TOP: Opera (a ďalší) pre vývojára

Nie je to nič nové ani neznáme ale treba si zasa vzdychnúť porovnaním verzií prehliadačov z pohľadu odlaďovania kódu:

  • Opera: jednoznačne najhoršia, takmer každý kus kódu sa najmarkatnejšie (vizuálne) líši vo verziách od 3, 5, 6 až 7. V skratke musím označiť verziu 7 za konečne kvalitnú (z pohľadu zhody zobrazenia kódu s ostatnými 2),
  • Internet Explorer: aspoň drvivá väčšina kódu sa snaží byť rovnaká, veľkým problémom je box model u IE 6 a aj jeho peekaboo (sakra ako sa to píše) – to vlastne kvalifikuje za moju obľúbenejšiu skôr IE 5.5 ale chápem, že viac sa treba orientovať na IE 6. Tak či onak, pokiaľ prihliadam na jednotlivé verzie, je tu IE trošku jednoduchší.
  • Mozilla (skôr Firefox): mi robí objektívne najmenej problémov. Ale samozrejme, že existujú.

Vychádzam výhradne porovnaním Opery, Mozilly a Internet Exploreru. Skôr prihliadam na kód tvorený v XHTML a CSS. Vždy posudzujem kód v prehliadačoch, ktorých šírku okna (viewportu) si neustále mením a sledujem aj ako sa zobrazenie správa. Celkovo mi však odlaďovanie kódu dnes príde nehorázne jednoduchšie a je to dielom dané vývojom prehliadačov ale aj prechodom na striktný prístup k tvorbe layoutu (a kódu) v XHTML a CSS.
Teraz k desatoru vývojárov (minulý rok to rozbehol conBlog ale písalo sa to zrejme z iného pohľadu):
1. FAR – bez neho sa na počítači neviem pohnúť. Bordel Commander mi nijakovsky nesadol a to ani keď sa volal Windows ani ako Total. Samozrejme chápte to ako FAR + pluginy.
2. Adobe Photoshop – na obrázky. Proste som si zvykol. Verím, že by som si v núdzi zvykol na GIMP.
3. editpad – používam denne, aspoň raz.
4. sada prehliadačov pre odlaďovanie na vlastnom počítači + ďalšie počítače, kde dôležitejšie veci tiež pozriem a sú na nich ďalšie prehliadače.
Na viac si neviem spomenúť alebo nemá cenu to zaradiť do TOP. Mimo TOP sa ešte občas hrám s vecami od Macromedia, Microsoftu a tak ďalej. Verte mi alebo nie, ale FrontPage som videl naposledy veľmi dávno a aj keď som mal kvôli Sharepointu nutkanie ho nainštalovať, akosi sa mi to nepodarilo ;-)
Voľakedy dávno som si obľúbil Net Objects Fusion, tie časy sú už ale preč.

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. dgx píše:

    tak to zírám, první človek, který používá naprosto totéž, co já :-)
    Hlavně ten FAR Manager (díky pluginům používam jako FTP klient, HTML editor, komprimační program, a nevím co ještě)

  2. dgx píše:

    tak to zírám, první človek, který používá naprosto totéž, co já :-)
    Hlavně ten FAR Manager (díky pluginům používam jako FTP klient, HTML editor, komprimační program, a nevím co ještě)

  3. dmiba píše:

    GVIM, VIM rulez miesto edipad

  4. rony píše:

    dmiba: ja som ale odchovany na Ctrl-K-B ;-) (klavesove skratky Wordstar) a strasne tazko sa ucim nieco ine. Preto mi velice vyhovuje napriklad FAR ci MC.

  5. Jennys píše:

    Ja zháňam knihu ktorá sa volá NET OBJECTS FUSION. Nevie niekto či vyšla aj v slovenčine alebo češtine a pod akým názvom? Kde by som ju zohnala?
    Dakujem za každú radu.
    Jennys

  6. rony píše:

    NOF je konkretny program, pochybujem pri jeho rozsirenosti, ze bude prirucka v slovencine. Manual v anglictine ako PDF by sa zrejme mal dat zohnat.