Push e-maily pre WM Smartphone

Pri mojom prechode od technológií Fidonet k internetu ma dojal spôsob akým sa „pripájam“. V tej dobe bol základným kameňom modem. V sieti Fidonet som mal DVE možnosti využitia modemu:

  • modem čaká, kto zavolá – viacmenej trvalý stav zariadenia s príslušným softwarom, ktorý vedel zdvihnúť príchodzie volanie a obslúžiť volajúceho. Jedným z vedľajších efektov bol prísun informácií zadarmo. Mohli to byť nové príspevky do diskusných konferencií či nové súbory. Pokiaľ som bol čistou náhodou „populárny“ uzol siete, tak som mal „cvrkot“ informácií prakticky zadarmo aj keď vo všeobecnosti aj takéto uzly zasa riešili prenos informácií mimo dané územie (ale to vždy nemuseli),
  • modemom zavolám na vybraný uzol – ak som mal nejaké dáta k odoslaniu, vyvolal som spojenie (za ktoré som platil) a odoslal ich svojmu „nadriadenému“ a počas spojenia aj druhým smerom prijal nové dávky.

Spokojní sme boli všetci pretože tí, čo volali mali informácie vzniknuté geograficky stovky km ďaleko za nižšie poplatky (miestne) a hlavné uzly zasa boli populárne a čo ušetrili na miestnych poplatkoch mohli využiť na medzištátne či medzimestské volania.


Tento môj dlhý úvod je potrebný pre pochopenie, ako sa cítil „fidonetový“ nadšenec po kontakte s internetom. Boha, tu musím platiť či prijímam alebo odosielam. Dokonca aj keď chcem byť „iba na príjme“, musím platiť. To dosť výrazne mení situáciu, nie? ;-)
Predstavte si teraz, že Vám záleží byť LEN dosiahnuteľný „e-mailom“. Ale fakt intenzívne. Pre lepšiu ilustráciu si predstavme dial-up platený od času stráveného pripojením a vynechajme možnosti typu GPRS na mobile (ktoré tak alebo onak nie je fyzicky schopné byť online 24/7/365).
E-mail na internete je bohužiaľ službou, kde si „vyberáme“ poštu protokolmi POP3/IMAP. Neexistuje tu možnosť, že ten, kto Vám posiela e-mail Vám ho „natlačí“ do poštového klienta. Neexistuje proste „legálna“ možnosť ako technicky vyvolať „spojenie“ na môj počítač a preniesť do neho dáta (špekulanti okolo security ticho!).
Lenže ono sa dá vlastne všetko „oklamať“ a dnes sa to „fidoneťácke“ „mám pre teba poštu, tak ti ju pošlem“ volá „push“.
V U.S.A. sú veľmi populárne zariadenia BlackBerry a sú to také malé škatuľky s klávesnicou a obrazovkou. Riešia viacmenej hlavne e-mail. A teraz Vám už zaplo, prečo sú také populárne? Ono to používa push!
Provider poskytujúci pripojenie pre majiteľov BlackBerry funguje akosi naopak – pokiaľ má na jeho serveri nejakú „poštu“ pre Vás, proste vyvolá spojenie a prenesie dáta.
Konečným dôsledkom je, že NEMUSÍTE ako pako zisťovať „nemám náhodou poštu?“ ale mail dobehne k Vám sám v momente ako dorazí na server providera. IDEÁLNE, nie?
Po porovnaní s instant messagingom zistíte, že je to nápad prevzaný možno práve od IM ale aj od SMS.
Teraz už viete prečo nemám bohvieako rád všetky tie GPRS, EDGE a iné sprostosti. Proste sú skôr na „fun“ ako na realizáciu potreby, ktorú som popísal (iná otázka je prečo potrebujem tak nutne byť dosiahnuteľný e-mailom ale to sa pýtajte majiteľov BlackBerry zariadení).
Microsoft sa podujal popularitu Blackberry trošku nakúsnuť a skúša skombinovať svoj Exchange s prístrojmi WM Smartphone (a PDA) práve ako „blackberry killer“.
Napísané s pomocou Svět PDA ale najmä správ okolo Blackberry a Microsoftu.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Markoff píše:

    stale mi to akosi nedochadza, kontrolovat maily musim tak ci tak pohladom na zariadenie a ci uz ich citam priamo z pamate alebo sa natahuju automaticky kazdych par minut zo servera je mi vcelku jedno
    ci ide o usetrenie tych par bajtov pri kazdej kontrole ze sa proste bajty minaju len ked tam naozaj maily su a server vyvola spojenie? pride mi to byt skrabanie sa praveho ucha lavou rukou kvoli usetreniu par bajtov,
    nevidim v tom ziadnu vyhodu oproti automatickej kontrolu mailboxu klientom ci uz zmienene pouzivanie IM

  2. rony píše:

    pokial tomu nerozumies, nemudruj a kludne sa opytaj. nejde o setrenie bajtov.

  3. dusoft píše:

    Viem, ze je Blackberry velmi popularne, ale nevedel som, ze toto je dovod. Ma to urcite opodstatnenie.