Pozorujete zachytené mailové vírusy?

Ja si robím iba takú štatistiku v hlave. Teraz odmazávam maily z karantény, kde sú vírusy. Denne je to dajme tomu 500 mailov. Menšia časť z nich je podľa mňa od permanentne zavírených strojov, kde tento stav proste pretrváva pokiaľ je ten počítač živý. Potom sa obmieňajú stroje – zavíri sa, niekoľko dní funguje a potom to niekto odvíri. Prakticky neustále sme atakovaní virmi a nemožno sa vôbec orientovať správami z telky – počet vírov proste v piatok klesne pretože klesá aj navštevovanosť inetu. Ale nič viac. Cez víkend je toho tak na polovici – teda značná časť zavírených strojov je vo firmách. Možno som naivný ale myslím si, že ak je vo firme aspoň jeden naozaj rozumný človek, zvládne lokálnu sieť pomerne spoľahlivo odtieniť. Mám jeden celkom jednoduchý tip:
Proste nezapájajte pracovné stanice k internetu. Dajte do kancelárie jeden stroj s internetom pre web a podobné hrátky – verte, že väčšina surferov nepotrebuje pracovne web príliš často. Mail urobte tak, že ho prijímajte poštovým serverom (fetchmail a pod.) s nainštalovaným antivirom plus nejaké tie vlastné filtre. Pokiaľ nemáte iný dôvod, nainštalujte čokoľvek iné ako Outlook. Dajte si tú roboty jednotne konfigurovať poštových klientov.
Dnešné vírusy sa neustále správaju podľa jednej schémy – som albánsky vírus, kliknite na prílohu. Takže neustále tlčte do svojich používateľov, že PRÍLOHA v maili nie je samozrejmosť a pokiaľ dostanú neočakávane prílohu mali by o nej vedieť „s klientom si to dohodol, požiadal si o ňu…“. Mali by zabudnúť na posielanie mailov štýlom, že ho napíšu vo worde a prihodia k mailu – to je samozrejme návyk a potom z neho vyplýva len automatické klikanie na prílohy „lebo v nich je to dôležité“.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Petr píše:

    Jako graficke znazorneni a zaroven potvrzeni tvych slov doporucuju napr. grafy na strance http://www.foxinus.cz (Pri kliknuti na prvni graf v pravem sloupci se objevi stranka s vice grafy.)

  2. rony píše:

    takmer navlas rovnake cisla mam aj ja ;-)

  3. Štefan Húska píše:

    Presne. A v najviac frekventovaných hodínách (z toho grafu) mám aj najväčšiu návštevnosť stránok.
    Súvislosť:
    http://blog.converter.cz/index.php?p=492&c=1