Vyhovujúce riešenie s fixnou šírkou

Načítajte si web http://www.lifehacker.com/ a teraz oprášte tlačítko pre zmenu z jednoúlohového počítačového systému na okienkový.
_Zmeňte si prehliadač na zobrazenie v okne._ Myšou meňte šírku okna. Aj keď ju zmeníte na menšiu ako je zdanlivá pevná šírka tejto stránky, tak skoro sa vodorovného posúvatka nedočkáte.
Lifehacker poslal do prdele všetky reči o „1024×768 je rozlíšenie v dnešnej dobe zastaralé“ či „vyrábame stránky pre väčšinu s 800×600“. Kecy, kecy, kecy. Premisou je, *čo najmenej rolovať doprava a doľava.* A nič iné. Páni.
Špekulovať či „dnes“ už môžeme pravítkom namaľovať širší obdĺžnik ako pred pol rokom, pche. Fakt sa to iba mne zdá ako hovadsky dôležité reči vedené iba preto, že nejaký pošahaný grafik, čo celý život maľuje plošnú inzerciu, nemusel premýšľať viac ako animátor?
Prosím, nekecajte mi tu sprostosti o tom, ako tie stĺpce miznú a že je to nehorázne zle! Prd makový – zle je rolovať stránkou doprava a doľava. To je to, čomu sa vyhnite alebo vyhnite vo večných lovištiach ;-)
*Nápad:* pred dlhým časom som videl skripty, ktoré si vedeli zistiť skutočnú šírku viewportu a podľa toho menili layout stránky. Čo takto myslieť na windowsákov (ľudí čo používajú okná) a sidebaristov (čo majú v prehliadači sprava, zľava sidebary) a skúsiť svoje prestížne webdesignérske schopnosti „adaptabilnou“ webovou prezentáciou? :-)
Tieto vyjadrenia sú špecifické a existuje možnosť, že fixný 1:1 layout je prijateľným riešením. Aj napriek tomu by mal prihliadnuť na možnosť, že _niekomu_ sa stránka zobrazí s _odseknutou_ pravou časťou. Preto je _nápad_ možným riešením.
Súvislosti:
# A Dao of Web Design

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. dusoft píše:

    Casto prave grafici nevedia pochopit fakt, ze web je dynamicky a prezentacia sa neda kontrolovat na pixel.
    Resp. ak chapu nemoznost kontroly na pixel, tak stale beru stranku ako nieco fixne, kde neexistuju posuvniky. A ak existuju, tak su len nevyhnutne zlo.

  2. duoft píše:

    Samozrejme, myslim hlavne vertikalny posuvnik. Horizontalny je ina vec.

  3. daniel píše:

    Webova prezentacia: mal si na mysli nieco taketo? http://www.meyerweb.com/eric/tools/s5/s5-intro.html
    IE6 a Firefox 1.5 ok, v Opera 8.51 treba prepnut na full-screen (F11). A kto setri, musi zapnut javascript :)

  4. rony píše:

    ja som myslel ze aj v ramci jedneho media – javascript zisti skutocnu velkost viewportu a podla toho natiahne modifikovany layout.
    ano ja viem, vela prace. Ale kto ma mat vacsie problemy, ten, co to raz vytvori alebo ti, ktori to milionkrat natiahnu do pocitaca a dvestotisickrat musia zarolovat doprava?

  5. dusoft píše:

    Kontrola viewportu cez Javascript je len hack, nahrazka, mozno sikovne riesenie.
    Treba to posudzovat individualne na zaklade situacie, ale v principe som proti.

  6. rony píše:

    [5] prave preto si vyberam vzdy prijatelnejsie riesenie. Ale ZASA:
    ak mi skript vrati realnu hodnotu viewportu, tak preco ju nevyuzit. No a pre tie pripady, kedy nevrati to riesit manualnym prepinanim. Ale ako vravim, vzdy sa da prejst na spravnu vieru Cirkve fluidistickej.

  7. SuE píše:

    cirkev fluidistická boduje na ALA – je tam nějaký super hyper vymakaný 3 sloupcový lejout. A DIV tam považují za sémantickou značku, no to sou mi věci :-)

  8. rony píše:

    [8] SuE po vzore faraonov mas narok na pozivotnu mumifikaciu v prave budovanom DIVe vsetkych stavieb – vola sa to velky SuEin PyTAGmide!

  9. dmiba píše:

    [1] dam za pravdu dusoftovi, ze grafici su povacsinou adaptanti z DTP a tym padom su obmedzeni ponimanim priestoru na A4, A3 a pod. Skrolovatka su pre nich nepochopitelne. Dobre to poznam, mam jedneho takeho vo firme :))
    Ale na to su su webdizajneri, aby ich mlatili poza usi a naucili ich vnimat priestor ako nieco nekonecne :)
    Inak prave tato fixnost vs relativita mi pripomina pribeh o cloveku v studni, ktory si myslel, ze obloha je len ten vysek, co videl nad sebou. Taka je vacsina grafikov.

  10. ľuboš píše:

    Vsetkym grafikom DTPakom, co navrhuju weby by som dal povinne citat A Dao of Web Design na Alistapart.com. Dlho som ten clanok obchadzal, ale skutocne ma potencial „otvorit oci“ nevidomym.