Kuvičie hlasy o konci PDA boli mierne mimo

pdaPrvý štvrťrok je podľa Gartnerov pre predaj PDA vcelku pozitívny. Racionálne úvahy o dôvode nízkej penetrácie PDA zvyknú spomenúť špecifické podmienky:


PDA nie sú úplne pre každého; motivácia a potreby sú dôležitejšie ako „príklad“ okolia a preto si PDA kúpime s veľmi jasnou predstavou o jeho využití. Mobil si kúpime pretože chceme telefónny prístroj a k nemu dostávame ďalšie funkcie akosi „navyše“,
old– PDA od svojho vzniku neprinášajú zásadné novinky v tom najdôležitejšom PIM; preto s láskou dnes opatrujeme pradeduškov (Newton), totálnych kriplov (Zire) a stále poskytujú pre kontakty, poznámky, udalosti a úlohy dostatočnú kapacitu a výkon,
– technologický rozvoj PDA sa rozširuje skôr v oblastiach, ktoré idú nad rámec ich koncepcie; najskôr prijali komunikačné rozhrania, zväčšujú výkon, pripájajú sa k internetu a absorbujú technologické novinky,
– synergicky sledujú vývoj mobilnej platformy; notebooky už dávno nie sú predmetom závisti podriadených nad najnovším notebookom „toho najvyššieho“ (sakra, „ja by som ho využil lepšie“), dokonca PDA už nie sú lesklým odznakom prosperity na konferenciách. PDAčka sa dnes najčastejšie nachádzajú v ušmudlaných taškách a batohoch študentov.
Stále sa skôr potvrdzuje téza o prelínaní celej mobilnej platformy a búrlivý vývoj u telefónov neustále ukazuje, že ho sprevádza aj skepsa „každý má nabúchaný mobil, no zťažka najvyužívanejší je len na telefonovanie a smskovanie“.
mpx220Telefóny všeobecne trpia chorobou z rýchleho morálneho starnutia – aj ten najdrahší mobil je o pár mesiacov za zlomkovú hodnotu ponúkany v bazároch či „akciovkách“ operátorov. Tlak trhu je nesmierny a voči pomerne stabilnému trhu notebookov a PDA ako keby sám seba hľadajúci.
Čo očakávam ja tento rok? Iste viete, že Magneto je na spadnutie ale ešte som nezachytil žiadny model ohlasovaný pre tento systém. Už existujú stroje s USB Host a očakáva sa prienik medzi osvedčených výrobcov. Dnes už harcovník DELL by vraj mal vopchať do PDA dokonca hardisk. VGA je už skoro samozrejmosť. Niektoré PDA sú už tak trochu telefónmi. Niektoré mobily sú už tak trochu PDA.
Minulý mesiac som si prebehol ponuky aktuálnych modelov a snažil som sa úprimne si nájsť čokoľvek pre mňa. Klasickí dôveryhodní výrobcovia – DELL, HP – mi neponúkli nič extrémne zaujímavé k môjmu h2210. Snáď ten ipak s magnéziom? Nie.
Potom som natrafil na Asus (či Acer), ktorý má USB Host a skoro som zaváhal. A odolal.
Počkám na Magneto, počkám na aspoň desať modelov s ním. A keď sa začne šepkať o nástupcovi Magneta so screenshotmi, vtedy budú dozreté správne ceny. A to ešte skúsil šťastie vizionár 640kilobajtovník
Dôvodom vyššieho predaja PDA je e-mail.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. ErikG píše:

    Len ci tie ceny nedozreju az uplnym splynutim s mobilmi.
    MM(mimo misu)-Tie „podmienky pre vas komentar“ su super. Nechces otestovat ich funkcnost jednym clankom o free sms… :)

  2. rony píše:

    podla mna su ceny absolutne prijatelne.
    videl som novy baleny ipak asi za 8 tisic. to je podla mna prijatelna cena, nakolko znacnu cast z nej si zozerie microsoft. aj ked mozno ma uz HP nejaku zlavu.