Zaujalo ma: blog Haask má zvukovú verziu

Weblog Haask ohlásil vo svojom príspevku Blog pro nevidomé svoju podporu pre nevidomých formou prehovorenia textu na mp3 záznam.
Z toho, čo viem ja o tvorbe webu s ohľadom na nevidomých:

  • nevidomí používajú vlastné prehliadače (skôr povedané čítačky), ktoré načítanú stránku prehovoria strojovým hlasom,
  • na tvorbu stránky neobťažujúcej nevidomého nie je nutné extrémne meniť postupy, postačí dobrá štruktúra dokumentu, ALT v obrázkoch, jasne oddelená navigácia, správne používanie sémantických tagov (nadpisy, odstavce),
  • dobrým testom stránky je jej načítanie do prehliadača LYNX, pokiaľ má zmysel pri čítaní odhora nadol, mal by sa v nej nevidomý orientovať; Náhradou za LYNX je aj funkcia Firefoxu (View, Page Style, No style).

Dobrým zdrojom pre doplnenie podpory nevidiacich je napríklad weblog Davida Špinara: Prístupnosť.
Čo teda chýba haaskovi? Kód stránky je tabuľkový, po vypnutí CSS vyzerá nie moc dobre (screenshot). Nevidomý zrejme na MP3 verziu stránky ani nenatrafí (nech je písaná aj písmom o veľkosti 72px). Haask by teda mal prevziať novú šablónu pre weblog – XHTML/CSS a upraviť ju podľa doporučení prístupnosti a môže naďalej publikovať textovo. Verzia MP3, pokiaľ to vydrží je dobrou technickou vychytávkou a môže byť doplnkom samotných stránok.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. DarkMaster píše:

    Ďakujem vel’a za tvoj kvalitný príspevok. Keby si Haask prečítal tvoje rady, nemusí prevádzat svoj weblog do MP3. Čítačku som pozoroval na vlastné oči, vyzkúšal som Jaws a WinMonitor se zabudovaným pluginom Hlas, ktorý hovorí po česky. Žial Haaskův weblog nie jedinou prezentáciou, ktorá je neprístupná pre nevidomých a slabozrakých čitatelov. Naprieklad cokoliv v Macromedia Flash žiadna čítačka neumie reprodukovať. Rovnako navigácia a webka, ktorá je vyrobena s pomocou tabulek je otravná, pretože návstevník s čítačkou počúvá najprve navigáciu. Vlastný obsah počúvá až po skončenie predčítanie samotné navigácie. Iba CSS dokáže prohodit obsah a navigaci.
    DarkMaster,
    blogger z http://www.brouzdej.cz
    PS: Opať se ospravedlňujem za prípadné chyby v mojem textu.