Bloguje.sk s podporou pre skutočný podcast

Bloguje.sk Podcast je skutečností… a nemám na mysli robotické čtení článků
Vysvetlím: podcast je viac menej triviálne doplnenie RSS formátu o značky ukazujúce na URL mediálneho (audio/video) súboru. Toto využívajú RSS čítačky s podporou podcast a špecializované podcast aplikácie. Využitie RSS podcastu je napr. v tom, že si môžete „automatom“ (rozumej: vhodným programom) plniť adresár na lokálnom disku mediálnymi súbormi, ktoré sa dajme tomu zosynchronizujú do prehrávača.
V konečnom dôsledku tak možno mať prihlásený odber tématických podcast kanálov a tak získavať čerstvé mediálne súbory so želaným obsahom.

Bloguje umožňuje vložit do článku odkaz na soubor ve formátu MP3 tak, že se tento odkaz objeví v RSS kanálu daného blogu. Navíc se v blogu objeví jednoduchý FLASH přehrávač, kde si může čtenář rovnou MPtrojku pustit.

Bloguje.sk teda prináša okrem rozšírenia RSS kanálu o podcastové značky aj podporu pre zobrazenie článkov s „mediálnymi“ prídavkami. Autor príspevku teda v ňom uvedie odkazy na MP3 súbory a tie sa môžu pri čítaní príspevku spustiť priamo v stránke príspevku. Podotýkam, že to nie je samotný podcast ale iba jeho využitie vo webovom prehliadači – normálny podcast sa „nepozerá“ v prehliadači.
V jednom príspevku je možné uviesť aj celý „playlist“ čiže viac mp3 súborov za sebou:

Druhá možnost je vložení několika MPtrojek najednou a vytvoření
jednoduchého playlistu. I v tomhle případě se odkazy objeví v RSS a je tak možné použít RSS jako zdroj pro Podcast čtečky. I playlist se objeví těm, co mají FLASH, jako takový malý
přehrávač.

Bloguje.sk chce poukázať na to, že podcast nie je len robotické čítanie textov príspevkov „pre čítanialenivých návštevníkov“. Podcast rozširuje možnosti o multimédiá, takže sa môžete stať napríklad majiteľom „rozhlasovej stanice“ v offline režime, ktorej „relácie“ budú na poslucháčov „čakať“ kým na ne budú mať čas.
Bloguje.sk chce pomôcť tým, ktorí by chceli multimediálny obsah tvoriť. Preto poskytne jednoduchý nástroj na komponovanie záznamu do MP3 aby sa celá produkcia neobmedzovala výhradne na „odkazovanie“ na hotové MP3 skladby „populárnych“ interpretov hudby. Bloguje.sk chce podporiť vlastnú tvorbu a preto necieli podcastom na bezcenné prevádzanie textu do robotickej reči alebo neproduktívne „linkovanie“ autorského materiálu bez vedomia jeho vlastníkov :-)
Už od počiatku vývoja tejto funkcie neveríme v jej masové využitie. Možno však príde vhod nadšencovi, ktorý naozaj CHCE tvoriť a ponúkať vlastný obsah vrátane multimédií. Tak prečo mu nepomôcť :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. wa píše:

    oki, len neviem ako chce bloguje rozlisit audio/vizualny obsah, ktory nema pravo distribuovat. Zakon totiz postihuje nie toho, kto to stahuje, ale toho, kto to bez dohody s majitelom prav spristupni. Je fajn dat ludom nastroj, aby svoje (mysleno skutocne vlastne skomponovane) skladby mohol prezentovat verejnosti, ale obavam sa, ze viac nez to, sa bude prezentovat obsah bez suhlasu majitela prav.

  2. wa píše:

    Ale musim sa priznat, ze studovat zdrojak, aby som to mohol odoslat je vopruz

  3. Arthur Dent píše:

    1. Obávám se, že odlišení práv k distribuci není věcí bloguje, ale věcí toho, kdo soubor na server umístí… Nepochybuj o tom, že to bude ošetřené líp než to má ošetřený běžný „veřejný webserver“
    2. Nerozumím. Co je složitého na napsání [mp3 src=“url“]?

  4. Arthur Dent píše:

    Aha… Tak už rozumím tomu „studování zdrojáku“ :)))
    Omlouvám se „wa“ :)
    I já hledal button ve zdrojáku :)

  5. rony píše:

    [1] tejto otazke sme sa seriozne venovali.
    [3] nebolo mojim cielom dat navod ako publikovat, na to bude prislusna WIKI napoveda.
    Spravodaj napisal iba puhe PRko :))))
    K pravu sa ale nechcem moc vyjadrovat, ked mi niekto na fasadu baraku namaluje hakenkrajc, tak nie som automaticky podporovatel fasizmu. Dokonca ani vtedy, pokial z akychkolvek dovodov nemam prostriedky k odstraneniu toho „padiela“.
    Bloguje.sk vsak nebude podporovat pouzivatelov v tom, ze „iba“ premenia svoje dennicky na link spoty s odkazmi na autorsky material ku ktoremu nemaju suhlas vlastnikov.
    Ocakava sa vyuzitie pre vlastnu tvorbu a to v zmysle: radsej nikto ako jeden linkovac trackov z grabnuteho CD.
    Bloguje.sk takisto sice nereze fasistom, komunistom, czektekarom prsty za to, ze siria propagandu prostrednictvom bloguje.sk – avsak ma nastroje k tomu, aby taketo myslienky v sulade s vlastnym presvedcenim rovno povedane eliminovala :-) Takze „zavadne“ myslienky tu budu, ci k nim budu alebo nebudu idealne nastroje :-)

  6. rony píše:

    wa a Arthur IQ test splnili :-) uz som to pochopil :) Presli podmienkami pre komentar na Spravodaji :-)