White dog: nefajčenie – prvá prehra

V komentároch príspevku autora White Dog Nekouření x já: 1-0 odznela otázka ohľadom účinnosti žuvačiek a náplastí. (Môj príspevok je poprekladaný väčšími obrázkami)


Môj zážitok so žuvačkami (s obsahom nikotínu):
Jeden známy si toho kúpil cely „televízor“ (tak volám balenie cigariet alebo cohokolvek, čo ma škatuľu do ktorej sa zmesti cely TV), tak mi poskytol par kusov. Vopchal som si teda jeden kus žuvačky do pusy a vošiel s ňou do kina na inak skvelý film Lost Highway ;-)

Hneď po filme som ako zvyčajne vytiahol cigarety a stiahol jednu. A potom, už nezvyčajne, druhú.

Chápem, že je to neobjektívne hodnotenie a zrejme nikotín v žuvačke nemôže byt plnohodnotnou náhradou a že to treba „užívať“ naozaj dlhodobo atd atd.
Takisto chápem, že k tomu treba aj veľký diel vlastnej vôle, avšak už existencia žuvačky ako prostriedku na odtienenie závislosti mi pripadá veľmi divná – silnejsi fajčiar (tj. škatulka denne – čo ja našťastie nie som – „iba“ 1/2) by musel tých žuvačiek denne spotrebovať mojim odhadom okolo stovky ;-) a všetkého veľa škodí ;-)
U náplasti na kožu je to myslím ešte horšie.

Treba si uvedomiť cesty, ktorými nikotín do tela vstupuje. Kým z cigarety je to v pľúcach, ktoré majú prechod dovnútra značné uľahčený, cez žuvačku v puse a tráviaci trakt (zo žuvačky zrejme preniká rozpustením slinami do bruška) resp. kozou je to ďaleko tazsie a v menšom množstve.
Časť závislosti je v pocite držania cigarety a v procese inhalovania dymu. Pretože však „lepší“ spôsob neexistuje, muší si fajčiar vybrať cestu pacifikácie potreby vybrať sám podľa ďalších okolnosti.
Osobne si myslím, že jednoznačné potrebuje dostatočné silný stimul k rozhodnutiu a až potom by snáď mohli podporne prostriedky pomôcť. U mňa tuším, že by som musel zo života vylúčiť klasické situácie ako je pozívanie alkoholu vo vacsich množstvách pri logických príležitostiach, takisto by som sa musel prinútiť nepodľahnúť lákaniu zapáliť si mimo mnou naplánovaných „fajčiarskych“ prestávok, ktoré sám akceptujem. Čiže žiadne „pod na cicu“. Ja mam svoj plaň a svoj počet, ktorý dodržujem a dosť.
Veľmi zaujímavým dôvodom je aj akakolvek životná zmena, napríklad skúste mat za partnerku nefajčiarku ;-)
Obrázky som našiel vo vyhľadávači obrázkov Google po zadaní značky Marlboro, ktorý mi odhalil, že okrem iného majú názov Marlboro aj nejaké rybičky do akvária.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. tina píše:

    Uz som si nezapalila 12 rokov. Pri vstupe na VS som si uvedomila, ze bud prestanem, alebo budem tahat jednu od druhej. Hlavny dovod: videla som, ako sa „zlozila“ kamoska, ked som ju ponukla mojou cigaretou (bezne fajcila mieco lahsie). Bola som tak na 5-10 denne.. Obcas viac. A aj tak som prestavala asi na 3x. A este 2-3 roky po som mala chut si zapalit.. hlavne niekde v restauracii a pod. Dnes mi vadi uz aj nezapalena cigareta v mojej blizkosti :)))