Medové týždňe s Maxthonom

Hodne dlhý čas po preflejmovaných diskusiách sa držím jednej zásady, že okeciavam iba s dostatočnou zásobou vlastných nefalšovaných skúseností. Neopíjam sa položkou v menu ale skôr spochybňujem nutnosť jej existencie.


Preto som vždy obmedzil kritiku Maxthonu (momentálne a najbližšie dni má vraj toto meno) na zrejmý fakt – existenciu jadra Trident v tejto nadstavbe. Maxthon sa nedodáva v inštalačnom balíčku aj so zobrazovacím jadrom (takže sa dostáva veľkosťou na úroveň Mozilla Firefox – tá je však komplet s jadrom).
Posledné týždne však pomerne intenzívne prežívam Maxthon naživo.
Váham, či použiť na porovnanie s ním Internet Explorer alebo Mozilla Firefox. V jednom prípade totiž môže ľahko strácať na funkciách, ktoré Maxthon proste nemá alebo nevie.
Nedokážem sa rozhodnúť ku ktorému prehliadaču vztiahnem práve nadstavbu Maxthon.
Čo mi neskutočne vadí?
Taby sa nedajú zatvoriť inak ako mávaním myšou (gestures) alebo z kontextového menu. Obe veci znamenajú mávať po podložke myšou ako šialený. Pokiaľ chcete zatvoriť z desiatich záložiek dajme tomu štyri, tak ste pripravení na prvomájový pochod pred tribúnami.
Položka v menu Zoom funguje ako chce ale LUPA so zväčšovaním a zmenšovaním to vôbec nie je. Buď to funguje alebo nech to nie je funkcia a v prehliadači nestraší zombie bez funkcie.
Možnosti úprav menu sú prakticky žiadne: nejde zrušiť zobrazovanie jednotlivých povelov, nejde zhrčiť menu do jedného povelu pre úsporu miesta, nejde vyradiť celé plachty menu (napr. Help). Maličkým obídením za pomoci prekrývania nakoniec dosiahnete, že menu nie je vidieť aspoň celé.
Taby sú neaktívne „uši“ nad obsahom stránky a veľmi slabo je rozlíšený aktívny tab od ostatných – v podstate iba tučným písmom. Žiadna ďalšia možnosť prispôsobenia.
Zaujímavým vylepšením Maxthonu je prebitie klasického kontextového menu Internet Exploreru nad obsahom stránky a možnosťou pridať tam zopár nových povelov. Zaujímavé je, že sa tam dostali nezaujímavé povely ako akýsi RoboForm (kapitola sama o sebe), Prispôsobiť menu, Uložiť formulár, Kódovanie. Proste všetko bohate využívané položky marťanskou populáciou. Zavadzajú a nedajú sa zneviditeľniť nikde v nastavení. Maxthon všeobecne trpí nemožnosťou zmeny, prispôsobenia. Trpí iba nespočetnými položkami v menu.
Za najpodstatnejší prídavok k Maxthonu považujem Boss Key. Ten je pre hlupákov, ktorí nepoznajú windowsácku skratku Win+D. Prečo má Maxthon Boss key nechápem a zrejme ide o frikulínsky doplnok :-)
Maxthon nedokáže otvárať externý odkaz do práve aktuálneho tabu. Drsne tým zdržuje. Nejde to ani nijakým spôsobom nastaviť.
Pekné však je, že povolené nové okná sa pohybujú iba ako „MDI“ v okne svojho tabu, ktorý ich otvoril. Svojim spôsobom je to užitočné. Nenašiel som však spôsob ako to vypnúť. Maxthon túto funkciu proste poskytuje a vnucuje.
Prečo by ste mali chcieť Maxthon? Priznám sa, že netuším. Má záložky. Najskôr pre tento dôvod. Konfigurácia na začiatku predstavuje poprebehovanie celej stromovej štruktúry menu (čo je beh na dlhú trať). Pokiaľ máte pevný cieľ zmeniť presne dané zamýšľané správanie na iné, môžete kvôli tomu strácať čas prehľadávaním ostatných nezmyslov.
Nie je možné, aby Vám niekto Maxthon prednastavil a poskrýval nebezpečnejšie veci (napr. zabránenie schovania tlačítok a pod. veci, čo si občas niektorí zvyknú spáchať).
Okrem Maxthonu je tu však aj nová Orca, ktorá by mohla nešťastníkom pomôcť možno lepšie. Maxthon si musí nainštalovať človek, čo má istú mieru chuti vŕtať sa a preklikávať v samotnom prehliadači. Nejde si dosť dobre predstaviť, že budete musieť tak rozsiahle desiatky povelom menu „ignorovať“ a „vidieť“ iba tie potrebné.
Vyzerá to na rozvod ;-)
RESULT: Maxthon trpí chorobou vývoja jednou osobou a absenciou akéhosi návrhu rozhrania. Behom vývoja teda iba nabalil so sebou neskutočne obsiahle menu plné ponúk, klikátok, radiobuttonov, záložiek, podmenu ktoré vraj umožňujú všetko na čo si spomeniete, lenže to má jednu chybu – nemožnosť byť jednoduchý a tým pádom efektívny. Pokiaľ si chcete zvyknúť na nejaký nový prehliadač, skúste porovnať radšej viacej rozhraní :-)
Poznámka pre diskutujúcich:
Pôvodne som mal zámer poskytnúť text niekomu, kto stojí jednoznačne, fandovsky až možno nekriticky na strane spomínanej nadstavby s tým, že by bol tento článok doplnený v porovnateľnom rozsahu kontextom jeho duše. Vzhľadom na časovú zaneprázdnenosť sa to bohužial neudialo.
Pretože ide o tému vhodnú pre flame, tak v komentároch zostanú len tie, ktoré budú obsahovať túto formálnu vetu:
„Uznávam, že každý jednotlivec má svoje vlastné potreby, predstavy a preferencie. Preto sa môže dopracovať k svojej predstave o ideálnom rozhraní prehliadača. Uvedomujem si, že tie moje vyhovujú iba mne a preto nemusí mať môj komentár žiadnu hodnotu.“.
Zároveň sú zakázané porovnávacie komentáre spomínajúce iné prehliadače a komentáre glorifikujúce v tomto článku spomínaný prehliadač.
Nemýlte si tento článok s prosbou o support (rozumie sa: Spravodaj týmto naozaj nežiada o osvietenie funkciami tejto nadstavby).
Komentáre píšete Vy a Spravodaj ich vymazáva :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. Bolek píše:

    Win+D nie je celkom boss key. Je to iba minimalizovanie vsetkych okien. V tomto to ma maxthon celkom dobre, ze po kliknuti na modru ikonku sa prehliadac uplne schova „do trayu“ k hodinam. Je nejake take rozsirenie vo FF?

  2. rony píše:

    [1] si adept na zmazanie ;-)
    prehladaj si informacie na klucove slovo „pornzilla“.

  3. Bolek píše:

    myslel som to tak, ze pri maxtrone browser odide z panelu nastrojov (ci ako sa vola ta lista dole) a je z neho iba ikonka v traji pri case a ostatnych ikonkach. Ked dojde sef alebo ina nepovolana osoba vidi, ze pracujem iba na dolezitych veciach a nevidi ze pisem komentare na spravodaji:-) Dole na liste potom mam otvorene iba dolezite tabulky v exceli:-)

  4. rony píše:

    [3] ano, Boss Key je najvyznamnejsia funkcia, bez ktorej sa ziadny sef neobide ;-) Preklad: nepovazujem ju hodnu diskutovania ako je urobena, ako sa sprava, co robi, preco je takto dobra a inak zla, ci naopak. Je to prkotina, hovadina, zbytocnost, sprostost ale budiz je tam.

  5. Markoff píše:

    taby sa zatvaraju jednoduchym dvojklikom na ne prip. ak ti vadi dvojklik tak kliknutim prostredneho tlacidla
    rony: pri tom musim ale presuvat mys nad jednotlive taby – pozname, nie sme hlupi, dosli sme na to, zamieta sa. Maxthon nema funkciu, kde by som mohol selektivne zatvarat taby klikanim bez pohybu mysi.
    zoom mi funguje korektne, aj ked ho prakticky nepouzivam, pracuje s celou strankou ako s obrazkom, tu proste celu zmensi/zvacsi
    rony: zoom nefunguje korektne. Odskusane a opakovatelne nefunkcne zmensuje iba fragmenty stranky. Zoom nefunguje.
    v menu sa da zobrazit pohodlne len co chces, je
    rony: kto to popiera? nikto. Az na maly detail – predpoklada sa, ze rozsiahle, a maxthon ma neuveritelne rozsiahle menu – je „jednoduchsie“. Nie nie je to pravda. Maxthon ma zlozite a neprehladne menu. Proste take je. Je rozsiahle a neprehladne. To je zvycajna vlastnost rozsiahlych menu :-)
    si mozne lubovolne ne/zobrazit ktorykolvek panel a bez problemov upravit zobrazene tlacidla, rovnako
    rony: kto tu spomina upravy tlacitok v toolbaroch? hovorim o uprave poloziek menu, ked niektore nechcem aby v menu boli. Zle si si to precital.
    tak je mozne upravit si aj zobrazene polozky klasickeho Win menu (File/Edit/View..), staci si logicky kliknut pr. tlacidlom mysi, dat Customize a
    rony: nie nie je to logicke nieto, ze by to vobec fungovalo. Skusal som prave tlacitko nad roztvorenym menu a neslo nic take.
    winkey+D nie je alternativa k boss key ani nahodou, kedze skrytie vsetkych okien (aj
    rony: boss key je nejaka vabna funkcia – je to picovina preboha ziveho, naco sa bavit o tom ci ma maxthon dokonalejsi bosskey alebo nie – jebat ho cely jak je :-) ale chytil sa nan uz druhy. Vazne pani, boss key nie je dolezity.
    co je to otvarat „externy odkaz do aktualneho tabu“ netusim a asi som to v zivote nepouzil tak ako 90% uzivatelov
    rony: ale pouzil a takmer denne to pouzivas. Nevyjadruj sa k veciam, ktorych vyznam ti nie je jasny a bude to lepsie :-)
    vsetko jednoducho nastavit a ma zo vsetkych
    rony: menu maxthonu je naozaj rozsiahle, ale bohuzial jednoduche byt za ziadnych okolnosti nemoze. To proste nejde.
    „Uznávam, že každý jednotlivec má svoje vlastné potreby, predstavy a preferencie. Preto sa môže dopracovať k svojej predstave o ideálnom rozhraní prehliadača. Uvedomujem si, že tie moje vyhovujú iba mne a preto nemusí mať môj komentár žiadnu hodnotu.“

  6. mekelle píše:

    Uznávam, že každý jednotlivec má svoje vlastné potreby, predstavy a preferencie. Preto sa môže dopracovať k svojej predstave o ideálnom rozhraní prehliadača. Uvedomujem si, že tie moje vyhovujú iba mne a preto nemusí mať môj komentár žiadnu hodnotu.
    Zaroven vsak nechapem, preco si nezmazal vsetky prispevky, ktore jednoznacne nedeklaruju, ze kazdy jednotlivec ma svoje vlastne potreby, predstavy a preferencie…Uvedomujem si, že tie moje vyhovuju iba mne a preto nemusi mat moj komentar ziadnu hodnotu.
    Zaroven deklarujem, ze moj prispevok je nadmieru hodnotny.

  7. rony píše:

    lebo bolek splna jednu implicitnu podmienku ;-)