Tak nám rozbili Atom

Špecifikácia oficiálnej prvej verzie Atom má voči vývojovým 0.x (konkrétne 0.3) niekoľko zásadných zmien. Verzia Atom 1.0 nie je spätne kompatibilná s 0.x verziami. To sa dá na jednu stranu pochopiť: až 1.0 je oficiálna verzia. Avšak Atom sa pomerne silne uchytil už vo svojich vývojových verziách svojho formátu. Či je však rozčúlenie oprávnené? Mali sa autori čítačiek a CMSiek naozaj vydať na cestu dôvery vývojovej verzie tohto formátu? Nemali vopred počítať (ako u každej bety) s možnými radikálnymi zmenami?
Tak alebo inak, pôvodná myšlienka Atomu vyhnúť sa rozvetveniu formátovej rodiny-nerodiny RSS stratila na význame, pretože neostáva nič iné ako do neohraničenej dočasnej doby podporovať súbežne všetky verzie Atom. A sme tam, kde je teraz RSS.
V tomto kontexte sa mi už RSS začína javiť stabilnejší a navyše mierne perspektívnejší pretože práve z RSS vychádzajú jeho rozšírenia ako podcasting a Microsoft tiež koketuje s RSS a nie s Atom. Aj keď aj Microsoft k úpravám pristupuje značne rozporuplne.
Spravodaj zostáva na formáte 0.3 a pokiaľ by mal uvažovať nad 1.0, tak musí mať istotu podpory v čítačkách. A tú nemá.
Súvisí: Atom 1.0 jako RFC 4287, conBLOG

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. dusoft píše:

    Pri titulku mi hned napadlo – „Tak nam rozbili atom, pani Mullerova!“ ;-)
    Mne sa atom prave kvoli svojej vyvojovosti moc nepozdaval, ale myslim, ze z hladiska standardov je to dobry krok. RSS je predsalen trosku rozhadzanejsie (+ problem troch verzii).