RSS Point 2 Beta 5 v neverejnom teste

[EXKLUZÍVNE PRVÝ SCREENSHOT] Dnes mi s láskavosťou autora pristála v počítači neverejná beta novej verzie RSS Pointu a môžem rozhodiť prvé dojmy:
1. vyzerá inak a nový RSS Point je poctivo odznovu preprogramovaný pokračovateľ,
2. skutočne je rýchlejší, pár nedôveryhodných čísiel ešte uvediem :-)
3. zapracované zásadné pripomienky,
4. nové úložisko dát a definitívne opustenie BDE.


Exkluzívne uvádzam PRVÝ obrázok nového RSS Pointu 2:
RSS Point 2 Beta
Upozornenie: Preberanie tohto obrázku podlieha tak súhlasu môjho ako aj autora aplikácie!!!
Prvé otestovanie výkonu:
Naimportoval som do tejto bety 102 zdrojov z predošlej verzie čítačky a prvé načítanie zdrojov trvalo 90 sekúnd pri nastavení 5 vlákien (threadov). Po naplnení čítačky som zmenil počet vlákien na 10 a update zdrojov trval 30 sekúnd. Po opätovnom prepnutí na 5 vlákien jej to trvalo 45 sekúnd. Medzi zdrojmi mám obvyklý bordel a to vrátane asi 20 pôvodne vypnutých zdrojov z rôznych dôvodov (napríklad nedostupný) ale pre otestovanie šli všetky.
Pre porovnanie RSS Point 1 potreboval na -update- (nebol prázdny) 110 sekúnd a testoval 78 zdrojov.
Nová verzia neznamená rapídny nárast nárokov na pamäť:
RSS Point 2 Beta 5 – 24000 kB
RSS Point 1 – 20000 kB + RSSGather – 11000 kB
Takže počas načítavania zdrojov zaberá prvá verzia dokonca viac pamäte ako nová Beta 5.
Dojmy:
Je lepší. Celé GUI bolo prekopané a len malé detaily pripomínajú pôvodnú verziu. Spodná lišta so záložkami bola zrušená a všetko sa odohráva v okienku „Složky“. Kontextové menu bolo takmer všade reorganizované s ohľadom na ergonómiu (áno ide odznačiť všetky správy v zložke ako prečítané). Dajú sa vytvárať aj podzložky zložiek, meniť ikonky zložkám aj zdrojom na ľubovoľné. Fungujú zdroje poskytované cez SSL.
Za super bombu považujem upozorňovanie na nové správy nielen klasickým popupom ale aj na štýl OSD textu ako poznáte z niektorých programov (ovládač Logitech klávesníc, BSPlayer a pod.). OSD upozorňovanie sa mi javí menej invazívne ako popup a som ním doslova nadšený pretože popup vo verzií 1 som mal trvale vypnuté.
Upozorňovanie je možné globálne obmedziť iba na vybrané zložky (takže ukecané zdroje vyradíte z upozornení veľmi ľahko). Zložke ale aj jednotlivo zdroju možno nastaviť vlastný zvuk pri príchode novej správy.
Prednastavená perióda sťahovania správ je po nainštalovaní 60 minút – to len pre informáciu, keďže sa o zaťažovaní webu čítačkami pred časom diskutovalo.
V titulku okna sa vždy zobrazuje názov zdroja. Chyby pri načítaní zdroja sa prejavia červeným názvom zdroja a hneď viete, že „vypadol“. Pekná je možnosť rýchlo prejsť na úvodnú stránku servera práve zobrazeného zdroja, čo mi dosť chýbalo.
Autor sľubuje jednu veľmi zaujímavú možnosť ako zo stránok „vyberať“ odkazy na RSS zdroje a myslím si, že už nastala doba keď sa doterajšie prenášanie odkazov na zdroje riešilo kopírovaním cez schránku. Už dnes totiž môžete touto čítačkou zdroje pridávať: z online katalógu Topindex komfortným dialógom, drag&drop odkazu z webstránky do čítačky, špeciálnym „odkazom“ vo webstránky (jedným kliknutím rovno do čítačky), importom zo súboru OPML a samozrejme „klasicky“ cez schránku. K tomuto výpočtu pribudne ešte jeden so zvýšenou inteligenciou, keď bude vyžadovať iba spustený prehliadač a čítačku.
Noviniek a drobností je ešte ďaleko viacej, momentálne chcem chvíľu binárku otestovať a prezrieť, ktoré z pripomienok boli realizované a ako. Profesionálna verzia bude podobne ako doteraz poskytovať niektoré nástroje pre zlepšenie práce s informáciami a tu je pre zvedavcov screenshot okna Akce.
Vonku by mohol byť nie skôr ako o dva týždne, záleží na pripomienkach. Zatiaľ mám vcelku dosť zásadnejších pripomienok a pár viditeľných chýb v rozhraní. Zatiaľ mi tá mrška ani nestihla spadnúť :-)
Beta 5 je absolútne neverejná.
Kľudne sa pýtajte.

Môže sa Vám ešte páčiť...