Zdrojovať pravidlá slovenčiny

Tentoraz nebudem zdrojovať pravidlá gramatiky ale ponúkam Vám ďalšie skomopotvorené slovo, tentoraz z novodobého cool novinárskeho slangu:
Najprv citát: ako zdrojovat tieto materialy,
zdrojovať: uvádzať zdroje, explicitné určenie zdroja získania textu, informácie. Toto slovo ukazuje na snahu písať skratkami, ktoré trochu odtienia nie príliš populárne spojenie „uvádzať zdroje“, pretože to zrejme evokuje v čitateľovi kopírovanie za účelom uľahčenia si námahy.
Napriek tomu je však slovo zdrojovať nesprávne a pri komunikácií nevhodné asi tak ako slangové slovo „kopnúť“ v IT, ktoré znamená „skopírovať“.
Ešte nakydám do vlastného hniezda: Wawrik ma v článku Webdizajnérština: Hovorí sa… upozornil na mnou nesprávne zvolený tvar slova Webdizajnérština, ktorého správny tvar je Webdizajnérčina.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. faster píše:

    Ja som teda nikdy nepovazol slovo „zdrojovat“ za spisovne, ani by som nic take nikde nepouzil.

  2. rony píše:

    Neviem kto si, urcite som nehovoril o tebe ;-)
    Uvedeny citat je zo zalinkovaneho clanku a autorom citacie je Juraj Porubský. Viac najdete v zalinkovanom clanku!

  3. Piki píše:

    Ad: webdizajnérština. V čechách, keď počujem čechov, ako sa snažia rozprávať po slovensky, ale maju taký hovadsky pôvabný prízvuk často si pomyslím: Hovoríte slovenštinou a znie to rovanko ako štiny odrážajúce sa od plechu v známom vtipe. Nenúťte ma stáť vedla vás. Ale to som dosť odbočil, no je sobota, tak to sieť hádam znesie.
    #
    Zdrojovať je somarina. Je to výsledok tlaku na rýchly životný štýl. Aby bol ešte rýchlejší, snažíme sa zbavovať viacslovných pomenovaní. Už dve slová sa nám zdajú príliš opisné.