Model financovania webu bez bannerovej reklamy?

Nemám za sebou žiadne čísla o výkonnosti bannerovej reklamy. A pýtam sa preto naivne:
Nie je možné financovať napríklad katalóg, spravodajský web tak, že bude kompletne bez bannerovej reklamy? Podľa mňa to možné je. Viem, že web pýta peniaze: registrácia domény, vybudovanie webserveru s redakčným systémom, honorovanie autorov. Práve tieto činnosti si však myslím možno by šli aj inými spôsobmi – napríklad sponzorovaním prevádzky systémov.
Napríklad fungovanie webzine – redakčný systém si myslím nemusí byť drahý a cena za prácu k jeho nasadeniu a samotné železo môže v rámci cvičenia zasponzorovať firma, ktorá sa zaoberá implementáciou CMS. Čo by z toho mala? To isté ako je to u systému bloguje.sk. Nie je totiž všetko len viditeľná reklama – omnoho účinnejšie je pri zháňaní klientov uvádzať niektoré známe veci vo svojom portfóliu.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. E. Hlava píše:

    Ono to není tak jednoduché. Hlavní je totiž inzerent a ten stále požaduje bannerovou inzerci (ať už v jakékoliv podobě).

  2. rony píše:

    lenze ked to zoberies opacne: mam projekt ale financne ho nestiham, tak ked najdem sponzora, tak sa projekt uzivi bez bannerov. a firma sponzora si vhodne moze propagovat svoje sluzby aj takym dovetkom „mnooo prevadzkujeme aj ten znamy XY, poznate vsak? Ze je to super?“ ;-)