iAudio M3L – poznámky

Dlhšie kecy o prehrávači iAudio M3L. Trošku inak ako recenzie.


Po pár dňoch používania sa pokúsim spomenúť niektoré zaujímavé veci, ktoré som nenašiel v podrobnejších recenziách tohto hardiskového MP3 prehrávača.

Pri výbere som sa oprel na hodnotenia z review niekoľkých serverov a sledoval som najmä komentáre pod nimi. Potom som sa rozhodol, že je pre mňa dôležitejšia výdrž baterky ako kapacita a z troch variánt (M3 s 20G, M3 s 40G a M3L s 20G a lepšou baterkou) som si vybral 20G disk a silnú batériu.

Po rozbalení ma na dotyk príjemne upútalo telo mašiny. Vyzerá slušne aj z rubu, čo nebýva zvykom u mobilných zariadení.
Konektor je chránený gumovou záslepkou, ktorá je ale voľne vyberatelná. Neporiadne typy ju okamžite stratia. Konektor je proprietarny, čomu dosť dobre nerozumiem, keďže mini USB je menšie a podľa mńa by sa ešte trošku miesta našlo napríklad tým, že síce zostane možnosť kolísky ale prístroj by mal naspodu konektor miniUSB a nejaký proprietárny pre kolísku.
S M3L som dostal kolísku a taký prepojovací člen. Jednoznačne je kolíska lepšia. Bohužiaľ USB kábel mám iba jeden a snáď si časom kúpim druhý.
Najslabším miestom prehrávača je asi displej na „ďiaľkovom“, musíte si ho vždy natočiť k sebe. Ovláda sa dvomi koliečkami nad a pod displejom a už som si na to zvykol, no poslepiačky sa v tom nedá orientovať ani náhodou.
Vypínanie a zapínanie je „modernou“ metódou potlač a pridrž. Mne osobne sa to nepáči.
Hlavný diel prehrávača je dobre mať trvale prepnutý na „hold“, najmä pri prenášaní v puzdre, ktoré trvale „stláča“ tie tri okrúhle tlačítka. Škoda.
Samotné prehrávanie je na úrovni bežných MP3 prehrávačov – čiže neočakávajte žiadny veľký multitasking softwaru.
Software vie playlisty, ktoré si predpripravíte do vyhradeného adresára na disku (M3U priamo v adresárovej štruktúre tuším ignoruje).
Potom tu má „dynamický“ playlist ale to je len taký chudobný príbuzný nápadu ako si robiť playlist priamo v prehrávači. Proste pri „browsovaní“ diskom môžete playlist, adresár alebo skladbu vložiť do d-playlistu a tým to asi tak aj skončilo. Nedá sa totiž presúvať ručne poradie skladieb. Samotné vkladanie je skomplikované tým, že treba stlačiť spodné tlačítko a vybrať z „minimenu“ druhú položku na vloženie do d-playlistu. Proste zábavka, keď sa strašne nudíte a tak či tak si nemôžete d-playlist „natrvalo“ odložiť medzi playlisty.
Playlisty M3U je možné vytvárať len v počítači, dlho som hľadal nejaký schopnejší program na robenie si takých „čo dnes budem počúvať“ playlistov a nenašiel som nič jednoduchšie ako MediaMonkey. Nechcem kritizovať tento program ale podľa mňa je to uletená zábavka pri ktorej iba strácate čas. Je v ňom kopec vyslovených sprostostí a už druhý deň mám v ňom pocit ako keby mi urezali ľavú ruku a pravu dali do sadry. Ale nič lepšie asi nie je. Takže si playlisty namáhavo vyklikávam.
Pre ozrejmenie, ja si playlisty robím asi takto: zoberiem pár obľúbených albumov a potom ručne „popremiešam“ skladby, niekedy niečo vyhodím, potom pridám pár samostatných skladieb. Väčšinou sú to jednorázovky.
Pretože na PC používam Audioscrobbler, začína mi vlastne chýbať. Veľmi by som chcel, keby mi M3 zaznamenával môj vkus a podľa toho aspoň v spolupráci s PC softwarom mi namiešaval hudbu. Mediamonkey mal taký pokus ale je nutné hudbu počúvať v ňom, čo sa nedá :-)
Z tejto oblasti by mi totiž vyhovovalo niečo ako má Audioscrobbler – hodnotenie pesničiek – jedno tlačítko „LOVE“ a druhé „BAN“. Tým by som aspoň obslužnému softu na PC oznamoval, čo sa mi páči a čo nie.
Ešte nadávky na MediaMonkey: urval som sa a upratal som si nazvy skladieb, interpretov a podobné veci. No tá opica si zmyslela, že to neuloží aj do skladieb a keď som to v menu konečne našiel, tak mi ponúkla premenovanie súborov a reorganizáciu mojich prácne urobených adresárov. Uff.
Puzdro: nevyzerá zle ale očakával by som úchytku na opasok skor nasúvaciu. Ak chcem totiž dať puzdro dole, musím urobiť striptíz :-) Vyberať prehrávač z neho zasa nie je až tak jednoduché. Ale samozrejme nie je to „shit“ puzdro.
FM rádio je dobrá vec, no opäť ďalší prístroj, kde softweristi neprišli na to ako pekné je umožniť pomenovanie uložených staníc. Rádio bohužiaľ nehrá napríklad počas vyberania si skladieb do playlistov. Buď hrá rádio alebo ste v MP3 časti.
Browsovanie po disku je relatívne príjemné, no keď máte viac ako únosné množstvo skladieb, tak nejde moc zrýchliť pohyb po nich.
Vopred si pomenúvajte súbory mp3 tak, aby ste na začiatku názvu súboru nemali trebárs názov kapely :-) – displej je totiž malý a čakať, kým názov preroluje je k ničomu.
Po pripojení k PC sa prehrávač nedá používať. Nejde mať teda spustené prehrávanie MP3 či rádia. Takže predstava, že prehrávač počúvate pripojený k PC a tým ho nabíjate sa nekoná (preto máte aj samostatnú nabíjačku). Nechcem byť ešte taký odvážny ale asi budem počúvať melódie tak, že pripojím M3L k PC a winampom z PC si budem púšťať melódie :-)
Na internete som zúfalo zháňal nejaký jednoduchý generátor playlistov ale nič poriadne som nenašiel. Viacmenej by som chcel čosi, čo prescanuje stromovú štruktúru na disku prehrávača a v zadanom adresári urobí zoznam playlistov. Síce to robí nejako kostrbato aj MediaMonkey ale v ňom to musím naklikať a potom tie jeho playlisty ručne po jednom poprenášať do prehrávača. Opica totiž má síce nejakú synchronizáciu ale predstava, že pri nej sa prenášajú aj mp3ky medzi počítačom a prehrávačom (a teda mám aj na počítači kópiu obsahu prehrávača) sa mi nepáči.
Playlisty albumov si pri dobrej organizácií zložiek na disku robiť nemusíte, stačí „spustiť“ celú zložku a prehrávač prehrá celý album.
Priložený software k M3L je k ničomu a jediná jeho užitočná funkcia je zmena štartovacieho loga prehrávača.
Aby som to nateraz zhrnul:
prehrávač je dobrý pre tých, čo si diskografiu najobľúbenejších veci na dlhší čas uložia v prehrávači. Musia mať ale PC aby si predpripravili aspoň základné playlisty.
Silu tohto prehrávača teda musí doplniť aj veľmi výkonný a jednoduchý software na PC. A možno aspoň čosi z možností Audioscrobblera. Strašne rád by som taký program videl. Zatiaľ som totiž natrafil najmä na katalógy MP3, čo nie je presne to, čo chcem (čiže „playlistovač“).
Ak by výrobca vymyslel diaľkové k prehrávaču s iným displejom (nie LED alebo aspoň kvalitnejší), tak budem rád.
Neočakával som zázračný prístroj, chcel som mašinku, ktorá má kvalitné vypracovanie povrchu a to spĺňa dokonale.
Podľa hodnotení recenzií to prehráva mraky formátov a ich variet, takže si zrejme fanatici užijú a pohodlní ľudia nebudú mať zrejme problém s tým, že prehrávač čosi neuhrá.
Bohužiaľ som si veľa postrehol nezapamätal natoľko, aby som ich napísal sem.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Eduard Hlava píše:

    Díky za osobni recenzi. :-)

  2. Keff píše:

    Ja zase mem mraky hudby ze vsech moznych zanru, a nekdy mam naladu se nechat prekvapit – ale jen necim prijemnym. Mam vysnenou funkci pro muj HDD prehravac: tlacitko ‚chci neco jineho‘. Fungovalo by to tak, ze se po stisku vybere nahodna skladba z disku, kdyz se mi libi, ok, pokracuju v poslech dalsi pisnickou ze stejneho alba, kdyz ne, stisknu znova… Protoze u 40GB prehravace je nejtezsi vybrat si co vlastne chci poslouchat :)))

  3. dusoft píše:

    No, to s tym skrolovanim medzi pesnickami neznie dobre. Ked tam mas povedzme 300 albumov, ako rychlo sa vies dostat (napr. radene podla abecedy) na vyvoleny?

  4. rony píše:

    [3] mno ja si nerobim plochu strukturu, takze to neviem odskusat
    ale funguje to asi tak ako klavesnica na pc, stlacanim to ide po jednom, ked to pridrzis, tak to roluje samo a trosku rychlejsie. neviem ti posudit, pretoze ja som si to nahral do stromovej struktury
    delene priblizne podla typu muziky a az potom podla interpretov a v ramci nich albumy.
    ono toto delenie mi dava moznost rychlo pustit napriklad vsetko „tiche“, vsetko „rockove“ a tak.
    ked mam iba zoznam alb pod sebou, tak sa mi v tom blbo orientuje aj na 19″ monitore ;-)
    iAudio je asi lepsie urobeny na to, aby si mal stromovu strukturu.
    [2] ano nieco „take“ som mal na mysli – on Audioscrobler vlastne skuma co pocuvas a ponuka ti podobnu muziku ked si das „personal radio“ ale pri prehravani mozes nieco, co sa ti nepaci „zabanovat“. stlacenim „love“ zasa zlepsis rating pesnicky.
    povedal by som to takto: najtazsie je si skompilovat nejaky playlist, ktory by len nebol za sebou iduci rad pesniciek po jednotlivych albumoch.
    teraz mam v plane dost preskumat moznosti media monkey, akurat, ze musim prehravat pesnicky v nom, aby sa mi porobila aka taka statistika – fakt mi chyba moznost aby statistiku robil aj prehravac.

  5. HoP píše:

    Me celkem vyhovuje winamp. Ma dost moznosti ve verzi 5, ma media library, takze se tam pak daji celkem dobre tvorit playlisty. Pro media library to ale obnasi mit spravne udelanou adresarovou strukturu a ID3 tagy…
    Kamarad pouziva Music Match Jukebox, vyhovuje mu. Ja nevim, nikdy sem ho nepouzival :-)
    Tak, to jen jako dalsi SW tipy…