Uvažujete mať v prezentácií sekciu s novinkami?

Rozmyslite si to dvakrát a viac. Je to dvojsečná zbraň. Vytvoriť jasnú a zaujímavú novinku nie je ľahké a neurobiť v chvate zbytočnú chybu je viac ako len pravdepodobné.


V texte je spominany konkretny projekt, niektore fakty uvadzane na jeho konkretne podmienky.
Struktura beznej novinky je: nadpis, perex, telo textu novinky.
V uvodnej stranke je zoznam noviniek chronologicky
od najnovsej tak, ze je zobrazeny vzdy
nadpis, ilustracna ikona typu novinky, perex(anotacia).
telo novinky je skryte a zobrazi sa az po klepnuti na
nadpis novinky. (struktura je dana konkretnym projektom)
Z dovodu, ze text novinky je skryty, je nutne nadpis postavit strucne a vystizne (je zvyrazneny) perex(anotacia) by mal obsahovat podrobnejsie udaje, ktore navstevnik cita ak ho zaujme nadpis. Sluzi na jeho orientaciu, ktora mu napovie, ci ma pre neho vyznam pokracovat dalej otvorenim textu novinky, vyuzije sa teda na tie najpodstatnejsie udaje (pre ktore chceme prilakat navstevnika).
telo novinky uz ma stavbu a rozsah podla potreby, kedze uz vieme, ze navstevnik ma o znenie zaujem.
podstatny je aj datum (cas) vydania novinky, kedze pri opakovanej navsteve sluzi ako orientacia navstevnika o zmenach.
telo spravy novinky nemusi byt vyplnane, pokial to charakter (strucnost) novinky nevyzaduje. Potom nosicom hlavnej informacie je perex(anotacia).
U novinkovych systemov sa vyzaduje pravidelne doplnanie, pretoze toto je jednym z nosnych prvkov zachovavania navstevnosti a priamo prispieva k opakovaniu navstev prezentacie aj do buducnosti. Ak navstevnik pri opakovanej navsteve zisti, ze tato cast nie je je obnovovana, straca zaujem opatovne stranku navstivit a to aj napriek tomu, ze ostatne casti stranky (produktove portfolio, kurzy, cenniky…) su aktualizovane pravidelne.
Pokusy aplikovat niektore prvky reklamy v analogovych mediach ako je TV, merkantil, reklama v tlacenych periodikach nie su u webovych prezentacii ucinne a posobia velmi casto opacnym smerom ako je povodny zamer.
Navstevnik aj tvorca prezentacie uprednostnuje striedmost, minimalne pouzivanie zlozitejsich grafickych prvkov tak, aby nezatienil podavanu informaciu, ktora je v online prezentacii tohto typu jadrom.
Pozornost navstevnika je u webovej prezentacie bojom o sekundy, pocas ktorych kedykolvek moze dojst k opusteniu stranok. Preto zlozite formulacie, prilis narocne graficke kreacie, neprehladna navigacia, „novatorske“ techniky nemaju miesto v ziadnej webovej prezentacii.
Poznamka k vydaniu textu v Spravodaji: prípadní internetmarketing špecialisti mi odpustia jadrnost podavanej informacie :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. OttYho weblog píše:

    Posledná míľa

    Schválená novela Telekomunikačného zákona.