Spacifikujte si ukecané RSS zdroje

RSS je dobrá technológia. Nie je však stavaná na zdroje, kde denne pribúda niekoľko desiatok až stoviek položiek. Prečo je to problém? U každého RSS sú dve strany. Jeho producent a jeho odberateľ. Do jedného RSS sa môže ukladať jeden článok denne bežného bloggera, desať článkov kolaboratívneho weblogu a osemsto článkov webu typu SME.
Na druhej strane je odberateľ. Človek, ktorý celkom určite neodoberá jeden jediný zdroj. Obvykle ich je niekoľko desiatok. To znamená pár stoviek až tisícok nových položiek. Nastáva situácia ako u preplneného mailboxu. Nestíham. Nedá sa. Informácie pribiehajú a opäť to nezvládam ani prezerať. Čo s tým? RSS má predsa pomáhať.
Lenže občas sa do správ v RSS dostávajú duplicitné informácie (trebárs u novín správy tlačových agentúr) alebo u weblogových hostingov kvantá bezcenných príspevkov.
View most interesting 'google' photos on Flickriver
Prvá možnosť je to odhlásiť.
Druhá možnosť je vydávať redukované RSS (alternatívne), ktoré by bolo redigované podobne ako denné vydanie novín. Kľudne môže byť v jednej položke napr. zhrnutý materiál viac článkov formou prehľadu. Mali by v ňom byť samozrejme hlavné správy. Takéto RSS teda tvorí základný prehľad, kde nie je nutné okamžité publikovanie hneď ako nejaký článok príde na web.
Tretia cesta rozdelenia podľa tém je opäť nie moc dobrá – veď nie som monotematický človek a aspoň troch ma zaujíma aj niečo nad rámec 1-2 tém.
Osobne si myslím, že RSS kanály s desiatkami prírastkov denne sú pre osobné použitie bezcenné. Je dobre, že sú – použije ich programátor tvoriaci nejakú nadstavbu triediacu správy v štýle Google News. Ja ako čitateľ ich však nemám šancu sledovať.
Aj z týchto dôvodov mám rád tak inteligentné stroje akými sú Google News. Dokážu pekne združiť podobné správy a na titulke mi ponúknu tú „najlepšiu“. A robia to so všetkými tými „ukecanými“ zdrojmi, ktoré sú v danom okolí relevantné.
Voľakedy som niečo takéto chcel aby robili katalógy RSS zdrojov alebo dokonca aj čítačky. Google to však nakoniec realizoval takmer do dokonalosti – na jednej stránke je vyčistený prehľad dňa.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. dusoft píše:

    Vyzdvihol by som najma tie suhrny/vybery/digesty. Po kazdych povedzme 7-10 clankoch treba dat jeden suhrnny, v ktorom su odkazy a kratke popisy predchadzajucich prispevkov.
    Da sa to aj automatizovat v ramci jedneho webu – de facto z vlastneho RSS cerpat suhrn do RSS…
    Je to overena vec – namiesto otvorenia si 7 prispevkov, citan kazdy osmy – suhrnny, z ktoreho si uz podla lubovole otvorim dalsie prispevky.

  2. Piki píše:

    Znakom človeka/odberateľa, ktorý zvládol technológiu RSS je, že neodoberá ukecané RSS, ale tieto weby navštevuje cez bookmarky či priamo cez F6(adresný riadok).
    A podobne, znakom vydavateľa, ktorý pochopil technológiu RSS je, že poskytuje to, o čom píše dusoft. Nedávno som tiež uvažoval ako dostať sortiment(v zásade jedno aký) do RSS. Jediný rozumný variant je ručný (alebo strojom simulovaný ručný) výber pár kusov za deň práve pre problém, že ukecaný RSS otravuje užívateľov.
    Inak, milujem ukecané RSS. Je to lacný zdroj štrukturovaných dát :-)

  3. Braque píše:

    ja sice odoberam aj niektore „ukecane“ zahranicne zdroje, ale idu do ineho priecinku ako tie hlavne. Je to z dovodu, ze na iphone podstatne viac citam v Google readri ako v samotnom safari browseri(nastastie sa stale viac presadzuje dat do RSS cele clanky, nielen anotacie).
    Pravda je, ze duplicite tem sa takto vyhnut neda. Co sa da robit, ked google news nema slovensku verziu