Návrat starých čias

Tak už teda ani mne nedá sa priživiť komentárom k IE7. Poviem to takto:
Konečne som začínal mať pocit, že existujú tri prehliadače (veľmi zjednodušujem) a preto mi pre prijateľný pocit uspokojenia postačovalo pozrieť si vyrenderovaný kód v nich.


Pamätám sa však ako som sa snažil ten kód presypať v Netscape, Mozilla, Opera a… a troch verziách IE. A to som ešte neriešil iné platformy ako Linuxové grafické nadstavby a OS od Apple.
Ešte teraz platí, že keď mi stránka nerobí naozaj psie kusy pri zobrazovaní v týchto troch a iba na Windows, tak ju zobrazí bez problémov Safari. Viem dokonca, že keď použijem istú syntax, tak aj hodne starý Netscape či IE4 to ako tak prežije a zobrazí obsah.
Lenže podľa toho, ako sa kto vyjadruje, tak opäť pribúda ďalší IE. Predpokladám, že scenár naozaj masového prechodu z IE5 a IE5.5 na IE6 sa nebude konať a bude to beh na dlhú trať. Možno sa mýlim, no súvisí s tým zmena politiky update serverov Microsoftu (koľkí si doinštalovali SP2?).
Pre postoj k IE7 by som rozdelil uhly pohľadu asi takto:
# *pozitívne reakcie:* väčšinou ľudia, ktorí sú fascinovaní vizuálnymi zmenami v rozhraní. Je tu niečo nové, iné. To sú ľudia, ktorí si nekúpia ten istý model (ročník) auta druhýkrát aj keby bol jednoznačne najlepší. Chcú mať pocit „vnikania“ do nových vlastností (ani nie jazdných) ako vizuálnych.
# *negatívne reakcie:* to sú ľudia, ktorých vonkajšia vrstva aplikácie nezaujíma (majú dôkazy, že je irelevantná – postačí vhodná nadstavba) a preto ich zaujíma to, čo zmeniť nepôjde. Jadro, vnútro.
Preto by som chcel zdôrazniť, že *dôraz na rozhranie je prehnaný* a nás ako autorov obsahu neveľmi zaujíma farba a rozmiestnenie tlačítok.
Nás ako „autority“ pre výber programov svojim známym zaujíma rozhranie najmä z týchto príčin:
# je *adaptácia* na nové rozhranie ľahká alebo ťažšia?
# prinesie nové rozhranie *využiteľný bonus* alebo ostane po starom pri pátraní po tom, kde premiestnili nejakú funkciu, na ktorú si môj známy zvykol?
# budem sa musieť adaptovať aj ja pretože moje triviálne návyky pri ovládaní môjho prehliadača sú *diametrálne odlišné* od nového rozhrania?
Prvý bod je posúdenie schopnosti známeho stráviť vizuálnu zmenu a poprehadzovanie prvkov rozhrania? Druhý je posúdenie praktickej dôležitosti zmien oproti konzervatívnemu názoru, že čo v rozhraní zostalo nezmenené by sa nemalo ani premiestňovať ani vizuálne meniť a to najmä v prípadoch, že taká funkcia/prvok je používaný veľmi často (príklad: Back). Tretí bod zasa hovorí o tom, že určite budem riešiť problémy typu: zobrazuje sa mi malé písmo, ako to zväčším? Pokiaľ bude priveľa funkcií odlišne riešených, budem musieť zvládnuť miesto jedného rozhrania viacej. Pokiaľ navyše bude rozhranie modifikovateľné podľa vlastností prostredia systému, tak to bude o to ťažšie. Na triviálnu odpoveď budete musieť prejsť zložitým postupom upresňovania si podmienok a až z nich extrahovať postup.
*Najľahší helpdesk* je totiž takýto: pošlem vám konfiguračnú dávku v emaili, kliknite na ňu a spraví sa to, čo chcete.
*Najťažší helpdesk* je tento: dlhý dialóg plný otázok a upresňovaní si zmyslu odpovedí v štýle „vidíte tam žlté tlačítko na modrom pozadí? nie? Tak je možno červené a je miesto hore niekde dole. Stlačte ho a čo sa vám zobrazilo? Panely alebo zoznam?“.
*IE7 a jeho čachre s rozhraním sú teda irelevantné.* Pokiaľ sme si rok-dva zvykali na niečo iné, možno budeme hľadať to isté v novom rozhraní IE7. Alebo sa zmierime s tým, že Mozilla.org by na prichádzajúci IE7 zareagovať jedine tým, že masívne a výhradne sa bude venovať skúmaniu nestabilných javov ako je *memory leak vo Firefoxe* (mne to nerobí ani na jednom stroji ale sú prípady, kedy sa prejavuje).
Doteraz nevieme prečo sa to deje. Ja tipujem na súhru okolností spôsobenú stavom OS ako takého a neschopnosť Mozilla.org takéto stavy analyzovať (myslené v dobrom: team Mozilla objektívne nemá na to zázemie). Napriek tomu byť na mieste nadácie Mozilla, dnes nerobím nič iné, len svoj produkt do maximálnej možnej miery optimalizujem.
Nadácia sa však venuje presúvaniu krížika pre zatváranie tabov, čo je podľa môjho názoru extrémne mrhanie časom, pretože popiera koncepciu prehliadača. Riešenie totiž spočíva v rozšíreniach, ktoré to už dávno ponúkajú.
Musím priznať farbu: nezdieľam optimizmus v neohrozenosť Firefoxu a s tým musí Mozilla.org niečo urobiť. Trebárs aj ešte vyžobrať finančnú či fyzickú pomoc.
Ešte povinný dovetok: komentáre o Opere si prosím odpustite. Opera je riešenie pre veľmi nízke percento cieľových „respondentov“ a práve títo ľudia si veľmi ťažko uvedomujú zložitosť iných prostredí ako je to ich.

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. dusoft píše:

    Ja mam ale dojem, ze memory leaks su nastavene na blocking-aviary verziu 2.0 definitivne a predpokladam, ze odstranene budu aj skor.
    Mne sa na Windowse zdalo, ze s postupom verzii bolo coraz menej zamrzani a tychto zahlteni pamate.
    Objavil som zaujimavu novinku – vcera ma FF upozornil, ze existuje verzia 1.5.0.1 a je odporucana aktualizacia (vyskocilo to ako systemove okienko). Verim, ze aj takato vec riesi pokrok verzii a nakoniec preto je verzia 1.5 dnes najpouzivanejsia percentualne a za nou nasleduje verzia 1.0.7. Starsich verzii je uz takmer mizive percento.

  2. rony píše:

    Ja mam skôr opačný dojem, mám tiež pocit, že je stabilný. Tam problém nie je. Skôr dochádza k efektu preťaženia, kedy sa pôvodný kód rozširuje o nové funkcie a tým pádom sa stáva masívnym.
    Proste byť Mozilla.org, tak riešim zoštíhľovanie ako prioritu. Viem, že marketingovo je to neúnosné – tí „hračičkári“ čo neuvidia pozlátený prd, budú kričať, že Mozilla umrela. Ja by som sa snažil udržať si tých, čo sú.

  3. dusoft píše:

    Bez pozlatka je uz asi len gnome browser – epiphany (http://www.gnome.org/projects/epiphany/)

  4. emmacore píše:

    Hmm, na Firefox som si tak zvykol, ze pokial ho uplne nezmrsia, nezmenim ho. Aj Netscape som pouzival velmi dlho, asi az do doby, kym nebolo vsetkym jasne, ze IE je lepsi (asi to bol IE5). IE7 si nainstalujem, pretoze som lenivy a zvedavy a ked mi Microsoft Update napise, ze je nieco nove, kliknem OK.
    Ludia, ktorych som obratil na Firefox vratane mojej mamy, nic neriesia. Ked som im povedal, ze maju klikat na to oranzove, lebo je to lepsie ako to modre, posluchaju.

  5. emmacore píše:

    Co sa tyka Mozilla.org, mam pocit, ze sa deje typicka vec projektov, ktore dosiahnu urcitu velkost – stracaju fokus. Uvidime. Zatial im prepacim chybicky, lebo mam pocit, ze robia dobru vec. Rovnako ako Google. Ked zostane verny svojej misii nebyt „evil“, rad budem vyuzivat jeho sluzby a nebude mi vadit, ze o mne zbieraju udaje.

  6. rony píše:

    [4] a pre tych mrchavych mame toto:
    http://spravodaj.madaj.net/archives/002639.html
    [5] preto som rad, ze sa FAR nevyvija.
    Lenze je to aj PR, ak nevydavas nove verzie, tak kricia debilkovia, ze skoncili s vyvojom. Tak je to aj v pripade RSS Pointu aj ked si uz asi ludia zvykli, ze castejsie ako 1x rocne nic nove cakat nemozu.

  7. Havran píše:

    A sakra – stranka ktoru prave robim a bol som cely stastny ze sa spravne zobrazila po Centiho rade (vid moj mini-blog) a aplikovani dvoch zazracnych CSS v IE6 FF aj Opere sa v IE7b2 zobrazuje zle! (konkretne sice len uska v taboch robene tusim podla ALA) No netrafil by vas slak?