Porovnanie kratce.cz: blogportál, minimag, blogator a iní

krátce má málo funkcií – blogportál je inšpiratívna sila – minimag má design – blogátor je IE 6 lover – čo prináša nováčik, čo mu chýba? – kto využije ping, trackback alebo xml-rpc?


Máme ďalšiu alternatívu. Po pionierskom (a skvelom) blogportáli (nie, nezabudol som na rss na pooh, ktorý má tiež MyRSS)prišiel Koubov Minimag, na ktorého sa časom Hlava dosť statočne dotiahol pridaním ďalších funkcií. Blogátor vznikol akosi pomimo nich a pôsobí skor ako vyhľadávač informácií (dosť vážne má problémy s iným prehliadačom ako IE 6.0 a viditeľne rozhádzaný text pôsobí neodladením kódu).
Podobne blízko posledne menovanému sa pridáva server Kratce.cz, ktorý balancuje medzi ním a skupinkou komerčnejších projektov pravednes.cz a minasite.cz.
Kratce pôsobí na oko príťažlivo a pokiaľ z akéhokoľvek dôvodu neuprednostňujete čítačky RSS (prečo???!!!), neuvedomíte si ďalšie nedostatky, bude sa vám páčiť. Orientovanie na komfort konzumenta je tu vidno na prvý pohľad a má svoj význam.
Pre vlastníkov zdrojov je veľkou komplikáciou nutnosť kontaktovať vlastníkov e-mailom, pokiaľ chcú svoj zdroj zaradiť alebo vyradiť. Mimochodom tušíte odkiaľ autori získali terajší zoznam zdrojov? (žeby stávajúce katalógy?). Pekné je prevzatie ikoniek servrov a ich uvádzanie pri každom feede. Veľmi prehľadný je zoznam posledných spotov ale zaráža ma pri akceptovateľných formátoch neuvádzanie pravého času vzniku príspevkov a prípadné ďalšie zaujímavé informácie (kategórie).
Úplne však chýbajú zaujímavé funkcie, pre ktoré sa katalógy zakladajú:
– rešeršovanie podľa zadaných kritérií (fulltextový filter, filter podľa kľúčových slov z kategórií resp. nadpisov) a poskytovanie rešerší ako RSS kanál),
– spomenuté pridávanie a odoberanie registrácie kanálov,
– neviem ako je to s podporou PDA (najlepšie je použiť html+css beztabuľkový design), vypnutie štýlu ma presvedčilo, že to bude nepraktické, škoda,
– nechápem význam tretieho stĺpca – neobsahuje ani plný zoznam evidovaných zdrojov ani nejako inak významý dôvod na stručný výber zdrojov,
– čitateľ nemôže ani v web verzií nijako významne ovplyvniť výber zdrojov, ktoré ho zaujímajú, kým blogportál je až do extrému konfigurovateľný, krátce.cz sa o konfigurovateľnosť nijako nezaujíma,
– neposkytuje žiadne zaujímavé službičky, ktoré by ma zaujali – rôzne tie instantné štvorčeky kódu, ktoré by si menej zdatní autori vopchali do webstránok, či tématické RSS vytvárané filtrovaním alebo výberom konkrétnych zdrojov,
– neposkytuje žiadne RSS zdroje, ktoré by boli vytvárané vlastnými silami – ak nejaký web nemá RSS, má smolu – napr. Otty sa podujal vytvárať RSS zdroje servrov, ktoré nesyndikujú svoj obsah (napríklad disponujem RSSkom servra SvetPDA či lepším RSS novín SME..).
Projekt je len na začiatku a vidno v ňom ruku autora, ktorý sa rozumie vzhľadu a dojmu stránky na čitateľa. Podobne však pôsobí aj minimag. Zvyšok vecí, ktoré už pokročilejším a náročnejším môžu chýbať som opísal. V každom prípade sa mi snahy autorov javia ako mierne mrhanie časom – podobnú stránku za pomoci nástrojov ako ZvonFeeder vytvorí priemerný programátor za KRÁTKY čas. (Autori nech to nechápu ako útok).
Kratce však pozitívne pôsobí na čitateľov akceptovaním RSS ako príjemnej technológie a vsunutím ho do ich povedomia. Keď ho neudoláš kvalitou samotnej technológie, prevalcuješ ho útokom zo všetkých strán. Už aby sa RSSka prestali báť aj v médiách.
Chcem na mieste upozorniť na ďalšie technológie, ktoré trošku otáčajú systém katalógov naruby. Okrem sťahovania RSS zdrojov periodickými pavúkmi rss katalógov je možné použiť už existujúce a VYUŽÍVANÉ technológie ako PING, TRACKBACK či XML-RPC. Každá robí čosi iné, u pingu je to pomerne jednoduché. Netreba sa nikde registrovať, ak máte CMS systém vybavený PINGom, stačí do neho vložiť url stroja, ktorý váš ping spracuje.
Pri pridaní príspevku je na uvedený stroj poslaný „ping“ obsahujúci základné údaje o príspevku a tento stroj ho prevezme. Namiesto periodického odčerpávania RSS kanálov samotným strojom katalógu je situácia obrátená – kto má záujem pinguje.
Niekoľko nápadov na katalógové využitie trackback by sa takisto našlo.
XML-RPC je technológia s veľkým potenciálom a je pekné, že ho využíva domáci BLOGUJE.CZ.
Informáciu o kratce.cz priniesol webdot

Môže sa Vám ešte páčiť...