Hyp Hop Hypoteórie: Ad.Maja, Ad.Pixy…

Maja: realita realitního světa
Maja: výkladový slovník realit
Pixy: VHO (Velká Hypoteční Otázka)
D. Bureš: Milý Pixy, Vildo, Jirko Bureši, MadDogu a další,
no a konečne aj ja:


Stredna vrstva. Na rovinu poviem, ze vlastne byvanie je najlepsie vo dvojici ;-) teraz nemyslim na moznost pravidelneho sexu ale na jednoduchy vypocet – dvaja splatia uver bez odretych usi.
Samozrejme iste vymery si je schopny (aspon zacat) splacat aj clovek sam.
Jasne je, ze pri danej vyske platu mozes ziskat len istu vysku uveru. Na to ma kazda banka formular s menom Financna analyza klienta (nechcem robit reklamu, jednu taku som pre web patlal aj ja). Tam si pomerne rychlo prepocitas, kolko ti maximalne moze banka dat uver, mozes prepocitavat roky atd.
Jedna osoba: (prepocitajte si to na CR)
lokacia Bratislava bezna cena za meter 35000 vymery
hypo dostanes na 70 % z ceny zalozenej nehnutelnosti
Pri danych urokoch by sme napriklad pri plate 25000 cisteho mohli 15 rokov splacat jeden milion.
Splatka by sa pohybovala okolo 8500 mesacne.
Pripocitajte si dalsie poplatky len za byt ja neviem 5000.
Kedze uver je na 70%, mozete si dovolit kupit byt asi za 1.5 miliona.
Urcite si vypocitajte, kolko nakoniec preplatite nad uverovanu sumu po spocitani vsetkych splatok – nebudte ohromeni (z tej sumy nema banka az tak extremny zisk ako sa zda)
1i byt ma zvycajne 40 metrov
2i byt ma zvycajne 50 metrov
3i byt ma zvycajne 70 metrov
Mate teda na 1i byt v Bratislave.
Zvysok do tej sumy uz ziskate _neviem_ ako. Predpokladam, ze rodicia uz teraz svojim ratolestiam zakladaju sporenie. Mladicek ovesany piercingom pocas vysky chodi po prazdninach zarabat a odklada desattisice. Proste zdroj tychto penazi nikoho nezaujima. Je jasne, ze clovek tesne po skole asi moc sanci bez pomoci od rodiny nema. Nemoze mat tym padom ani ziadne nerealne predstavy o svojom byvani na nasledujuce roky. Velmi nezdrave by bolo ak by si sam prenajal byt v centre za 10000 na dobu urcitu. Urcite zrazim z hrebienka a poleziem do prenajateho bytu, kde ma to vyjde primerane a s moznostou nevyuzity balik sporit.
Vyjde vam dost jasne, ze ten BAWORAK tak rychlo mat nebudete ;-) pretoze este potrebujete na niecom spat. S radostou vyuzijete moznosti splatok – s uctom v okoli nuly si niektore drahsie veci proste nekupite.
Ak ste single vierovyznanim, potom sa musite snazit viacej – bud lacne byvanie a dobre auto alebo ziadne auto a Bratislava.
Kazdy vsak v kutiku duse predpoklada vo svojom zivote spriaznenu dusicku, ktora okrem svojej blizkosti, atraktivnosti a krasy tela ci duse, s radostou uvita nase snazenie zahniezdit sa a poskytnut obom teplo spolocneho domova.
V strednej vrstve je skor pravidlom, ze obaja partneri pracuju a bude teraz pesimisti a k povodnemu platu pripocitajme 15000 cisteho.
Dokopy je to teda 40000. Po odpocitani zakladnych vydavkov na byt – uz je to 20000, mame predsa trvale nejake splatky za vybavenie, nam zostane 20000.
Sme optimisti, preto sa trosku schladime a ponechame si 10000. Toto je na mesiac pre oboch VELMI TVRDA SUMA, nastastie tentoraz prepocitavam naozaj iba skusmo a zhruba.
Mne osobne zatial vychadzaju vypocty na zapocatie splacania uveru z jedineho platu, zaziada si to neskutocne odlisny sposob zivota, o ktorom este nemam dost praktickych skusenosti…
Problemy ake su spojene v dvojke zhananie bytu ci novostavby a hypotekarny uver na nu, su kapitolou samou o sebe a nocne mory su moj kamarat.
Zasadnym bortenim predstav je nutnost platit vsetko vopred. To znamena, ze musite vyspekulovat ako platit preddavkove splatky pocas vystavby a zaroven preklenut nedostatok hotovosti este predtym ako vobec banka povoli cerpanie uz davno schvaleneho uveru. Toto je dost drsna cast a pokial toto nemate iste, ani nemusite uvazovat o vlastnom ;-)
Aj ked uz uver cerpate, musite mat k dispozicii hotovost radovo v desiatkach tisic korun na vsetky mozne poplatky a zrejme aj uplatky (katastrofalny uder, motar…).
Jedna prakticka rada – vyska urokov hypouveru je menej podstatny faktor vyberu banky. Rozdiely nie su prilis velke a je vhodne si skor vybrat banku, ktora je danu stavbu ochotna viac „supportovat“. Napriklad ak stavebnej firme poskytla uver a pod. Takisto slogany, že banky poskytnú hypoúver do 1 dňa a pod. sú trošku nedopovedané – schválenie výšky úveru je len matematická formalita. Fyzicky peniaze dostanete až po vybavení formalit a keď máte čo založiť (vlastnícke práva k nehnuteľnosti nie sú sranda). Platí aj pravidlo, že úver dostanete, keď dokážete, že máte na to ho splácať. Zjednodušene povedané, keď dokážete, že ho nepotrebujete :-) Takisto je pravdou, že hypo je pre strednú vrstvu jediným riešením bytovej otázky.
Z mnou napisaneho je evidentne, ze je pekne zvladat to byvanie vo dvojici – pre strednu vrstvu je to casto riesenie, kde to boli najmenej.
Ak máte nejaké konkrétnejšie otázky, vzhľadom na možný konflikt záujmov, radšej osobne-mailom-ICQ (preto tu nie sú komentáre povolené). Sú to len moje osobné názory a skúsenosti.
ICQ: #50066147

Môže sa Vám ešte páčiť...