Posledný odchádzajúci nech zhasne

Hovoriť, že komentárový spam otravuje každého majiteľa webstránky s verejne prístupnými formulármi pre publikovanie obsahu je zbytočné. Pokiaľ sa majiteľ ešte stará o obsah svojho produktu, tak to rieši svojimi metódami a viacmenej asanuje všetky takéto prejavy.
Pre tento spôsob tvorby odkazov za účelom „zhoršovania“ výsledkov vyhľadávania v známych indexovacích vyhľadávačov sú však aktívni majitelia stránok nezaujímaví. Avšak nemajú žiadny dôvod ich obchádzať. Sitom pozornosti môže vždy niečo prekĺznuť.
Pokiaľ však majiteľ z rôznych dôvodov ponechá svoju webstránku bez kontroly, stane sa bez akejkoľvek námahy táto stránka pekným semenišťom odkazov a to bez ohľadu, či publikovaný komentárový spam nejaký účinok na pozície má alebo nemá.
Čo by som každému majiteľovi stránok doporučil? Pokúste sa myslieť aj na svoju webovú smrť a pripravte ich na toto posledné obdobie ich života. Ako by ste to mohli urobiť?
Nastavte skripty tak, aby neumožnili vkladať komentáre po istej dobe od posledne publikovaného autorského obsahu. Zrozumiteľnejšie povedané: pokiaľ Vaša posledná aktualizácia pridaním článku či iný interaktívny zásah bola hlboko v minulosti, tak už skripty formulárov pre pridávania komentárov by nemali umožniť žiadne zásahy návštevníkov a tým aj skriptov komentárových spammerov.
Polhodinka programovania vylúči zbytočné naťahovanie veľkosti stránok stovkami komentárových spamov.
Chcete vidieť príklad takejto stránky? Pár mesiacov po smrti „orisek.net“ je ideálnym pôsobiskom supov.
Internet je k mŕtvolám milostivý a pokiaľ majiteľ predlžuje doménu a platí za hosting viac menej automaticky, mŕtvola jeho webového sídla sa iba nafukuje a nafukuje…

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. XThom píše:

    Najhoršie na tom je, že keď si nejaký skript takúto (nezabepečenú) stránku nájde, tak sa jej už nepustí. Dobrým spôsobom, aj keď trochu náročnejším na počiatočnú údržbu, je banovanie IP adries takýchto robotov. Alebo pridanie kontrolného kódu z obrázka, na zablokovanie pridania náhodne generovaného reťazca (alebo URL stránok) medzi komentáre.

  2. mekelle píše:

    ten orisek je fakt brutal:) to blokovanie (automaticke) komentarov po istom case by som privital aj ja. zatial nastastie v pohode stiham mazat a blokovat:)

  3. rony píše:

    [1] sakra, neslo mi o navody ako komentarovy spam rusit :-) zmysel clanku je kdesi inde.
    Ze komentarovy spam je nieco ako slepi supi nad mrtvolou.
    Mas mylny dojem, ze si cielene vyhladavaju „mrtve“ weby. To nie. Presne rovnako, lenze tie zive komentare mazu.
    Problem je, ze aj ked mas „filtre“, po ponechani stranky prestanu ucinkovat.

  4. Piki píše:

    V tejto súvislosti, je tu ešte jeden problém. Práve v období sviatkov, sa zvýši aktivita spametov, pretože právom očakávajú, že hafo adminov bude mimo dosahu internetu a nastane komentárová smršť. (Odpozorované zo života). To si takto sedíte pri krbe a zrazu vám začnú chodiť SMS notifikácie na nový a nový a nový a nový a nový a nový komentár… Osobný blog, je ako tamagoči :-)

  5. XThom píše:

    [3] nemal som na mysli, ze roboty vyhladavaju mrtve weby, ale ze ked najdu jeden, kde sa da prispievat, tak sa tam budu tlacit a tlacit (stalo sa to mne osobne a musel som mu proste zablokovat pristup z danej adresy).
    Ale jasne, suhlasim s tebou. Pri starsich clankoch je teoreticky malo pravdepodobne, ze o nich niekto zakopne (ak neobsahuju velmi uzitocne informacie), avsak stale musi existovat moznost, ako autora kontaktovat so svojou pripadnou poznamkou, ci pripomienkou niekedy neskor.