Internet pre vzdelanie: 43 providerov (update)

Ak ste čítali na Živě.sk, tak mám niečo nové z mojich zdrojov „prvej ruky“: do Internetu pre vzdelanie sa prihlásilo 43 providerov.
Update: čítajte nasledovné VEĽMI pozorne a ešte viac premýšľajte. Keď si budete myslieť, že ste pochopili môj pohľad a vidíte to z môjho pohľadu, potom pokračujte.


Keď som minulý rok počul o pláne „dotovať“, tak ma ako prvé napadlo *“nechcem žiadne dotácie“.* A tento svoj názor držím. Samotné dotácie ako nástroj nie sú ničím, čo by som podporoval – *nie som za „sociálnu“ výpomoc ľuďom,* ktorí nie sú presvedčení o nevyhnutnosti „mať“ Internet doma a nútiť ich „zvýhodnením“ voči ostatným, čo to šťastie nemali a platia si už niekoľko rokov svoje pripojenie.
Vtedy šlo o plány dotovať nákup počítačov. V danej situácií to bolo navyše skomplikované tým, že sa jednotlivé ministerstvá v podpore Internetu nezhodovali. Povedal by som skôr – súperili. Ministerstvo hospordárstva svoje návrhy, MDPT tiež svoje.
Popritom išla séria aktivít súhrnne známa ako Minerva. V rámci nej akési Akčné plány. Medzi nimi Informatizácia Slovenska.
Treba si uvedomiť základný fakt – *štátna správa (nie politici!) nemá žiadny dôvod Jankovi z horného konca zaviesť internet len tak, aby ho mal.* To by urobila pokiaľ by na to mala svoj dôvod.
Za podmienky, že si niekto z Vás prešiel tých niekoľko desiatok bodov len k Informatizácií Slovenska (akčné plány) ale nielen tie, tak tuší, v čom má Slovensko v informatizácií problém. Teda skôr spojenie občan a štátna správa.
Môj obľúbený príklad: idem si vybaviť zmenu trvalého bydliska a na polícií strávim celý deň (to je realita) čakaním pričom musím predložiť dokumenty od ďalších orgánov – z katastra čerstvý výpis. Ten musím sám vybaviť a preniesť z jednej budovy do druhej. To mi pripadá ako vodovodná trubka, ktorá vystupuje zvnútra steny aby zázračne ohybom do tej istej steny vstúpila.
*Toto sa mi nepáči* a viem dôvod: registre týchto orgánov nedokážu komunikovať inak ako nohami svojich občanov (a ich peniazmi). Strávite teda kopec svojho času (dovolenka!) pri vybavovaní vecí, ktoré by mohli byť jednoduchšíe.
Jednoduché by sa stali, pokiaľ by tieto dva orgány boli „počítačovo“ prepojené. To predpokladá istú úroveň ich vybavenia technikou (môžem povedať, že už je to prijateľné). Nasleduje však nutnosť prisposobiť rozhrania ich počítačových systémov (nie hardware ale software) aby si vedeli vymieňať dáta. A *tieto databázy nie sú tak ľahko „spárovateľné“* – čiže nejde ľahko povedať, ktorý záznam jednej databázy prislúcha druhej.
Práve na toto upozorňujú tie stručné body akčného plánu – vytvoriť podmienky pre vybudovanie „interfejsu“ – *rozhrania pre komunikáciu.*
Ďalším problémom je zjednodušene povedané „autorizácia“, „autentifikácia“. Problém vytvorenia nejakého „pojítka“, ktorým sa „označia“ jednotlivé záznamy. Napadlo by Vás, že rodné číslo. Lenže to zo známych dôvodov nemožno použiť a preto sa tlačí na vytvorenie nevýznamového identifikátora osôb. Povrchnejší z Vás si povedia banalita, ja si poviem, že je to dosť veľký problém.
Logickejšie premýšľajúci z Vás zrejme prídu na to, že *informatické aktivity jednotlivých orgánov štátnej správy sú nesústredené, neprepojené a neschopné prepojenia.* Je to tak. Príklad: Aj my „maniaci do PC“ sme pred 10 rokmi nemali vo svojich domácich kompíkoch sieťovky. Dnes je už domáce PC bez „pripojenia“ skoro k ničomu. Podobne je na tom štátna správa – ich systémy sú teraz „bez sieťovky“.
*Štátna správa je spolok záujmových skupín,* ktoré ich aj patrične presadzujú. Preto na ňu nemožno pozerať ako na jednoliaty celok s jedným myslením. Oni sa vzájomne potrebujú o svojom smerovaní presvedčiť, dokonca vzdávať sa kompetencií a presúvať si ich medzi sebou.
Pre daný cieľ, ktorý by sme chceli dosiahnuť (môj príklad s OP) je zrejme, že je nutné dosiahnuť prepojenie ich systémov a zároveň otvorenie týchto systémov istou formou voči občanovi. Tam je ďalší veľký cieľ – vypracovať systémy tak, aby sme odstránili aj tú poslednú návštevu štátneho úradu – v mojom prípade políciu.
To sa dá samozrejme a my si to vieme predstaviť – postavme webku, veď je to pár HTML príkazov a je to! No nie je to.
*Štátna správa nie je dokonale presvedčená,* že keby venovala kopec energie do týchto cieľov, že bude mať kto jej služby používať v takej miere, že sa to „oplatí“. A práve *tento aspekt je cieľom podporných aktivít,* ktoré majú vytvoriť dostatočnú argumentáciu na to, aby sa nedali tieto plány (viď. ciele) zmietnuť ako zbytočné.
Poviete: podporte rozvoj internetu na Slovensku – dajte nám internet. Štátna správa, záujmová skupina 1, povie: ale keď im ho dáme (podporíme), oni ho nevyužijú na nič iné ako na veci nesúvisejúce so štátnou správou – nepomožeme si nijako a vyhodíme peniaze s neistým výsledkom.
Tak poviete: dajme peniaze do systémov na komunikáciu občanov so štátnou správou cez internet. Štátna správa, záujmová skupina 2 povie: ale veď to nemá kto využívať.
A takto ďalej.
Z tohto pohľadu príde aktivita typu: tak *dajme nejaké peniaze na to, aby sa naozaj dokumentovateľne zvýšil počet prípojok domácností.* Prvý nápad bol – počítač sú drahé, dotujme ich nákup. Terajší nápad – po skoro roku si myslím, že tento čas (rok) bol dosť na premýšľanie – je pomôcť obom stranám – providerom aj domácnostiam.
Paradoxne je to moja veta – nedotujte počítač, skúste nejako pomôcť providerom, aby boli nižšie ceny pripojenia.
Divné je, že pred rokom, túto moju vetu nezávisle vyslovilo aj pár ďalších ľudí, ktorí sú dnes tvrdohlavo voči všetkým nápadom smerom od „verchušky“. Divné je to len mne?
Nemám chuť obhajovať alebo podporovať dotácie. Ani túto. Nepáči sa mi a nechcem ju.
*Má však jedno čarovné kúzlo.* Vyrobí potrebné čísla do tabuliek. Grafy vzrastú. Argumenty sa stanu podloženými.
_Posraných 240 miliónov je voči tomu niečo ako rožok za 30 halierov._
Len preto, že následné investície do toho, čo som kecal horevyššie sú geometricky vyššie a zasahujú kompletne celú štátnu správu. Oni ňou pohnú z letargie postupov a systémov, ktoré tu fungujú desaťročia bez pohybu. Prinútia ju uznať, že už nie je problém otvoriť sa inými cestami k zníženiu časovej záťaže občana.
Spomeňte si, koľko dní ročne stratíte pobehovaním po úradoch. Stačí, keď máte nehnuteľnosť, hnuteľný majetok a čo horšie, nemáte chuť, čas a „ľudí“ aby robili za Vás.
Pre mňa je – za podmienky, že táto „dotácia“ vytvorí mnou žiadané argumenty – potom celá táto aktivita „prijateľná“.
Na Živě.sk ste sa dočítali, že *“nebol čas pripraviť sa“,* kdesi inde zasa ste prečítali aké hrozné prachy sa vydrbú na zbytočné dotácie „a ako by on vedel, ako by sa tie peniaze dali využiť“. Sorry páni, toto sú malichernosti (áno, doprdele, považujem tých 240 miliónov za malichernosť). Len preto, že chcem vidieť viac ako chcete vidieť vy.
*Do Internetu pre všetkých sa prihlásilo 43 providerov.* Záujem teda je. Hovoríte, že sa neoslovili malí provideri – WiFirmičky z Petržky. No jo, lenže oni majú obmedzený rádius a tých, čo v ňom mohli osloviť už majú prípojky. Už nevymyslia žiadny plán ako pripojiť tak významný počet klientov, aby sa to vyplatilo obom stranám. Musím si AJ JA zvyknúť, že moja závisť a hnev (neušetrím dve stovky) je vedľajšia a nemôžem si búchať hlavu, že som sa do vln Intenetu vrhol niekoľko rokov skôr ako Janko odvedľa, ktorému ostanú dve stovky mesačne.
Ja tiež potrebujem čo najviac ušetriť, lenže rečami o „premrhaných“ peniazoch, ktoré nie sú tak celkom mojou disponibilnou čiastkou pre „moje finančné plány“, nič nevyriešim.
Za jedinej podmienky mám „kľud na lôžku“ – že celá tá akcia bude mať úspech v tých „argumentoch“. Pre mňa je irelevantné, že pár tisíc „jankov“ bude alebo nebude mať „naozaj zvýhodnený“ Internet alebo to bude len čiastočná okľuka.
Pamätajte – spojenie ušetriť peniaze je lož. Toto spojenie sa používa vždy, keď z Vás chce niekto peniaze vytiahnuť – kúpte si náš výrobok a ušetríte NNN korún. Lenže si ho musíte kúpiť za PPP korún a nič neušetríte – prídete o peniaze. Čo na tom, že o NNN menej. Ste v mínuse. A takto nejako to je s tými „dotáciami“ ako ich všeobecne chápem.
Lenže teraz vidím do toho hlbšie a isté zámery sú pre mňa viac pochopiteľné ako dajme tomu tebe.
*Technická poznámka:* prisprostastosť komentárov kvalifikujem ja sám. Nedemokraticky. Zbytočné polemizovanie vymazávam tiež. So mnou o tomto polemizovať nemusíte. Považujem svoj pohľad za dostatočne opodstatnený a NA INTERNETOVÝCH ŠARVÁTKACH ma nedokáže presvedčiť nikto nijako. A vlastne ani nemusí skúšať :-)
Reakcie: BSA.bloguje.sk

Môže sa Vám ešte páčiť...

12 komentárov

  1. emmacore píše:

    Cela aktivita je nesystemova, diskriminujuca, hlupa a mozno aj s malym efektom. Logicky postup podla mna je: 1. Stat vytvori konkurencne prostredie odstranenim alebo aspon regulaciou monopolu. 2. Trh uspokoji dopyt. Hotovo. Dotacia pripojenia znamena len to, ze z nasich dani dostanu niektori provideri peniaze, nie? Okrem toho tak vznika priestor na korupciu u uradnikov atd. Ale co by sme chceli, ked TU SR podlieha ministerstvu, ktore je sucastou vlady, ktora ma zaujem na maximalizacii zisku ST, aby do rozpoctu pritieklo co najviac penazi na rozdavanie. O trapnom utajovani zmluvu s DT ani nehovorim.
    Cele mi to pripada byt ako sucast predvolebnych aktivit SDKU. Jedine vtipne na tom je, ze SDKU tuto temu ukradla Ruskovi. Urcite ho tym nasrali.

  2. rony píše:

    myslis, ze SDKU ukradla dotacny napad Ruskovi?

  3. rony píše:

    kazda dotacia, kazda socialna vypomoc je diskriminujuca a viac nahrava „daj hladnemu rybu a nasytis ho na den“ ako systemovejsiemu „nauc ho chytat ryby a nasytis ho na cely zivot“. Pokial si moje postupy v tom dlhom slizi cital, tak si vydedukoval jeden svetly bod takejto aktivity.
    Tvoj logicky postup je spravny, lenze tu nejde o trh. Ten sam o sebe nema „chut“ rozsirovat internet prave tam, kde nie je, pokial sa mu to „nejako“ nevyplati. Ked sa na to takto pozries, tak to isty prvok nakopnutia ma. Preto nemozem poziadat o dotaciu tam, kde uz pripojky su.
    Korupcia prilezistost, ktora je vzdy.
    Stale mi to ale pripada ako „zavist“: my uz inet mame ale dotacie nedostaneme. Mavaju s nami tie predsudky :-)

  4. Piki píše:

    Keď som uvažoval nad celou akciou, napadla ma otázka: Prečo nie sú na Slovensku komerčne rozbehané „veľké“ technológie prístupu typu mobilných 3G sietí, prečo káme len 100 000 DSL prípojok, prečo nemám DSL u nás na dedine… Odpoveď nenachádzam. Pritom nejsilnejšiu páku na roztočenie špirály „používatelia – poskytovatelia – obsah – investície -používatelia“ majú v rukách práve teto masové technológie. 43 poskytovateľov je síce pekné číslo, ale myslím, že patria do tej 20-tkovek časti obvylého 20/80% pra vidla.
    #
    Napriek tomu akékoľvek popostrčenie tohoto detského kolotočíka je dôležité. Roztočenie zasranou rukou cíce ušpiní kolotoč, ale rýchlosť sa zvýši.

  5. dusoft píše:

    Piki: po odpoved nemusis chodit daleko – zmluva garantujuca ST monopol po X rokov podpisana Dzurindom. ta zmluva je dodnes utajena, aby sme sa akoze nedozvedeli to, co aj tak tusime.

    Kto vie, kolko vtedy dostalo slubene SDKU (Dzurinda) za podpis takej nevyhodnej zmluv pre obcanov SR. Kedze zmluva nie je dodnes verejna a ST de facto stale ma monopol (aj ked Europska Komisia to vidi inak), tak vobec nie je prekvapujuce, ze len pokracuje v programe likvidacie a udrziavania vysokych cien.

    Kym je DSL viazane na hlasovu sluzbu, kym je cena DSL stanovena ST zhora a neda sa obist, tak dovtedy tu nebude realna konkurencia.

    Co sa tyka projektu dotacii, je to cele blbost na entu, ako zvykla hovorit moja matematikarka. Namiesto deregulacie tu mame statny dirigizmus, kde stat urci, kto peniaze dostane a kto bude mat nieco lacnejsie. Navrat komunistov sme si ani lepsie nevedeli predstavit.

    Rony sa tu ukryva za frazy ako „vidim do toho hlbsie“, cim sa nam snazi naznacit co?

    ked som pisal pracu o projekte TOM v Estonsku, tak klapky na ociach sa mi otvorili – lacny internet a funkcny e-government je realitou. Staci mat skupinu schopnych kapitalisticky zmyslajucich ludi, ktori si hovoria vlada. Estoncom netrvalo pokakane zlacnovanie internetu 15 rokov, ale vybudovali funkcny e-government ze pat rokov. Dokonca tak funkcny, ze aj ostatne firmy sa museli prisposobit a ludia vybavuju vacsinu veci z domu (vratane danoveho priznania, zmeny udajov o pobyte, registracie auta atd). Banky pozatvarali mnozstvo pobociek, lebo do nich ludia prestali chodit.

    Tieto detske hracicky v podobe „lacneho“ (haha!) internetu regulovaneho statom su akurat tak dobre pre nerozmyslajucich.

  6. rony píše:

    [5] „Staci mat skupinu schopnych kapitalisticky zmyslajucich ludi,“ – ano, to je to, co by som chcel aj ja aby bolo ;-)
    lenze stale si pletiete politikov, statnu spravu, sukromny sektor a obcanov.
    dost nedosledne ich zamienate:
    povazujete statnu spravu za politikov, myslite si, ze problemy sukromneho sektoru moze riesit statna sprava a naviac si myslite, (to su tie predsudky) ze statna sprava a politici su jedna velka banda s jednotnym myslenim a to myslenie je hlavne ako ochcat obcanov ;-) – co netvrdim, ze sa nedeje :-) ale vo vseobecnosti si skor myslim, ze ochcankov je rovnomerne vsade ;-)
    dusoft: „vidim do toho hlbsie“ nie je fraza. chcem naznacit to, ze dajme tomu nemam k dispozicii len vlastne uvahy a myslienkove konstrukcie.
    znovu ignorujes, co som napisal o mojom nazore na dotacie, to je ako hucat do hoviadka: ja meliem svoje, ty melies svoje, akurat, ze melies pod mojim clankom, kde som dost jednoznacne opisal mozny scenar. Ten ako keby si trpel zltou slepotou a dokonale to ignoroval. To su tie predsudky, ktore tebou mavaju :-)
    Preco do vsetkeho moces DSL? Co ma DSL spolocne s pristupom na internet? Nic viac ako akykolvek iny sposob :-) Ale nepopieram, ze je to jedna z logickych moznosti pripojenia (co wifi naozaj nie je celkom).
    Tvoje konstrukcie konspiracnych teorii nemozem komentovat ;-)
    ale niekedy v roku 1996 som zalozil ParanoiClub ;-) obnovime? ;-)

  7. emmacore píše:

    2: Neviem, kto na tu hlupost prisiel ako prvy, ale „liberal“ Rusko to vykrical do sveta, ak si dobre pamatam.
    3: Myslim, ze lepsie nakopnutie by bolo nakopnutie ST do zadnice ;-) Som presvedceny, ze najvacsou brzdou rozvoja internetu je ST. Aktivity ako je Internet pre vzdelanie s trhom vela neurobia. A druhym velkym problemom je fakticky mobilny duopol. To je vsak uz ina tema.

  8. dusoft píše:

    komentar bol iba vyjadrenim myslienok k teme vseobecne, nemusel nevyhnutne reagovat na teba, rony.
    statnu spravu, politikov a sukromny sektor si nepletiem, to skor ludia, ktori chcu dotovat.
    paranoiclubu by sme sa mohli vyhnut, ak by zmluva bola verejna.
    7: resp. duopol orange vs. deutsche telecom (ST+T-mobile)

  9. rony píše:

    [8] co sa tyka starosti o monopol ST: mam nehoraznu radost, ze nie som ich klientom a zatial ma nic nenuti nim byt. Mozu to urobit vsetci, ktori s nim bytostne nesuhlasia. Myslim to zaroven vazne a zaroven zartom.

  10. rony píše:

    hm, no dobre, to mi nestoji za prispevok, takze k „politike“ aj ked to politika nie je:
    je naozaj cas, vytvorit tlak na:
    – znizenie a odstranenie poplatkov a pristupu bank; je tu privela poplatkov za „cokolvek“ pricom su vyberane aj u sluzieb, ktore uz privadzaju potrebny zisk od klienta – typicky priklad splacas uver ale zaroven je prevod splatok spoplatneny samostatne, takisto je spoplatnovane zrusenie uctu a kopec dalsich veci.
    – divne sposoby telekomunikacnych operatorov, najma ST ma akesi vyhradne postavenie ;-) ale plati to aj na velkych internetovych providerov pocnuc ST, UPC a samozrejme kablove rozvody TV (kto iny ako zasa UPC) – ich cenova politika je doslova uchvatna.
    viac pokracovat nemienim, toto nie je platok o politike a ani domcek zazracneho dedka vsevedka.

  11. bsa píše:

    jsem si dovolil, švestičky ze své zahrádky
    http://bsa.bloguje.cz/278705_item.php

  12. Do politiky sa nevyznam (a ani nechcem), ale vidim do technologie. A vobec to nie je take jednoduche ako to vyzera. A to myslim, ze aj bsa aj rony situaciu este trocha zjednodusuju. Mojich par myslienok:
    http://storm.alert.sk/blog/identity/government/id-skeptic.html