Napíšte vlastné rozšírenie pre Firefox

Koncepcia Firefoxu umožňuje dopĺňať či meniť jeho funkcie o takmer čokoľvek bez útrpného čakania na dobromyseľnosť či zlovôľu autorov prehliadača (bude torrent alebo nakoniec nebude?). A tak ten torrent bude vo Firefoxe aj keby jeho autori nechceli.
Pretože písanie rozšírení je programovanie, môže ktorýkoľvek programátor pripraviť rozšírenie len podľa svojich schopností či možností.
Na začiatku treba však študovať. K tomu pomôžu informácie. ABCLinuxu pripravili pekný článok, ktorý by nemal zapadnúť prachom medzi linuxovou komunitou.
Ja osobne som sa úspešne pokúsil aspoň o miodifikovanie správania sa existujúceho rozšírenia QuickNote pre moje potreby, takže možné je naozaj všetko.
Článok Rozšírte si Firefox a Thunderbird – sami!

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. pepe píše:

    Viem, neznasas offtopic a kometare typu „“XXX ruleeez“, ale neda mi, aby som trosku nereagoval:
    Nerozumiem stale, preco robite taku modlu z moznosti rozsirovania FF. Prosim, stavajte si ho na poltar a modlite sa k nemu, ale PROSIM, NEZATRACUJTE inych len preto, ze nemaju zakomponovanu moznost rozsireni…
    Stale su ludia, ktory nemaju zaujem o az do nepricetnosti vytuningovany ford, ale radsej davaju prednost precizne vyhotovenemu a na svoj ucel dokonale sluziacemu bavoraku a na kosenie travy si pojdu kuput kosacku a nebudu na to pouzivat vytuningovaneho forda…
    Hawk, dohovoril som :-)
    (este raz sorry, ale musel som :-) )

  2. pepe píše:

    Aby bolo jasno, reagoval som na „bez útrpného čakania na dobromyseľnosť či zlovôľu autorov prehliadača“ – ono totiz nie vsetci utrpne cakaju na dobromyselnost a zlovolu autorov, ono totiz mnohi su u spokojni…

  3. rony píše:

    [1] ale ja to chapem :-) a nezatracujem. ten uvod tam je pre tych, co si chcu vybrat ford pretoze im nevyhovuje bavorak. uvod specifikuje vlastnosti podla ktorych si vyberu, ci kliknu na fordov clanok alebo zajdu do bavorarne :-)
    cize: nerozpravam o bavoraku ale o forde.
    a ked uz konkretna narazka: nie je to davno co som cital nadsene vykriky ako bude mat opera torrent v sebe a ako ocakavaju ako s tym pride firefox. co je samo o sebe nezmysel, pretoze torrentove rozsirenie napise kdekto (aj som ho uz videl) nie „firefox“. nakoniec torrent v opere nebude. co mi pripadalo komickejsie ako tvoje reci o forde a bavoraku, ktore v pohode akceptujem.
    vidis v tom zbytocne a uplne nezmyselne duchov. ja viem, ze implicitne ocakavas zakopovu strelbu po protivnikoch. nekona sa to :-) a to je mozno vacsie prekvapenie a preto si si ho takpovediac trosku privyrobil ;-) (nehovor, ze nie) ;-)
    ak by som totiz chcel byt na ucet inych prehliadacov sarkasticky, tak to bude zniet presne tak ako zvyknu operaci pod clankami o firefoxe ziapat.
    opakujem znova a znova: koncepcia je to, co ti vyhovie viac alebo menej. ja zastavam nazor, ze mi firefox otvara viac moznosti a opera ma extremne obmedzovala. to je fakt ;-) s tym nenarobi nic ani excelentny acid2 :-)

  4. rony píše:

    [2] vztiahol si si to ako narazku na iny prehliadac, co je tradicny omyl. primysli si pred slovom ‚prehliadaca‘ slovo tohto. teda mam na mysli Mozilla.org. Cize koncepcia Firefoxu umoznuje jeho priohybanie nezavisle od zamerov autorov (v zmysle: ci to nieco vie alebo nevie alebo vie inak ako si predstavujem atd atd) co v konecnom dosledku znamena istu mieru nezavislosti ci pruznosti. ak mas v hrdle vykrik, ze je to otravne a unavne, tak zadrz. Bavim sa od prveho slova nadpisu o Firefoxe ;-) a to az po tvoj prvy komentar, a pocnuc komentarom [4] by tato trapna operna epizodka mohla skoncit ;-)