Opera Software je v červených číslach

Opera na cesteTitulok zvádza k dovetku „Opera krachuje“ po prečítaní jedného článku alebo radšej E-Commerce News, čo nie je ešte pravda.
Nadchádzajú iba otázky: naozaj za to môže Firefox ale hlavne preorientovanie „zhulenej komunity“ okolo Mozilly na serióznejšiu produkciu zameranú na širšiu platformu používateľov? Môže za to iba nefunkčný koncept podnikania Opera Software?
Kto sleduje prehliadač Opera vie genézu vzniku – niektorí sme proste s dobou už desaťročia. Vieme, že Opera vznikla ako projekt prehliadača ušitého na mieru organizácií kdesi v zasneženom severe pre intranet. Dôvody boli vtedy jasné – prehliadač je malý (mal niekoľko stoviek kilobajtov).
Úspech sa overil skusmým hodením prehliadača do placu – ľudia ocenili rýchlosť – vtedy to bol nebanálny moment pre zaujatie skupiny ľudí.
Doteraz nikomu nevadí, že Opera nedokáže contenteditable ani HTMLarea. Prečo to nie je ani v zasnenýchh plánoch vývojárov nevedno – do kuchyne im nevidno a aj keby ktosi chcel, proste to tam nedoprogramuje.
Pred uložením komentára si prečítajte Mottofox:

Opera je další báječný prohlížeč, a ač my v CZille jsme přesvědčeni, že Firefox i Mozilla Suite jsou o krapánek lepší, nevidíme důvod, proč přesvědčovat spokojené uživatele Opery ke změně – také si vybrali dobře. Cílem Mozilla.org je zachování možnosti volby a Opera je skvělým kamínkem do naší představy webu, který není v zajetí jediného programu či firmy. Ostatně, Mozilla.org a Opera Software úzce spolupracují, dobré kontakty jsou myslím i u nás v české kotlině.komentár pre Lupu, Adam Hauner, czilla

Pochopíte, že vzájomný dešpekt medzi ľudmi na jednej lodi namierenej na ten istý cieľ je len vyvolávaním zbytočných a nezmyselných nízkych vášní. A nízke vášne sú predsa hrou pre spodinu.
Pre pseudoekonómov ešte dovetok: aktuálna pozícia na trhu či pohyb firmy v červených číslach ešte nemusí nič hrozivé naznačovať. Ale ani pozitívne.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Lumpy píše:

    Hezky jsi to napsal, přidávám odkaz na související příspěvek na mém blogu:
    http://lumpy.kbx.cz/index.php?p=79