Pochopil som význam XML ako základnej štruktúry pre dokumenty

Milujem balkónové prestávky.. samozrejme nie som truhlík a neobjavujem Ameriku, len som si teraz dosť uvedomil dočasnosť XHTML, proprietarných typov dokumentov (žiarivý príklad je DOC, XLS, PPT, JPEG) a význam všetkého tohto pre budúce ešte neexistujúce operačné systémy resp. vrstvu aplikácií, ktoré produkujú dáta.
Proste už ziadny WORD a DOC, žiadny prehliadač a jeho formát dokumentu, žiadny JPEG a Photoshop. Používateľovi tá explicitná nutnosť vyhranenej aplikácie zbytočne komplikuje život. Proste akýsi OS, ktorý by len niekde dovnútra zasúval komponenty starajúce sa o zobrazenie a spracovanie dokumentu, ktorý mám na obrazovke. Tu je ten význam oddelenia štruktúry obsahu dokumentu a jeho vizuálnej či nevizuálnej prezentácie.
Tak som to hodil do spotu ako mílnik – malý krok, ktorým som sa prehupol z vrcholu, ktorý pre mňa predstavovalo pochopenie a uznanie významu XHTML + CSS v tabless formátovaní dokumentov, smerom k niečomu, čo ešte len príde.
Ak nechápete tento spot, nevadí, je to len taký zápis pre mňa ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Anonym píše:

    Když jsem se před dvěma lety rozmýšlel, v jakém formátu napsat překlad jedné knihy (cca 1500 stran!), hledal jsem způsob, jak text zapisovat a přitom mít pod kontrolou hierarchickou stavbu dokumentu, být schopen psát kdekoli a v kterémkoli editoru, mít možnost rychle vyhledávat v desítkách souborů, ve kterých byl uložen, a taky aby to bylo pokud možno skladné. Protože jsem v té době objevoval kouzlo XML, XSLT apod., zvítězilo rozhodnutí psát v XML značkování DocBook. Šlo to velmi dobře, a i extrémně rozsáhlý text, který jsem vytvářel, byl po celou dobu přehledný. Byl jsem schopen kdykoli pomocí konvertorů (jade, xt) vygenerovat RTF nebo HTML podobu dokumentů. Přitom zákazník s mým XML nepřišel nikdy do kontaktu: chtěl to ve Wordu, dostal to ve Wordu:-) Tehdy jsem nejen pochopil význam XML, ale i prakticky vyzkoušel jeho užitečnost při sestavování rozsáhlé dokumentace a její převádění do různých podob. A od té doby také píšu všechny svoje stránky pouze beztabulkově a s použitím CSS :-)

  2. Ota píše:

    A ještě jsem se zapoměl podepsat :-)

  3. rony píše:

    Toto je sucasnost, mna napadla buducnost ;-)
    Ze jeden a ten isty dokument budem moct vidiet vzdy inak a zaroven nebudem rozlisovat v com pozeram ten dokument, proste odtienim sa od aplikacii a pracujem iba s dokumentami. Cela praca s pocitacom uz iba praca s dokumentami v „mojom“ prostredi, bez zvykania si, ze Word ma nastrojove listy v takej grafike a Photoshop vlastne tie iste ukony ma s inymi ikonami, inde umiestnenymi. Ze XML moc neuvidim ale takyto format sa vleje dovnutra operacneho systemu – presnejsie nejakej jeho aplikacnej vrstvy.
    Mozno to povedat aj tak, ze GUI bude vzdy podla mojich predstav a nie podla predstav programatorov danej aplikacie s istymi primitivnymi moznostami na jeho upravu, takze nebudem trpiet stresom z novej verzie programu, ktory okrem funkcnych vylepseni prinasa aj zmeny v GUI, niekedy dost revolucne a ja namiesto prace s dokumentom hladam ako s nim vobec mozno pracovat ;-)