Hajzel fajčiarsky opäť s pusou dokorán

Tak si hajzel fajčiarsky včera v hlavných správach vypočul uniformovanú náplň do klobás s výkladom toho kocúrkovského zákona o ochrane nefajčiarov. Evidentne tu už zlyháva zdravý rozum. Už dlho platí, že na zastávke MHD sa fajčenie ohodnotí pokutou. Teraz sa to zvýšilo. Sranda je, že keď nahradíme slovko fajčenie niečim neutrálnejším, na čo sa nechytia militanti, potom absurdida jeho výkladu toho, pod čím sa chápe zastávka MHD, stúpne nad výbušnú úroveň.
Znamená to totiž aj to, že postačí aby sa uniformovaný vyberač mýta postavil k sklenej kukani s ďalekohľadom a odchytával okoloidúcich. Podľa neho teda akonáhle máte sklenú kukaňu MHD na dohľad, musíte uhradiť tú pokutu. Je to rovnako smiešne ako vyberanie pokút od vodičov za rýchlosť na rovnom a bezpečnom úseku cesty uprostred púšte. Opakujem, rovnako absurdné a rovnako zákonom podložené ako oprávnené.
Ja ako ohľaduplný človek (možno nie som, záleží na pohľade nervózneho militantného antifajčiara) som aj pred rokmi proste pod prístreškom MHD nefajčil, špaky som dokonca hádzal do koša.
Stále tomu nerozumiem, prečo zákon nehovorí o znečisťovaní? Veď potom by tam padli pod jeden zákon a jednu pokutu predsa aj odhadzované papieriky, žuvačky lepiace sa na podrážky, samozrejme špaky ale aj vandalizmus. Prečo „iba“ fajčiari, ktorí koniec koncov na opustenej zastávke s bežnými návykmi (špak do koša) nikomu nemusia rvať žilou?
Keď vadí niekomu špak na ceste, prečo mu nevadí ani nijako nerieši (takto hystericky) trebars hovno na ceste (psie alebo vo forme odstaveného vytuneného autiaku)?
Prečo celý zákon proste nehovorí o hulvátskom správaní sa na verejnom priestranstve?
Prečo odrazu chce niekto cielene útočiť na inak ohľaduplného človeka s obyčajným návykom. Pomyslite si na to, keď budete niekedy stáť na zastávke, či vám vadí fajčiaci človek 10 metrov mimo vás aj ostatných. Pouvažujte o tom aj vtedy, keď vleziete na pivo do strašného pajzla, kde jedinou kultúrou je obracanie kríglov nad vlhkou plochou stola. Pomyslite na to, keď namiesto pádnych argumentov podľahnete demagogickým argumentom o akejkoľvek tienistej stránke fajčenia – ti normálne uvažujúci fajčiari nie sú automaticki bezohľadní hajzli a myslím, že si uvedomujú svoj vplyv na okolie a aj ho rešpektuju. Iba hulváti nie – ale to nie je o fajčení ale o povahe.
Čím ďalej viac mi začínajú vadiť antifajčiari – nie nefajčiari ale takí tí, čo vyhľadávaju konflikty s fajčiarmi a neustále zbytočne útočia otrepanými argumentami často so stratou súdnosti a logiky.
Posledné dni medializovaná úprava zákona o ochrane nefajčiarov je nepodarok a nezmyselne nelogický krok plný zúfalej zbytočnosti a potenciálu pre buzeráciu na nepravom mieste s divnými argumentami. Skúste vymyslieť niečo lepšie.
PS: často počúvam počas takýchto debát po odznení pádnejších argumentov (pre/proti) vetičku „fajčiar nemá pevnú vôľu“ naznačujúce, že fajčiari po rozhodnutí prestať často zlyhávajú. Nerozumiem vtedy tejto vete, pretože sa týka iba fajčiarov, ktorí sa rozhodnú prestať ale nie aktívneho fajčiara, ktorý ten dôvod nenašiel alebo nehľadá ;-)
Súvislosti: Hajzel fajčiarsky sa ozýva
Opäť neposkytujem priestor na diskusiu ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...