Xmeni versus hatmatílci

Chi, súhlasím s tým ako problém postavil Jirka Kosek (aj keď sa čudujem, prečo to publikoval práve takto) ale zároveň mi prichádza zaujímavý názor Pixyho.


Môj postoj: nakoniec som po dlhšom čase prijal fakt, že XHTML nie je nič neprekonateľne nezrozumiteľné a na reálnom príklade som si overil, že dokument písaný so zásadami pre XHTML je rovnako náročný ako HTML. Viacmenej ma NETRÁPI, že zo servra klientovi posúvam XHTML dokument ako typ HTML pokiaľ sa mi zobrazí. Kosek viacmenej naznačil, že XHTML a HTML sú si rovnocenné a neprinášajú voči sebe výrazné odlišnosti či už v smere komfortu používateľa stránky alebo autora dokumentu.
Pre vývojára môže byť čiastočným prospechom snáď iba väčší dôraz na disciplínu a na oddelenie formátovania dokumentu za pomoci CSS. Ako naznačil, je to čiastočný postup vpred, pretože existujú ďalšie technológie, ktoré ešte nie sú masovejšie propagované.
Je tu teda stret troch pohľadov – evanjelizátorov technológií, vývojárov webových stránok a používateľov stránok. Tento pohľad je smerovaný najmä na výsledný efekt. Buď by mal byť taký, aby priniesol používateľovi benefit vyplývajúci z daností použitej technológie alebo aby mu aspoň nepriniesol komplikácie s používaním. Pre vývojára je významná doba osvojenia si technológie a vplyv na rýchlosť vytvorenia ale aj neskoršej údržby konkrétneho výtvoru. Evanjelizátor resp. teoretik k danej technológií je oprostený od týchto problémov reality, čím získava odstup a nadhľad so všetkými dôsledkami.
Súvislosti:

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. dusoft píše:

    Veci, ktore sa riesia inde uz niekolko rokov, cudujem sa, ze to Kosek vytahuje takto neskoro a nevhodnym clankom.