Blogy: používajú sa pomocné texty pre linkovanie?

Na spravodaji, kazdy.bloguje a u Rhapsody som pri tvorbe šablónky myslel aj na pomoc pre linkovanie príspevkov na vašich blogoch. Zaujíma ma, či sú využívané.
Prvou pomôckou je kompletné zobrazenie anchoru s názvom blogu, názvom príspevku a linkom na príspevok v tvare:
<a href=“http://rhapsody.bloguje.cz/0404archiv.php#37429″>Rhapsody: Mimořádně pro ženy</a>
ktorý stačí označiť myškou a preniesť do svojho príspevku (často by mi to pomohlo pri linkovaní iných článkov). O využívaní tejto pomôcky sa môžem iba dohadovať. Skôr si myslím, že čitatelia buď netušia načo tam takéto niečo uvádzam alebo linkujú klasickým odkopírovaním adresy z príslušnej kolónky prehliadača. Často ale zalinkovávajú pomerne nevhodným púhym uvedením slova „link“.
Ďalšími pomôckami je očíslovanie komentárov, kde sa očakáva intuitívne používanie z naväzujúcich komentároch s uvedením práve podľa tohto čísla.
Skrytejšími možnosťami sú ešte pevné linky k jednotlivým komentárom či priamy link na komentáre príspevku. Osobne si myslím, že to druhé je viacej využívané. Podľa mňa snahy všetky tieto prvky aj vizuálne podporovať v stránke s príspevkom už skôr vedie k zmäteniu čitateľa zložitosťou zobrazenia.
Poslednými pomôckami je ešte Trackback, ktorý naráža vo väčšine na nemožnosť použitia vo vlastných redakčných systémoch alebo, mierne povedané, väčším nárokom na použitie.

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. Ota píše:

    Udělal jsem si dva jednoduché bookmarklety, které vytvoří:
    – anchor s URL aktuální stránky a title jako text linku
    – anchor s URL aktuální stránky s myší vybraným textem jako text linku
    Kdyby tak šlo vyprodukovaný řetězec rovnou poslat do schránky! Zatím jsem přišel na vychytávku spočívající v tom, že (v FB) ten řetězec zaobrazím javascriptem v alert boxu (!!) a stačí jen stisknout CTRL+A a CTRL+C a text v alert boxu se vloží do schránky (takže myší vyznačuju maximálně jednou). Ale v IE to nejde, to bych musel udělat úplně jiný bookmarklet, který si to otevře do nového okna, ale pak musím (znovu) označovat myší a vkládat do schránky.

  2. rony píše:

    vidis, na moznost pomahat si bookmarkletmi a extensions pre Mozillu som zabudol

  3. dmiba píše:

    na rhapsody mas zly JS, resp. nejaky JS je sahli ;)

  4. Marek Mojzík píše:

    Zkopírovat odkaz do schránky přes bookmarklet není problém, ale funguje jen v IE :-)

  5. rony píše:

    Marek ale neskopirujes aj otagovany text iba samotny link. Resp. pomocou vhodneho bookmarkletu ano. Potesim ta, ja uz dnes pouzivam niekolko mesiacov Extension pre Firefox, ktora to robi (plni moju poziadavku) este lepsie ako akykolvek bookmarklet – vysledok prace je na uvodnej stranke v pravom stlpci ako Nekomentovane odkazy – zjednodusene funkcia: oznacim nejaky text na zobrazenej stranke mysou a pravym tlacitkom vyvolam povel „Posli ako nekomentovany odkaz“. Automaticky sa to prida do zoznamu nekomentovanych linkov a odosle ftpckom na moj hosting. Pri nacitavani stranky sa zoznam zobrazuje vzdy aktualny, takze mas priblizne prehlad, co ma momentalne na internete tak zaujima, ze chcem, aby ste o tom vedeli aj vy.

  6. Marek Mojzík píše:

    Ale zkopíruju. IE umí se schránkou normálně pracovat. Tento bookmarklet to řeší:
    javascript:void(clipboardData.setData(„text“,““+document.title+““))
    Samozřejmě si to můžu taky hodit pod pravé tlačítko, ale tam už mám spoustu jiných věcí, takže jako bookmarklet mi to vyhovuje více… (jde o zvyk)

  7. Marek Mojzík píše:

    Hej! Tvůj skript mi tam odmazal a href…
    Takhle je to správně:
    javascript:void(clipboardData.setData(„text“,“<a href=“+location.href+“>“+document.title+“</a>“))
    … to je děs tady psát komentář. Když si dám preview, tak mi to entity zase zobrazí jako tagy a musím si to opravit.

  8. rony píše:

    Ano, entity nechcem v komentaroch.
    Ano, je tu len drobny rozdiel, ty text preberas z title tagu a ja preberam text, ktory oznacim myskou. Ale mne ide o tu nadhodnotu automatu, ktory nasleduje = uz viac nic nemusim urobit a ten komfort sa mi samozrejme paci viac ;-) A dalsia vec, bol som nuteny si trosku pozriet XUL a ako sa robia Extension a neumriem sprosty vymyslanim toho, co uz je urobene ;-)