Steve Krug (donuťte sa premýšľať)

Večer ôsmeho som zasvätil prejdeniu komiksu Steveho Kruga ;-)
Steve KrugStrašne som sa tešil po dočítaní, že sa mi potvrdil z tejto strany môj názor na používateľské testy – najmä v smere výberu, počtu a nákladov.
Veľmi pekne a kategoricky odmietol existenciu „priemerného“ používateľa a tým v dosť veľkej miere znížil hodnotu rôznych štatistík ;-)
Usmieval som sa tiež nad kapitolkou o drobkovej navigácií v súvislosti s tým ako sa pred časom pobavene smiali istí dvaja páni, keď som s nimi začal o nej hovoriť. Smiali sa, pretože chceli naznačiť, že sú „profíci“ a ja akosi niečo menej. Aj bez Kruga mi je jasné, kde je kto… :-) (ja viem, že oni sú spokojnejší so sebou viac ako ja s nimi alebo trebárs aj so sebou) :)
Jedno treba vedieť – bez knižky od Kruga zrejme bez problémov každý prežije, obsahuje totiž len zhutnené všetky možné skúsenosti a pravidlá, ktoré proste intuitívne cítime. Napriek tomu práve hodené na papier majú svoju cenu ;-)
Pokiaľ by som teda mal porovnať a doporučiť knižku od Nielsena a knižku od Kruga, tak Krug sa zjavne viac hodí pre uponáhlané teamy zložené z vedúceho projektu, marketingu, grafika, kodéra… Nielsen je viac ukecany a hodí sa na voľné chvíle k opakovanému vráteniu sa ku knižke. Krug je praktická rýchlovka. S tým síce moc nekorešponduje cena 400 korún, aby si ju kúpil niekto do svojej súkromnej knižnice (tam fakt má viacej cenu Staníček) ale firma takúto investíciu nejako prehltne ;-)

Verdikt:

Aj v prípade, že len okrajovo sa venujete tvorbe a publikovaniu webu, či „len“ schvaľujete, vyberáte z návrhov (konceptov) webových stránok, iste berte Kruga – čiže bez ohľadu na profesný vzťah k tvorbe webu.
Pokiaľ si myslíte, že web je z hlavných súčastí vašej práce, berte aj Nielsena a takisto prakticky všetky webdesignové profesie.
Spomínaný Staníček je čítanie pre kodéra ale aj pre grafika tvoriaceho pre web. Nespomínaný Prokop je podobná knižka ako Staníček ale viacej orientovaná ako referencia k CSS. Už spomenutý Prokop pracoval práve nad českým prekladom Krugovej knižky.
Aby mal tento príspevok aj informačnú hodnotu, prejdite na Handmade ku komentáru článku časopisu PC Revue o „čistom“ webe

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Petr píše:

    Mám pocit, žes trochu nepřesně přeložil název knížky. Nenuťte mě, abych přemýšlel – tak je to správně. Je to ostatně motto téměř každé kapitoly.

  2. rony píše:

    Petr, mam cesky preklad knizky, nazov ovladam.
    Titulok mojho prispevku som vsak chcel napisat presne takto. Zrejme to nie je celkom jasne (ano?) takze vysvetlenie:
    Snaha nenutit pouzivatela premyslat znamena, ze prave my, co pre nich robime, sa musime donutit premyslat.
    Snad uz je teraz nazov mojho prispevku jasny. Predpokladal som totiz, ze uzaver z knihy Steveho Kruga je presne takyto. Nemylim sa, vsak?