Budúcnosť prehliadačov..

Marek Prokop v Lupe píše o konci IE a o tom, čo sa stane v budúcnosti. Z jednotlivých variánt je tam uvedené, že MS zakúpi jadro prehliadača z Opery alebo Mozilly, čomu nedávami ani promile šancí. Jediným dôvodom je, že aj napriek praktikám MS nezahodí prehliadač, ktorý má v sebe príliš veľa vecí, ktoré nesúvisejú so samotným html, css. Je v ňom kopec kódu, ktorý s konečnou platnosťou s výhodou použíjú programátori intranetových systémov a neviem si predstaviť toho bastarda, ktorý by vzišiel zo spojenia kódu Mozilly (Gecko) či Opery. Nehovoriac o tom, že je to zrejme časovo náročnejšie ako vývoj nanovo.
Situácia ochladla, MS sa stiahol z Macov okamžite ako bolo jasné, že predinštalovaný bude na Macoch silný Safari a na PC platforme len ponecháva to, čo už je dávno prevládajúce: užívateľ si nainštaluje OS a nechá tam prehliadač taký aký sa mu nahodil so systémom.
Osobne si myslím, že nejaká „samostatná“ forma balíčkov ostane, možno MS prekvapí modulárnejšou inštaláciou budúceho OS, ktorý si budú ešte komfortnejšie „customizovať“ administrátori vo firmách – keďže teraz sú nútení robiť balíčky s OS a prehliadačom zvlášť (ak im nestačí to čo je s OS). MS bude updaty prehliadača skrývať do všeobecných „balíčkov“ hotfixov a updatov operačného systému a touto cestou zrejme bude držať krok s vývojom štandardov či s inými vývojovými trendami v samotnom MS. Uľahčuje teda sebe a ako následok len kopíruje zvyky používateľov jeho systémov.
Poznámka: Marekom spomínaný MyIE je len oblekom nad samotným IE, ktorý priemerný programátor v Delphi a pod. RAD systéme takisto dokáže namieru skompilovať.
Tajne dúfať, že o rok vstane z popola nejaký nadšene ováciami podporovaný Ikarus (Opera, Mozilla či Safari) je scestné. Nič sa nedeje.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Jiří Bureš píše:

    Kdo ví, jak bude internet vypadat v roce 2010? Kdybychom vzali 100 největších odborníků na internet, zavřeli je na samotky a dali jim A4, aby tam napsali, jak to bude vypadat a obálky otevřeli za 7 let, bylo by to docela veselé čtení.

  2. rony píše:

    lepsie by sme sa pobavili keby sme po 7 rokoch zo samotky vybrali tych odbornikov a nie samotne obalky ;-)
    internet bude aj v r. 2010 datovymi spojmi pospajanych „par“ pocitacov, ktore sa medzi sebou budu dohadovat protokolmi zalozenymi na standardoch.