Prečo nevyzdvihovať SEO

Súťaž SEO o ktorej sa posledné dni tak hovorí aspoň mne ešte viac zvyraznila jeden aspekt optimalizácie stránok pre vyhľadávacie stroje:


Nie je možné SEO chápať ako samostatné odvetvie bez súvislosti s ďalšími dvomi oblasťami tvorby. Prvou je kód dokumentu a druhou tvorba samotného textu. Všetko ostatné už akosi spadá do trošku čiernejšieho vreca spolu s „link farmami“ a takpovediac podvodmi nad vyhľadávačmi v spojitosti nad cieleným podvodom na ich používateľoch. Za pomoci týchto čiernych praktík totiž prevyšuje zúrivý marketing nad kvalitou.
K prvej oblasti môžem dodať ešte toľko, že skúsenosti ukazujú významné prepojenie písania kódu stránok podľa dnes presadzovaných pravidiel – beztabuľkový layout, striktné oddelenie vzhľadu stránky od kódu dokumentu, štrukturovanie obsahu dokumentu (používanie základných tagov namiesto „v CSS definovaných“ pseudotagov). Druhá oblasť súvisí so všetkými doporučeniami ako by sme mali samotný obsah písať (napr. namiesto kliknite tu píšeme významové linky). Vieme, že na pozície vplýva aj samotná štruktúra celého sajtu (názvy podadresárov, samotných dokumentov) ale tu už ide často o cielené zvyšovanie „pozície“ a často aj za cenu nižšieho významu samotnej logiky štruktúry stránky – proste nevidím v tom takú jednoznačnosť.
Preto si myslím, že hrátky so SEO sú samoúčelné a to najmä v prípadoch, keď „odborník SEO“ nedokáže pracovať aj s myslením kódera dobre ovládajúceho HTML, tvorbu beztabuľkového layoutu.
Pochybujem totiž, pokiaľ nejde o cielený podvod na klientovi, aby existoval samostatne pôsobiaci SEO odborník, ktorý „vylieči“ už existujúce sajty.
Lepší postup je teda skôr využiť kvalitného kódera, kvalitného grafika a kvalitného „konzultanta“ pre tvorbu obsahu. Títo ľudia proste s dobrými znalosťami svojej práce to samotné SEO urobia akosi „mimochodom“.
Neberiem prácu ľuďom, ktorí sa výskumu správania sa vyhľadávačov venujú. Práve oni sú tí praví SEO odborníci. Obávam sa však, že toto nie sú práve tí, čo „svoje“ SEO schopnosti ponúkajú klientovi.
Obávam sa, že aj toto je jeden smer činnosti, ktorú náležite kritizujeme – hocikto sa môže dnes pasovať za webdesignéra a vždy na ňom nájdeme nejakú chybku (píše otrasný kód, grafika je mdlá…). Pre týchto „end-user“ SEO „machroch“ platí toto isté.
Aby som neokolkoval tak na rovinu: ak sa mi dnes Robert Nemec snaží ukazovať SEO ako komerčný produkt či službu pre klienta, potom musím vyhlásiť, že mu tu čosi ešte chýba – dobrý kodér, dobrý grafik. Asi mám pravdu, pretože to by ani jeho stránky nevyzerali tak, ako vyzerajú – viem, že je to už obohraná platňa a design svojich stránok ospravedlňuje všelijako – ich prepísanie by ukázalo viac. Viem, že klient o tom nemá ani tušenia, takže je to len a len „medzi nami“ ;-) No a možno je to aj tak, ako u menších firiem aj býva – mainstreamom podnikania býva zväčša to, koho akurát zamestnáva – ak má zamestnaného človeka s rutinným ovládaním Photoshopu, tak do popredia sa dostávajú grafické činnosti a pod.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Ľuboš Kmeťko píše:

    Pekný príspevok, Rony.

  2. rony píše:

    [1] ano a prave pred chvilkou som bol nemilo prekvapeny cim este sa zivi Robert Nemec. Ze mu nie je ani trosku hanba pchat sa medzi slusnych ludi.