Opera 7.60 – Technical Preview pre MS Smartphony

Už dávnejšie som spomínal, že Opera nechcela robiť prehliadač pre mobilné platformy Windowsu. Potom sa začalo hovoriť, že zmenili názor na Windows Mobile for Smarthones a teraz je už k dispozícií Technology preview prehliadača Opera v sedmičkovej verzií (čiže tej konečne použiteľnej).
Mohol by som vyhlásiť, že WM je veľmi nebezpečný partner Symbianu, ktorý ma pártýždňovým vlastnením tehličky P800 ani moc nepresvedčil svojim UIQ rozhraním.
Keď si mám ešte zapindať, tak sa mi vôbec nevidí beh na dve trate – existuje systém pre PDA a systém pre múdre telefóny. Podľa mňa by sa mali čo najrýchlejšie zjednotiť a to do tej miery, aby bola aspoň časť novovyvíjaného softwaru prenositeľná a počítala napríklad s rôznymi typmi obrazoviek, existenciou stilusu (či nie) atď.
Veľmi by potešila na tejto platforme aj nejaká forma používateľského skriptovania napríklad na spôsob podpory Windows Messagingu medzi aplikáciami a nejakého jednoduchšieho „bash-like“ prostredia.
Opera pre WM ukazuje cestu akou sa web rozširuje všade možne a padá tak dlhoročná téza o drvivej majoritnosti jedného prehliadača či dokonca platformy OS. Už pri návrhu stránok sa tak musí stať samozrejmosťou bezpodmienečné započítanie mobilných platforiem do projektov.
V mojich preferenciách má proti Symbianu teda WM svoje plus a zrejme to Microsoft natre.

Môže sa Vám ešte páčiť...