Ušetrite linky odtučnením svojho RSS

Pred časom sa nastolila akademická otázka zaťažovania zdrojov nadmerným používaním RSS zdrojov. Mám tu ďalší tip na optimalizáciu.


V skratke išlo o tieto možné problémy:

  • nadmerne časté kontrolovanie zdrojov čítačkami alebo komponentami webových stránok,
  • nadmerné veľkosti súborov RSS zdrojov,
  • nepoužité možnosti pre odľahčenie zdrojov webservra (cache, generovanie statického súboru a pod.),
  • čítačkami a knižnicami pre RSS nepoužívané ďalšie možnosti optimalizácie komunikácie najmä vo forme ignorácie rozširujúcich parametrov,
  • neoptimalizované procesy sťahovania súborov zdrojov RSS (napr. ak je RSS zdroj neupdatovaný trebárs tri dni, tak nemá zmysel ho kontrolovať raz za hodinu).

Momentálne mám však aj na úrovni webmastera jednoduchý tip na odľahčenie záťaže webservra ale aj urýchlenie práce čítačiek RSS.
Tip vychádza z predpokladu, že väčšina čitateľov si náš RSS zdroj stiahne aspoň raz denne. Preto nemá zmysel generovať do čítačiek kompletný RSS ale iba skráteny napríklad na maximálne jeden deň. Riziko, že čitateľ príde o nejaké správy pokiaľ nebol jeden deň s čítačkou zatiaľ inteligentne neviem eliminovať ale pokiaľ budete ako hlavný RSS generovať odľahčený ale ako doteraz aj úplný, môže si odberateľ vybrať podľa svojich prevádzkových možností.
Prínos by bol viditeľný hlavne u čítačiek – výrazne sa skráti doba spracovania obsahu RSS.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. OttY píše:

    No s tým riešením, aby čitateľ neprišiel o žiadny článok v RSS mi napadá riešenie, že by RSS kanál ukladal niekde do súboru alebo databázy log každé prístupu. Do logu by zapisoval IP adresu proxy, IP adresu stroja užívateľa za proxy, RSS klienta, deň prístupu návštevníka a URL RSS feedu, ak ich stránka poskytuje viac. RSS by sa potom generovala pre každého návštevníka podľa toho, ked naposledy na RSS pristúpil. Ak by bol nový navštevník, tak by sa mu defaultne poslal posledných 20 článkov. Samozrejmosťou by mohlo byť, aby si užívateľ v URL nastavil počet článkov ktoré chce dostávať ako premennú napr. rss.php?max=20
    Takto si to nastavím asi ja.

  2. rony píše:

    ja myslim ze ani nie pocet clankov ale pocet dni by mal byt volitelny – ked uz ;-)
    ale to je uz dynamicky generovane a to je vacsia zataz na webserver ako ked je to staticky subor.