Propagácia Firefoxu intenzívne

Posledné dni už nesledujeme správy o tom, ako je Firefox dobrý, čo mu chýba. Väčšiu intenzitu nabrala marketingová kampaň, ktorá spolieha na dobrovoľníkov. Marketingové oddelenie Mozilla.org poskytuje technickú podporu, nadšenci sa pripájajú k projektu SpreadFirefox.com v akcií milión stiahnutí tohto prehliadača.


Chcem sa hypoteticky zamyslieť nad nemožnými možnosťami:
Microsoft naďalej živí svoj team programátorov svojho prehliadača a dokonca ich trošku popohnal po dlhšie trvajúcom kľude. Napriek tomu už niekoľkokrát sa nebál kúpiť kompletnú technológiu a ponúkať ju ako svoj produkt – posledne VirtualPC, čo bol viacmenej druhoradý produkt popri silnejšom VMware, čím z neho spravil populárny medzi ľudmi zaoberajúcimi sa podporou produktov Microsoftu. Do tej doby totiž aj oni radšej volili VMware pre praktickú prácu. Pritom sa prakticky na samotných produktoch nič výrazne nezmenilo.
Podobná situácia by teoreticky mohla nastať u Mozilly. Verím, že taká ponuka proste nepríde a obe strany sú zástancami svojich postojov či licenčných podmienok opensource ale odhliadnime od toho. Pokiaľ by teda Microsoft kompletne odkúpil technológiu Firefox, zrejme by sa na samotnom produkte nič radikálne neudialo. Zrejme by bol iba obalený príslušnými bitmapami a hlavným údelom by bolo dosiahnuť funkčnosť v Microfťom prostredí. Jednoduchým riešením by bola dualita jadra, ktoré by preberalo úlohy, ktorých Gecko schopné nie je.
Predstavte si, čo by sa asi tak stalo – podobne ako dnes ľudia objavujú čaro virtuálnych strojov, sám som reálne pokúšal niečo podobné ponúknuť ako riešenie pred uvedením Microsoftieho vPC – neuspel som – proste nebol to MS.
Odrazu by Firefox bol Microsoftí a odrazu by sa už nehralo na milión stiahnutí za pár dní. Technológia by sa nezmenila iba by odrazu bol celý svet plný červenej pandy ;-)
V toto však nikto nedúfa a nie je to zasa hlavný motív aktivity okolo Firefoxu. Jedinou reálnou zmenou je výmena na poste rodinného zlata u Mozilla.org – už je jasná úhlavná pozícia Firefoxu. Potvrdzuje to aj úprava názvu „veľkej“ Mozilly, ktorá dáva najavo širší význam staršieho brata, ktorý si „pořídí“ hlavne špecialista.
Intenzívny vývoj sa v poslednom roku presunul na Firefox a po ňom nastane zmiernenie tempa. Život sa presunie do vývoja rozšírení, v ktorých doteraz existuje chaos spôsobovaný zmenami v rozhraní Firefoxu a do marketingu značky.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. Lumpy píše:

    „Intenzívny vývoj sa v poslednom roku presunul na Firefox a po ňom nastane zmiernenie tempa. Život sa presunie do vývoja rozšírení, v ktorých doteraz existuje chaos spôsobovaný zmenami v rozhraní Firefoxu a do marketingu značky.“
    Nesouhlasím. Nikde není uvedeno, že se tempo zmírní. Právě naopak:
    http://lumpy.kbx.cz/index.php?p=5

  2. Ota píše:

    Na Firefoxu by mohl mít eminentní zájem Google. V poslední době se jejich programátoři věnovali tvorbě rozhraní pro Gmail, získali mnoho zkušeností a určitě v dohledné době vymyslí další služby a aplikace, které budou využívat Javascriptu. Potřebují kvalitní prohlížeč a potřebují, aby ho používalo co nejvíc lidí. Microsoft nejspíš nedopustí, aby mu Google kecal do IE. A že by se Google zřekl kontroly nad tím, jak fungují prohlížeče, tedy programy, kterými jeho uživatelé přistupují ke všem službám!?

  3. rony píše:

    [2] dobry usudok, zrejme podporeny Picassou, len aby to nebolo ako s Netscape. Ale Google/Firefox by boli spolocne silne. Viac by to ale pomohlo Firefoxu :)
    Mozeme kludne hrat prognostikov :-) ale Mozilla.org silnie…