Minerva: Akčné plány pre informačnú spoločnosť I.

Pochybujem, že komentobylky z mainstreamových diskusných komposervrov dobehli v rozlete až k dokumentom pod kódovým označením Minerva alebo k niečomu pod názvom „Stratégia konkurencieschopnosti Slovenska do roku 2010“, „Akčné plány pre oblasti informačná spoločnosť (a ďalšie tri)“.
Bohužiaľ som k nim nenašiel žiadne komentáre až na jeden, ktorý sa podľa mňa venoval z iného uhlu pohľadu. Dokonca som o tejto aktivite nenašiel príliš zmienok nikde v médiách. Snáď preto na úvod môžem poznamenať, že „oni (vláda, poslanci..)“ sa delia na mediálne hviezdy a tých ostatných. A média sú skôr inde :-) ale aspoň nerušili :-)
Takže prebehnem tých 22 bodov a upozorňujem, že ide o živý materiál. A uvažujem nad nimi tak športovo-optimisticky :-)


1. Návrh procesného, organizačného a informačného modelu služieb verejnej správy
Ide vlastne o myšlienkové usporiadanie „toku“ dát, činností, sprostostí, zdrojov a pokus to rozpliesť a nejako naštelovať. Zvyčajne to vo väčších firmách poznáme ako „informačný šum“, „nedostatok kooperácie medzi oddeleniami“… Vospolok ide o nejasnú vec, ku ktorej sa asi nenájde žiadny kritik, nakoľko sa nemá ako chytiť nejakého detailu a rozniesť ho na kopytách :-)
2. Európsky počítačový vodičský preukaz pre štátnych zamestnancov vo verejnej správe
Je to len akási forma preukazovania znalostí a „daností“ medzi úradníkmi navzájom. Je to dobré, keď si majú čo zavesiť v kancli na stenu a minimálne to dáva podklad pre výber ľudí na isté miesta, ktoré vyžadujú istú úroveň znalostí. Pochybujem, že niekto spochybní význam niečoho takéhoto a aj tak je dôležitejší proces nadobudnutia takéhoto „vysvedčenia“.
3. Spoluúčasť na tvorbe Návrhu legislatívneho zámeru zákona o základných registroch verejnej správy
Tu by som to pochopil ako definovanie „databáz“, ktoré budú zo zákona poskytované verejnou správou. Čiže sproste povedané, ktoré informácie a ako. Nie je k tomu čo viac povedať – až keď uvidíme ten zámer :-)
4. Program elektronizácie knižníc
…sa možno javí ako odtrhnutý z roviny predošlých bodov ale vysvetlím niektoré zámery: knižnice sú brané ako „kultúrne“ stánky – styčné body „štátu“ s občanmi s „výchovno-náučným“ zameraním. Pokiaľ sa dosiahne, že knižnice budú vybavené počítačmi, tak okrem centrálneho systému správy „obsahu“ (knižiek, dokumentov…) sa zároveň stanú čímsi ako „internetovými kaviarňami“ a to aj tam, kde ich podnikatelia považujú za stratový podnik. Človek v Horných uherciach teda dobehne do knižnice a trebárs si tam nájde formuláre pre prihlásenie svojho stáda oviec k povinnému očkovaniu.
Toto je úloha pre MK.
5. Projekt „Otvorená škola“
Presne ako knižnice s tým, že školy vybavené počítačmi (vraj všetky) a internetom (vraj budú všetky) dostanú možnosť (a financie) k uvoľneniu prístupu aj pre občanov. Školy to vraj vítajú. Ide teda len o zahusťovanie siete verejne dostupných „terminálov“ s internetom.
Treba pamätať na to, že zámerom vlády nie je „priviesť občanovi internet“, to je sprostosť. Skôr ide o to vybudovať nenáročne masu „používateľov“ elektronických informačných kanálov verejnej správy. Až v ten moment, keď bude potenciálna penetrácia vysoká, bude ľahšie argumentovateľné čokoľvek ďalšie.
Tieto dva body bohužiaľ niektorí nie veľmi pochopili a to ani v súvislosti s „dotovaním“ počítačov. A zdá sa mi, že to nepochopili ani niektorí predstavitelia z komerčnej sféry.
6. Vypracovanie štúdie vytvorenia komplexného systému verejného obstarávania, evidencie a repasácie počítačov na Slovensku
(myslené ako verejná správa, nie celé Slovensko). Toto je vďačná téma kritikov, ktorí si zobnú práve na „korupčnom“ nakupovaní počítačov, takže ja sa tomu venovať nemusím. V samej podstate ide aj tak o účtovnícko-skladové problémy.
7. Elektronické obstarávanie
Súvisí s 6. a podľa mojej predstavy ide o to, že ak starosta v Horných uherciach bude chcieť PDAčko, tak z počítača vyšle žiadosť a „tamniekde“ sa to zošrotuje a výsledkom bude balíček na jeho stole. Fakt zjednodušujem, tak ma nechytajte za slovo :-)
8. Ústredný portál verejnej správy – vstupný bod
Takúto vec aj ja vo firme presadzujem priam krvopotne – 1 vstupný bod miesto 10tich, ktoré sa ešte v čase menia ako ponožky.
Z jednej strany je to ľahké – proste 1 ľahko identifikovateľná stránka, z ktorej je rozcestník do sekcií. Snaha je, aby si jednotlivé dieliky v štátnej správe neriešili informovanie pre občanov po svojej linke. Z druhej strany to môže byť ale riadny bachor plný bordelu dokumentov, pidiaplikácií, megaaplikácií, ktoré zrazu treba nejako uhádzať už pri spustení ale aj podľa nejakej metodiky priebežne. Bordel nad bordel, stačí si všimnúť portál tohto typu v ČR a môžeme sa učiť :-)
Čo ma zaráža je však nechutný termín splnenia. Za túto dobu by som ledva nakreslil prvú verziu „stromu“ rozcestníka :-)
9. Internet pre všetkých
mediálne najznámejšia aktivita a podľa mňa asi aj najmenej pochopená. Iste, že mne sa tiež nepáčí akýkoľvek spôsob na „dotovanie“ a už najmenej techniky, či pripojenia k internetu.
Osobne by som sa uspokojil v tomto bode s realizovaním tých knižníc a škôl ale viem, že strategicky je atraktívne operovať s pojmom „internet do domácností“.
Chcem podotknúť, že zámerom tejto aktivity je nie pomôcť ľuďom k získaniu internetu, či počítačov. Môj tip je skôr v tom, že je to geniálny argument „Už majú internet všetci, takže ten portál-web-služba má význam a preto sem nasypte peniaze, nebudú sa vyhadzovať“. A tento argument bude proti médiám, proti kritikom, proti „škrtičom“ finančných tokov.
V tomto kontexte mi je fakt jedno, akým spôsobom sa docieli papierovo dokladovaná penetrácia.
Mne osobne by sa páčilo, keby sa hnulo svedomie veľkých providerov (veľký SIX klan) a pokúsili sa znížiť ceny. To ale nejde. Štát im to nemôže prikázať a už vôbec nie do nich nasypať dotácie s cieľom – a teraz znížte ceny.
Internet bude VŽDY DRAHÝ. A v niektorých z Vás živia dojem o „lacnote“ práve tie agregované naprdlinky typu DSL/Chello, ktoré sú vospolok riešené práve závislosťou na počte klientov čiže na agregácií. A agregácia znamená hrozbu zosypania sa pri prvej vlne kobyliek sťahovavých.
10. Štúdia využitia štruktúr existujúcich chrbtových sietí organizácií, v ktorých má štát väčšinový podiel
Ten zámer odhalí priemerný inteligent. Musím Vám to vykladať ešte aj ja?
Súvisí to s tými knižnicami, školami ale aj s tým, aby mal starosta v Hornej maríkovej na stole komp s napojením na aplikácie „tam kdesi v centrálach“. Čiže nielen na čítanie novín. Prípadne ak starostu napadne, že nejako zafinancuje rozvod káblu po dedine s prípojkami na internet. Fakt je rôzne veľa námetov :-)
Ďalšie body preberiem v pokračovaní.

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. emmacore píše:

    Minerva vacsine ludi v tejto krajine neprinesie vobec nic. Ludia, co na tom robia, len taraju. Zaujimalo by ma, kto to plati.

  2. rony píše:

    predsa iba ty, nie? ;-)
    mimochodom: najlepsie je, ked niekto subjektivny nazor skryva za spojenia „vacsina ludi“ ;-) to sa potom perfektne diskutuje, nie? :-) ps: niezeby som tym cokolvek proti tvojim nazorom chranil ci branil. iba taka blba poznamka.
    mozno by bolo lepsie skusit na to pozerat aj takto: co to prinesie mne ;-) ja na to hladim takto :)

  3. rony píše:

    teraz vaznejsie: staci si precitat tie dokumenty predtym, nez polozis blbu poznamku nasledovanu predcasnym ohodnotenim. Ono to financovanie tam uvedene je. zrejme by bolo vhodne sa zapojit do komentarov az po ich precitani.

  4. bsa píše:

    ad bod 9 akčného plánu
    termín je priam šibeničný ale treba si uvedomiť, že časť prác je hotová a v tlmočení do inej reči je vstupný bod niečo ako transakčné jadro, samozrejme okolo neho máme nejaký CMS, formuláre atď atď
    Ani tak nejde o rozcestník ako o autentifikáciu, prihlásenie k službám, spracovanie transakcie či nebodaj podanie
    Vieš dobre, že je to zložitejšie ako to na tom papieri vyzerá. To chce flašu vína a pokec k tomu

  5. Markoff píše:

    nechce sa mi to cele dlhe citat, ale k 9. len tolko – http://www.obcan.sk

  6. rony píše:

    [5] obcan.sk nie je projekt vlady. tym nechcem povedat, ze nemoze byt pouzitelny ako priklad ;-)
    Okrem toho, obcan.sk myslim dost pracne zbiera dokumenty ale (netusim, neviem) bez nijak zvlastneho prepojenia k zdrojom. tu ide aj o to, aby sa nestalo to, co sa stalo mne – kvoli obcianskemu NIE je jeden organ schopny vyziadat si sam informaciu od ineho organa a musim to ucinit ja a preniest jeden dokument od jedneho organu k druhemu.
    [4] (chcel si bod 8 – portal) ano rozcestnik nechapem ako ‚zoznam odkazov‘, okrem toho je naozaj dolezite, co hovoris. Akurat vcera, ked som toto dopisal, som cital o probleme v CR, preco nemaju istu sluzbu stale dostupnu a problemom bolo prave to, ze najprv nespravili podmienky pre jednoznacnu autentifikaciu, prihlasenie atd. (vid. weblog poslanca Novotneho a odpoved ministerky informacii CR). Preto povazujem BIFO a ‚chipy‘ za velmi dolezite.
    K BIFO a ‚chipom‘ ak budu splnene niektore suvisejuce poziadavky, tak sa komercna sfera k tomu prilepi ako k chlebu natretemu medom ;-) (banky, poistovne, eshopy…)

  7. bsa píše:

    áno myslel so bod 8AP
    ad [5]
    ak si reagoval na mňa, tak obcan.sk je prevzatý projekt od komerčnej sféry (MS/SBS/Millenium), ktorá ho vyvinula za svoje peniaze a za symbolickú sumu odpredala úradu vlády, ktorý sa stará o jeho prevádzku a informačný obsah. obcan.sk (akokoľvek je to dobrý projekt) nemôže byť (a ani nebude) ústredným portálom.
    ad [6]
    áno BIFO, bez BIFO si neviem predstaviť viac vecí. Dokonca, keď sa človek mrkne do sociálky zistí, že „niečo ako BIFO“ už sociálka má. Otázkou zostáva ako to využiť/nevyužiť a ako splniť „európske kritériá“.
    obcan.sk fičí na životných situáciách, čo je síce dobrá koncepcia ale do budúcna pre portál ako taký nepoužiteľná. Tým nechcem povedať, že obcan.sk zanikne alebo zmizne. Myslím si, že ho treba ďalej rozvíjať a integrovať ho do širšieho rámca ústredného portálu.

  8. emmacore píše:

    2 rony:
    Dakujem za reakciu na urovni. To sa na slov. nete cast nevidi.
    Zrejme trpim nedostatkom koncentrovanosti, ale v clanku som fakt nenasiel, z akych penazi zije projekt Minerva. Skutocne. Na ich webstranke som nasiel zdroje v takomto poradi:
    1. statny rozpocet a ostatne verejne zdroje SR
    2. programy a fondy Europskej unie
    3. sukromne zdroje
    Takze ich platime ciastocne my.
    K vacsine: Myslim, ze mne to neprinesie nic. Myslim, ze to nic neprinesie mojim blizkym. Urcite to pomoze obchodu firiem, ktore sa kamaratia s ludmi, ktori rozhoduju o pouziti penazi (ale tak je to ostatne takmer v kazdom biznise).
    Podobnych „strategii“ tu bolo uz vela. Nepamatam si jednu, ktora by sa od vseobecnych taranin posunula k zmysluplnej realizacii, takze som skepticky. Mozno reforma zdravotnictva, alebo dochodkova reforma v podobe, aku mala niekedy na zaciatku (Hehe, mozno bude flejm, ale naozaj si myslim, ze reforma zdravotnictva je vo svojej podstate dobra).
    Mozno je to moj problem, ale som presvedceny, ze stat je najhorsi majitel. Preto mu chcem malo odvadzat a za to od neho malo ocakavam. Svoje peniaze radsej zverim sukromnemu sektoru. Ked sledujem, co stvara EU (napr. ustava), mam pocit, ze sa vraciame spat do socializmu a vobec sa mi to nepaci, ale to uz odbacam od temy.
    Na Minervu preto zmenim nazor potom, ako prestanu tarat o Konvergencnom programe, Narodnej lisabonskej strategii, vyuzivani europskych penazi a zapajani sukromnych zdrojov a konecne urobia nieco hmatatelne. Konferenciou, kde sa chvalia, aki su krasni a co vsetko vymysleli inovacie nepodporia.
    Zatial mam z projektu pocit, ze sluzi na sebaprezentaciu niektorych ludi; vznikol preto, aby sa mohla „vykazovat cinnost“ a samozrejme, ako to uz byva v statnom sektore, pomaha presunut trochu penazi spriatelenym firmam.
    Takze toto som myslel svojim prvym prispevkom.

  9. rony píše:

    pozri, v nicom z toho ti neodporujem. v podstate sa o to nemusis nijako zaujimat a neutrpis ziadnu skodu.
    vies, je to na dlhsiu debatu a internet je velmi nevdacne medium. ja som tiez pocul o vselijakych planoch a kde dopadli? netusime.
    ci je tento jeden z nich? celkom urcite ciastocne bude ;-) proste nikdy sa nepodari vsetko naplanovat ;-)
    ja som dosiel a snad aj ty dojdes na to, ze „ti hore“ sa delia na dve skupiny: medialne hviezdy a ti co makaju. je to tak v parlamente, je to tak v statnej sprave. nic s tym neurobis a ta tvoja vacsina ludi vidi prave len tie medialne hviezdy – nezazlievam to nikomu – aj ja mam radsej, ked „odovzdam moc v state niekomu“ a nech sa trebars stara o ciganov, o nesvojpravnych atd. aby som mal cas na svoj zivot. z tohto pohladu vsak je ocakavatelne, ze „vacsina ludi“ bude pindat na mediami podavane sprostosti. uz len preto, ze tazko sa medializuju podobne plany ako je tento – neda sa na nich nikoho nachytat so spustenymi gatami ;-)
    a aj ty si sa nakoniec chytil „iba“ na to „kto to bude financovat“ a nasledne podozrievat kazdeho na „obohacovanie“, „sebaprezentaciu“ a spomenies frazy typu „stat je najhorsi majitel“. V podstate si k vyhradam nepripojil nic, co uz neprebehlo „prezuvanim“ k comukolvek.
    Nie je mojim umyslom ta „obratit na vieru“ a ponechavam tvoje presvedcenie nedotknute ;-) pre mna je to taka ista strata casu, ako pre teba mozno prestudovanie planov“ ;-)
    ps: financovanie si v mojom prispevku nenasiel, pretoze uz na zaciatku som povedal, ze idem pisat o planoch a predpokladal som, ze si ich niekto iniciativne pozrie a nebude pokladat moj prispevok za „uvodny material“ – moj prispevok je komentarom originalneho znenia. Mna otazka financovania nezaujimala, pretoze VSETKO chce financie, tak naco sa tym trapit, ked sa prave na tieto faktory prilepi prave nejaka medialna hviezda len z dovodu, ze je to intelektualne menej narocne ako premyslat o dopade BIFO na celu spolocnost ;-)

  10. emmacore píše:

    Mudro hovoris, Pistik, az mi je to divnuo :-)
    Ja ludi vo funkciach delim na takych, ktori robia svoju pracu dobre a tych, co ju nerobia dobre.
    Uvedomujem si, ze som zaujaty voci tomu projektu, aj voci podobnym. Asi som uz alergicky na formu, ktorou ich prezentuju. Posobi totiz na mna dost velkohubo. Skor by som im uveril, keby vedeli na jednu-dve A4 napisat, co chcu robit, ako si to za autorov urobil ty.
    Zaujatost je vsak zla, tak prestavam pustat zlu energiu. Zelam autorom a realizatorom, aby splnili co najviac svojich cielov a idem sa venovat praci, za ktoru mi platia :-)

  11. rony píše:

    Ved to tak je napisane, kazdy plan je tak na 1 A4. To je vzhladom na konecny rozsah a dopad naozaj strasne strucne :-)
    len BIFO je podla mna praca pre analytikov, matematikov a cojaviem co vsetko este, a uplne vazne aj psychologov ;-) (predstav si, ze dostanes BIFO 666-13-13-13-666).
    Ja som napisal toho textu skoro tolko ako je v akcnych planoch, lenze ja som napisal zatial po bod 10. a este budem pokracovat.
    Vynechaval som len take povinne body typu: terminy, zodpovednosti, rozpocty.