GENIUS volant SPEED WHEEL 3 vibration

Genius volantDnes som si k popičítaču kúpil ľahší volant GENIUS volant SPEED WHEEL 3 vibration, ktorý je „vibravejšou“ verziou GENIUS volant SPEED WHEEL 3 a inak by mali byť zhodné.


Sranda je, že v shope som vibrácie chcel ale nakoniec som ich v hre vypol ;-)
Predtým som mal iný volant pre Game port, ktorý som po výmene počítača musel predať. Konečne som mu zjednal náhradu a som spokojný.
Konzoly k volantuTerajší volant má DVE konzoly na pevné uchytenie ku stolu. Pozor na hrúbku dosky, na konferenčný stolík to primontovať nejde. Pevne drží aj s jednou konzolou. Na spodnej časti volantu sú prísavky, takže sa nemusíte báť o povrch stola.
Pripojenie je USB, čo mi vyhovuje ale pozor na energetický výkon počítača, predsa len to žerie „z počítača“. Káble sú dosť dlhé, dokonca od volantu k pedálom možno až príliš (ale nevadí zatočím). Sú tenšie, ohybnejšie a vyhovujú.
Volant sa dobre drží ale vadí mi „stredová“ poloha, kde sa volant vždy ustáli ale je to pri vytočení cítiť ako volant „povolí“.
Priamo na volante je osem tlačítok a chvíľu vám bude robiť problémy dvojica priamo na obvode volantu.
Pokiaľ nepripojíte pedále, pod volantom sú ich náhrady vo forme „plynu“ a „brzdy“ ako mávajú invalidi v autách.
Vadí mi síce absencia riadiacej páky ale mám pocit, že ani „vymakanejšie“ volanty ju nemajú oddeliteľnú.
Kalibrácia je slušná a volant sa tak často nerozchádza ako staré modely spred pár rokov.
Pedále sú viditeľne stavané aj na dospelejšiu nohu takže päty máte na podložke pedálov – dobrá vec.
Inštalácia driverov je nutná aj pre Windows XP, ale je jednoduchá a priamočiara – najprv nainštalujete drivery a potom bez reštartu pripojíte volant – ako každé USB zariadenie, ku ktorému sú drivery potrebné.
PedaleS volantom som prežil asi hodinu a pol intenzívnejšieho zžívania a okrem tej „prekliatej“ stredovej polohy volantu (nejde plynule) a automatického vracania sa volantu do nej by ste mohli mať zvyčajne dobrý pocit s ovládania príslušných hier. Ešte treba pripomenúť, že otáčanie volantu v bežných hrách reaguje presne podľa natočenia a to isté platí aj o pedáloch (okamžitý plný plyn/brzdu dosiahnete tlačítkom na volante). Voči ovládaniu „autíčok“ z klávesnice je volant úplne iným zážitkom a je nutné sa naozaj „zjazdiť“ dokonale, aby sa vrátil nacvičený grif z klávesnice.
Volant v Ageme stál 1000 korún bez dane. Vibrácie (neaktívne) zrejme oželiete (vo väčšine hier reagujú zrejme aj na hudobný podmaz) a neurobíte si zle ani nevibrujúcou verziou lacnejšou o viac ako dvesto korún.

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. mekelle píše:

    pekna hracka, auticka som uz nejazdil ani nepamatam a to som volakedy u formuliek, ci NFS stravil slusne desiatky hodin:))

  2. rony píše:

    ja v hrach nemam nejako moc prehlad, iba som zistil, ze autickove su najlepsie iba dve: NFS a Colin McRay.

  3. mekelle píše:

    ja som tiez mimo obraz, NFS som hraval pred x rokmi, uz si ani nepamatam, kedy to bolo – tipujem, ze viac nez pat rokov a formule podobne

  4. dusoft píše:

    Kedysi som s MS force-feedback volantom hraval midtown madness 2, mozem odporucat. vtedy este na slabsej grafike bez detailov, dnes by tyo slo naplno na velkom rozliseni.

  5. rony píše:

    [4] nechcem urazit ale tusim som to madness videl ale zdalo sa mi to take „detskejsie“.

  6. dusoft píše:

    vazne? v com?
    mna na tom fascinovalo to, ze ziadne vymyslene drahy! mohol si sa pohybovat v mestach na realnych miestach – SF, Londyn.

  7. rony píše:

    ano tie drahy okej ;-) len samotne auta – mne konkretne co si spominam to davalo tie auta s velikanskymi kolesami. ale mozno si to uz pletiem.

  8. dusoft píše:

    O takom neviem… Dobre bolo, ze sa dalo jazdit na poziarnom aute, ak si to odomkol. A ine vtipne veci – vojst v Londyne do metra a davat si pozor na vlak ;-)

  9. hajo píše:

    mna volanty k pc stale fascinovali ale pocul som ze to nefunguje tak ze ked zatocis len trochu tak aj auto zatoci len trochu ale ze auto zatoci ako keby som stlacil sipku. Kamarat ma volant a hral so un ho s tim vice city a vobec to nezodpovedalo mojim predstavam. Ovladanie vobec nebolo ako skutocne a ten volant akoby mal spomalene reflexy. Na NFS Underground to uz boblo lepsie ale tiez to nebolo ono. Tak neviem ci si mam nejaky ten volant tiez kupit alebo nie.

  10. rony píše:

    nie, je to „analogove“, viac zatocis, viac sa auto otaca. Zalezi ale hodne aj na hre, je to urcite ine ako z klavesnice. Treba brat do uvahy, ze aj bezne auto nereaguje hned. PC volant ale nejde „pretocit“, otaca sa cca v uhle 260 stupnov – cize nie cela „otacka“.
    Genius stoji liter a NFS (ci Colin McRay) je s tym uplne iny zazitok. Ostatne hry nepoznam. Treba ale brat s konzolami, nielen prisavkami (ten genius ich ma).