Ako si žije Firefox na značkovom stroji

Podotýkam, zámerne, že ten značkový stroj je cielene zvolený ako na dnešné pomery odpad – Pentium III so 128MB RAM a pomalým hardiskom. V tejto konfigurácií je zjavne Firefox tou najsvižnejšou aplikáciou :-)


Firefox zaberá v RAM 30 kilobajtov
Faktom je, že či na tomto HW (keď máte problémy s riadením pamäte, môže to byť proste tým HW gulášom miesto zakúpenia bežného značkového HW) tak na HW s ďaleko lepšími parametrami sa Firefox ani nepohne z hodnôt 25 až 30 kilobajtov. Údaj v obrázku je z Firefoxu spusteného asi 5 hodín pričom je k stroju prihlásený ďalší používateľ a Opera podáva porovnateľný „zostatok“ v pamäti.
Vyčítal by som mu čokoľvek ale dodnes nepochopím ako môže byť nejeden Operista tak tupý, že neustále dokola kolečkuje ako je Opera lepšia ako Firefox. Narazíte na nich počnúc SME, Živě, cez rôzne fóra webdesignu až po internetový odpad. Aký to má preboha cieľ? :-)
Ospravedlňujem sa Operistom (nechcem ich zjednodušene globálne osočovať), ktorí si ju vybrali pretože im proste sadla viacej a už si zvykli. To sa dá pochopiť a rešpektovať bez akéhokoľvek dešpektu. Jediné možné vysvetlenie je: lama sa snaží vyzerať ako špecialista. Lenže to dopadá ako tá dvojica policajtov-špecialistov. Jeden vie čítať a druhý písať.
Zaujímavé je, že akonáhle sa kdesi čosi šustne o Firefoxe, vždy sa objaví nejaký operista a začne tam o tom svojom točiť. Nechápem a nerozumiem – je Firefox pre Operu konkurenciou? Mne sa to proste nezdá. Prečo musíte porovnávať tieto dva programy?
Pochopím, že sa pod článkom o Opere či Firefoxe objaví nejaký IE šialenec :-)
Pre koho ich porovnávate? Cieľová skupina mi nie je známa – tí čo vyžadujú kvalitu poznajú oba produkty a pokiaľ viem, nevyberajú si podľa žvástov ale podľa osobného porovnania a skúsenosti – proste mu sadne to alebo ono.
Dnes je jasné, že na masovejšie rozšírenie je Opera úplne nevhodná a nevyhovujúca – zastaralý a hodne odlišný návrh rozhrania mimo akékoľvek pokrytie návykov potenciálnych prebehlíkov (najčastejšie z IE) ju deklasuje do roly prehliadača skupinky sebamasérov, ktorí sa potrebujú premastiť a potom ľudia, čo si ju obľúbili rokmi používania a jednoducho si zvykli.
Pamätajte, že Mozilla a Opera nie sú súperi – idú za jedným cieľom – posunúť vývoj ďalej a vyrovnať trošku podiely na trhu tak, aby bol zasa dynamickejší s poukázaním na uspokojenie potrieb aj vývojára aj používateľa (či už používateľa webstránok alebo konkrétneho prehliadača).
Zvyšné publikované sprostosti sú len výplody chorých mozgov bez štipky sebareflexie s absenciou toho správneho rozhľadu v informačných technológiách.
Mohla by sa zaužívať d-fensovská fráza: mám operu f dvougigovým cépéúčku s áteiks. A budeme vedieť či sa bavíme s púhou hmotou organického pôvodu alebo mysliacim organizmom.
Nezdá sa Vám, že sa proste s existenciou rozličných skúseností, potrieb až ostro si protirečiacich musíme zmieriť a minimálne rešpektovať vlastné súkromné preferencie a nevyčleňovať samých seba? Vôl, ktorý sa snaží byť na čele stáda je nakoniec vždy len vôl. Riadi to niekto iný.
To sú fakty. Voči nim môžete nanajvýš slušne niečo namietnuť :-)
Všimnite si kategóriu :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. dusoft píše:

    Jedna vyhrada k Firefoxu a vyzdvihnutie Opery: skus si otvarat nove okna z nejakej stranky tak, aby si to urobil aspon 50 krat. Zaroven ich mozes priebezne zatvarat.
    Vtedy uz bude mat Firefox vdaka zlemu manazmentu pamati zabratych aj 128 MB. Otvorenie noveho okna bude trvat vyse 5 sekund.
    Opera v tom istom teste obstoji na 1. Je svizna aj napriek 50 otvorenym oknam a ich opatovnemu zavretiu. A to 51. otvori rovnako rychlo ako 1. Firefox zial nie a este k tomu zabera vela pamate.
    Mam Win2000, 2,2 intel mobile a je to naozaj zle s tym Firefoxom v tomto. Nastastie, ze to otvaranie novych 50. okien nie je denne pouzitie.

  2. rony píše:

    a plati to aj na zalozky?

  3. smirnoffff píše:

    Nevím, jestli v takové míře, ale platí to i pro záložky. Alespoň já to tak na svém stroji vypozoroval – FF postupně sežere spoustu paměti a nerad ji pouští, narozdíl od Opery. (A přesto používám hlavně Firefox… ;-)

  4. rony píše:

    ja som este viac ako 35 nevidel! :) ale priznavam, ze s nechutou otvaram veci ako PDF, SWF prilis vela js…
    Mam este z cias IE na to alergiu, lebo pri takyto veciach pravidelne IE skolabovalo aj s celym OS :)

  5. dusoft píše:

    Na zalozky to neplati az v takom rozsahu samozrejme (aj ked tiez obcas po zatvoreni zaloziek zabera vela pamate). Ale manazment pamate potrebuje _urgentne_ zlepsenie.

  6. smirnoffff píše:

    PDF jsem na svém počítači v browseru ještě otevřený neměl, SWF mám standardně zablokované, JS si užiju dost např. na Gmailu a Bloglines.
    Právě teď mi FF zabírá 33.2% z 94752k, a to mám otevřenou jen tuto stránku.
    Ale mám pocit, že s nejnovějšími verzemi FF se memory management zlepšuje, tak doufám, že to bude pokračovat… ;-)

  7. Ľuboš Kmeťko píše:

    Ja som mal s Operou v poslednom čase otrasné skúsenosti čo sa týka vyťaženia pamäte a procesora – niekedy úplne záseky na desiatky sekúnd (procesor na 99%). Trochu pomohlo vymazanie časti mailov, chache, histórie a pod. Ale aj tak ju používam naďalej, zvykol som si a nechce sa mi presúvať všetky maily, heslá, RSS kanály a pod. inde. A najmä čakám na osmičku (beta inštalovaná cez 7.54 padala), ak sa to nezlepší tak asi predsa len prejdem na Firefox a Thunderbird.