Tínežeri nedostanú nikdy rozum

Tínežerská plameňácka motivácia – žartíky šírené ako ICQ hoaxy – Protektorát sa s tínežermi nehral – dospelosť.


TeenagerPríklad Plameňákov je ilustratívnou vzorkou ako si dokážu nepredvídavo posrať život mladí ľudia. Majú neprekonateľné nutkanie zvýrazňovať sa a keďže najľahšie to ide netvorivými metódami, tak volia všeličo možné, čo možno čo najviac šokujúce. Nebudem rozoberať Plameňákov, ja si myslím, že pokiaľ ich videá sú iba predom dohodnuté herecké predstavenia, tak zrejme nepredvídali možné následky. Dopadom je však ukázanie príkladu. Viem si predstaviť aký návod dali ďalším mladíkom s nutkaním prejaviť sa. Preto k celému tomuto prípadu je najlepšie čo najskôr medializovať aj dôsledky tohto ich konania. A dosť prísne dôsledky aj napriek tomu, že by sa mohlo zdať, že príliš prísne. Inak to zrejme s niektorými tinežermi nejde. Zapôsobili na mňa však aj reakcie na plameňákov – odrazu sa vyrojili desiatky reakcií „já si vás najdu, ja vás znám, dostanete do držky“. Mal som pocit, že to píšu presne tie isté typy, ktoré sa pripojili k mase a cítia možnosť ako sa prejaviť a „buchnúť“ si beztrestne, pretože sa zaštítia „dobrým úmyslom“. Opäť to isté ako samotní plameňáci – snaha prejaviť sa predbieha v každom kole uvažovanie. :-)
Podobne pôsobia aj rôzne žartíky šírené po ICQ. Mladík sa nudí, tak si vymyslí „nejakú fasa srandu“ a pošle to naivným ľudkom. Je to stávka na istotu – všetci vieme ako zareaguje človiečik neskúsený v internetových podvodoch a klamstvách. Pre autora žartíku je to jednoduchá, triviálna a ľahučká úloha. Citujem autora serveru HOAX.CZ:

ěhem krátké doby mi dorazila další zpráva varující před nebezpečným virem, který se má údajně aktivovat v 15:00.
Negativní reakce mnoha uživatelů na obdržení podobných fám vypovídá o zaplňování seznamů balcklistu – ignorovaných uživatelů a někdy i úvahy o zrušení využívání tohoto způsobu komunikace.
Možná stojí za úvahu se zamyslet nad tím, jestli nedochází k postupné likvidaci ICQ díky hlouposti autorů podobných rádoby žertíkům a naivity uživatelů?

Teenager
Doporučoval by som pozrieť si jeden film pre pamätníkov z prostredia Protektorátu. Študent gymnázia žartom pokreslil portrét nejakého nacistického pohlavára ale na naliehanie spolužiakov ho hodil do pece. Lenže sa našiel spolužiak, ktorý sa bál viac ako ostatní a „nahlásil to“. Viem, že toto je drsný príklad, všeobecne sa totiž hovorí o „zvrhlosti“ nacistického režimu a vo filme boli dôsledky strašné. No ukazuje to aj na jednu vlastnosť tinežerov, ktorá sa nemení – neuvažujú nad dôsledkami svojho konania a nevedomky riskujú. A teraz neviem, čo je cennejšie – uchovať si život alebo aj proti tomuto riziku konať nebezpečné veci. Lenže túto úvahu si tínežer menej často preberie v sebe a radšej koná okamžite po objavení popudu k tomu.
OpicaPopudmi k činnosti sú neustále bombardovaní – raz považujú webovú stránku s formulárom za SMS bránu, inokedy napodobujú iných (najmä pokiaľ nevidia možné následky)…
Momenty (zámerne množné číslo), keď si uvedomí, že tí ostatní, čo do neho doteraz vŕtali, vlastne mali pravdu, sa volá dospelosť :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Lukyn.cz píše:

    Já jen doplním, že ten film z prostředí protektorátu se jmenuje Vyšší princip. A dnešní mládež by se na něj opravdu měla podívat.

  2. rony píše:

    vdaka, nepamatal som si ten nazov napriek tomu, ze som ho videl viackrat.

  3. Piki píše:

    Budem sa opakovať, ale čím dlhšie (veľkosťov) články píšeš,tým sú lepšie.