Môj prvý počítač

sir CliveMojim prvým počítačom bola DELTA – Sinclair ZX Spectrum+ a k tomu kazeťák. Pred tým prvý dotyk s počítačom bol PMD 85 „dvojka“. To bolo v škole, kde okrem toho kúpili aj „protežácke“ dva kusy DELTY a to ma inšpirovalo. Pamätám si ako sme s otcom pred mojou maturitou cestovali do Bratislavy kde (ani neviem ako som sa to dozvedel!?) vraj dostali nejaké DELTY a Sharp MX700. Stál niečo nad 6000 korún a dostal som ho v čisto bielej krabici.

K ZX Spectrum som mal zo Sovietskeho Zväzu dovezený taký malý ČB televízor, čím som si dokonale pokazil zrak ;-))) Na výške som túto telku aj s počítačom každý týždeň vláčil domov. Cez prázdniny som s tým trávil celé noci pri hraní známych hier :-)
Literatúrou boli známe poľské časopisy Bajtek, Komputer, ktoré som kupoval v poľskom kultúrnom stredisku v Bratislave (kde mimochodom mali aj dobré LP). Bibliou bol komentovaný výpis ROM z 666. ZO Zväzarmu. Odoberal som Elektrón, Elektroniku (kde vyšiel aj môj prvý stĺpik textu a HONORÁR!). Nikdy som vlastne neodoberal ZX Magazín ani FIFO ale sledoval som ich.
Kúpil som si aj slávnu BT-100 a začala éra zháňania „uhľového“ kopiráku. Bola to moja prvá a aj posledná tlačiareň. Samozrejme legendárne Starky som prežil dokonale – boli totiž všade.
Pokusmi nad odhalenou zbernicou s drôtom som spôsobil odpal pamätí, ULA a čojaviemčoho ešte, čím som si vyslúžil strašne drahú opravu. O nejaký čas som zničil klávesnicu a sám som si z masívnych drevotrieskových dosiek a sady asi 100 zvončekových tlačidiel vytvoril vlastnú klávesnicu s vedľajším ochranným efektom proti prípadným tornádam (menší stôl pod jej váhou praskal).
Na výške sme s kamarátom pracovali pri PMDčkach ako vedecké pomocné sily na jazykovej katedre a vyslúžili sme si tým aj exkluzívny vstup do počítačovej miestnosti s vybavením: 4 PC s Herkulesmi, Commodore 64 a Atari ST. Zároveň sme pomaličky začali okrem PMD robiť programy pre ZX Spectrum. To bola predzvesť potreby kúpiť si vlastné PC pretože sme programovali v cross-assembleri na PC. Na intráku sme ešte mali jedno XTčko Amstrad.
Môj prvý PC bol teda 386SX16 baby case s megabajtom pamäte a bez myšky, na ktorú neostali peniaze. Kamarát si neskôr kúpil 386DX40 a začala doba naháňania „kto má lepší“.
Neskôr som si aj ja mal „DX“, ktorý prežil moju vojenskú službu a pomaličky ho obmieňal komponent za komponentom až donedávna.
Na námet spotu conBlog: AAA retrospektiva

Môže sa Vám ešte páčiť...

18 komentárov

  1. Jakub píše:

    No, pěkně jsem si zavzpomínal :)
    Můj první byl Sinclair ZX-SPECTRUM 128K+2, moc mi ho kamarádi záviděli :)
    Samozřejmě proběhlo i nějaké to programování her (velký úspěch jsem měl s hrou SPIDER AND STARS), na škole jsme pak měli IQ-151 – BRRRR, nicméně i na těchto pseudopočítačích jsme vytvořili ART STUDIO známé právě ze SINCLAIRŮ.
    No, jak jsem psal na začátku, rád jsem si zavzpomínal.

  2. pepe píše:

    Haaa, tak ty si sinklerista – tak to mame dalsi dovod na spor, ja som totiz komodorista ;-) Commodore je lepsi :-)))
    Ale teraz vazne – ten som mal az od roku 1988, ale s kompami mam prakticku skusenost od roku 1982, to este na skolskych SM 3/20, take strasne velke hebeda a od roku 1983 som dochadzal do jednej firmy (po znamosti), kde mali desktopovy 8-bitak (uz v tej dobe!!!) HP-985B (alebo tak nejak), aby som si mohol ladit svoje algoritmy a programy i mimo skolskeho kompu.

  3. rony píše:

    SM ma iba lizli aj to nejaka vyssia verzia pokial sa mi matne vybavuju cisla na dverach „kompovne“ na vyske. Ale dva semestre som zazil dierovanie fortranu. Dnes ludia nevedia, co to bol za sport odladovaine softwaru ;-)))
    Tu ale skor ide o vlastne kompy ;-) tie skolske a pod. som spomenul iba kvoli kontextu.
    No som spektrista, dospeli sme az k programovaniu komercneho softwaru veru ;-)
    Pokial mam povedat pravdu, najviac ma bavil assembler. Keby dnes podobnym stylom robili programy, sice by to trvalo dlhsie ale boli by spolahlivejsie. Dokonca aj na pecku ked sme srotili turbo pascal, tak rizikova cast programu bola rovno v assembleri, takze sa nam podarilo na slabych strojoch pomerne rychla graficka aplikacia az sa niektori cudovali ake je to rychle :-)

  4. pepe píše:

    no ja som komercne programoval az na PC… ale moj sukromny Commodore o par mesiacov predbehol prve PC v praci (ktore bolo mimochodom za vtedajsich 300 litrov zo Slusovic) a ked som ho dovliekol do prace (vtedy nejake SM a slusovicky 8-bitak), tak som disponoval aktualne najvyssim vypoctovym vykonom :-) ale vsetci na to pozerali ako na hracku, lebo to bolo male a co je male, nemoze byt seriozne (ich nazor)…

  5. Kozo píše:

    Ad rony: a mozno nelizli :-{)) SM 52-12 bezal na FEI este relativne nedavno .. (cca 10 rokov naspat to viem pozitivne potvrdit) .. ak Ti niekde v hlave zasvieti uvtef.elf.stuba.sk, tak sa chytas spravne .. to bola relativne znama masina aj pre mimo FEI-karov .. (podobne ako decef ) .. akurat, ze na uvtefe bezal uz vcelku slusny ultrix ..

  6. rony píše:

    [5] ja nejsom FEI, mna v tom case viac ocaroval A0 plotter… ;-) (ked uz skolske veci)…

  7. Dan Péder píše:

    „…Bibliou bol komentovaný výpis ROM z 666…“
    jo, tohle mě dodnes točí ;) tu knížku jsem tenkrát přeložil s kámarádem a vydali jsme ji v dvoutisícovém nákladu, a rozprodali na inzerát v amatérském radiu, bylo okolo toho spousty práce a pak přišly komunistické tři švestky 666, knihu do písmene obtáhly a vydaly jako vlastní překlad. A bylo po byznysu. Soudit se za komunismu o ušlý zisk moc dobře nešlo ;) , a už vůbec ne se svazarmem.

  8. rony píše:

    [7] ano, k tomu sa neda nic dodat…

  9. bsa píše:

    2rony:
    nuz rovnako akurat mna obislo sinclairovanie doma, vtedy sa mi do ruky dostalo pmi80 (pamatnici vedia) a potom to uz slo ako na beziacom pase EC1025 a EC1033, nieco mensie na zahryznutie atari800xe ale bez kazetaku, takze skola optimalizacie :) a nakoniec to prislo, Tandy 1200HD s 10MB diskom 5.25 full height, samozrejme MFM a neuveritelnymi 4.77MHz a pozor 256kb onboard a 384kb na karte via 8bit slot :) Hrdo na tom bezal msdos 2.11 (ktory uz podporoval adresare!) a najma malo to kopec peknych nastrojov ako debug (g=c800:5, kto vie co to robi? :))
    2kozo:
    Ty si ten kozo, s ktorym som jedneho dna pri alkoholovom opojeni ideovo zalozil chrusty (na nemenovanom internate, pamatnici vedia?) a ktory potom naprogramoval kybla?

  10. emmacore píše:

    ZX Spectrum rulez. Este stale mam Deltu doma. A na harddisku emulator Spectra a vyborny PC remake Head Over Heels, asi najlepsej hry, ktora bola na Spectrum vytvorena. Jon Ritman bol nas boh!

  11. Kozo píše:

    ad [7] bsa: skinny dead ? aspon posli mail, ked uz zijes :-{))) (toto nie je vhodne forum na debatu.. sorry rony)

  12. Kozo píše:

    ad [10] bsa: skinny dead ? aspon posli mail, ked uz zijes :-{))) (toto nie je vhodne forum na debatu.. sorry rony)

  13. Kozo píše:

    sorry .. to prve bol preklep .. uz sa nabuduce radsej dvakrat pozriem. Nemam dnes svoj den :-{)

  14. bsa píše:

    2kozo:
    no kto iny by uz mohol byt ako Bezodna Studna Alkoholu?

  15. rony píše:

    kludne si piste, rad rozvijam a prehlbujem medziludske vztahy ;-) aspon viem, ze sebranka sa vzdy zide pri tom istom koryte ;-)

  16. Eddy píše:

    Mojím prvým PC bola 286 ale neslúžila dlho. Potom som dostal prví krát 486DX s opračným sistémom WINDOWS 95 CZ. Slúžil mi asi 3 roky Potom som dostal P4 môj prvý lepší PC mám ho asi 3 roky ale grafika nemá 3D akcelerátor nuž doba napreduje rýchlo.

  17. juro píše:

    začínal som zo ZX81(dodnes mám niekde na povale ešte klávesnicu zo zvonkových tlačítiek,ktorých polovica bola ukradnutá na našom sídlisku-neboli financie…),potom bolo PMD-1,spectrum(to bolo čosi!!!)inak na spectra+BT100 mám najzaujímavejšie spomienky mojej mladosti,zasluhovalo by si to možno nejaký článoček…,potom XT-PP-06,AT-286,atakďalej.Ale dnešní kompovci podľa mňa nemajú takú radosť z objavovania svojho stroja,akú sme mali my z osembiťákmi.Lebo vtedy na obsluhu,zapojenie periférii a nebodaj programovanie mašiny bolo treba omnoho viac fiškusa ako teraz v ére USB a 4Gigových mašín.Ak by si niekto so mnou chcel pospomínať,môže na simonki@post.sk,alebo na SKYPE- jurosimon.Ahojte