Paypal: Platenie z mobilu

Niežeby som používal takéto platobné kanály. Moje internetové presúvanie peňazí sa obmedzuje na internetbanking a občasné objednanie z internetového obchodu, kde však platím v tomto regióne obvyklou cestou (cash, ibanking).


Napriek tomu ma nesmierne zaujímajú elektronické platobné kanály a vždy premýšľam ako by sa dalo platiť a pritom sa nepreplatiť na poplatkoch.
Platenie veľkých súm je v podstate bezproblémové – nerobíme to často a preto akceptujeme mieru nepohodlia spôsobenú objektívnymi okolnosťami ako je napríklad zabezpečenie prenosu.
U menších súm je však tiež dôležitá bezpečnosť a neradi dávame prístup rovno k svojmu zostatku na účte.
Jedným zo zaujímavých riešení je PayPal, ktorý najnovšie špekuluje s platením z mobilu. Ono to nie je najnovšia myšlienka. Isté formy aktívneho elektronického bankovníctva z mobilu tu existujú už roky. PayPal je však už niečo ako etalón, ku ktorému sa primkýňajú používatelia pre svoje ľahké prevody pri platení za tovar.
Po rokoch strávených medzi peniazmi :-) by som si vedel predstaviť ako platiť z mobilu:
* v mobile predpripravené platobné príkazy, ktoré vo vhodnú chvíľu „odpálim“ z mobilu a zaplatím tak pravidelné platby (ktoré si však chcem kontrolovať sám),
* v mobile rýchlo zaplatím malú sumu – napríklad si objednám hudbu z webovej stránky bez strachu o to, či si „nevezme“ niekto viac. Tu musí byť systém jednoduchý pre vloženie „adresy“ cieľa, ktorému platím (žiadne siahodlhé čísla účtov – čísla sa všeobecne blbo vypisujú). Napríklad by mi mohla prísť potvrdzovacia SMS, na ktorú iba odpoviem a odsúhlasím platbu,
* za všetky operácie neplatím a prevádzka systémov je udržovaná z „paušálov“, ktoré platia príjemcovia peňazí,
* systém je tak super, že si ho hodí na stránku napríklad aj príštipkár, ktorý za rok urobí možno päť obratov,
* platenie je možné nielen na internetové stránky ale trebárs „z kešene do kešene“ keď mi vracajú kamaráti požičané peniaze.
Poznámka: článok vznikol za účelom informovania o službe PayPal, ktorá začala podporovať jej používanie z mobilu. Akékoľvek ďalšie vaše asociácie, či už správne alebo nesprávne, ma nezaujímajú a láskavo si ich nechajte pre seba. Bez tejto poznámky by ste mohli môj článok zle pochopiť, spôsobiť mi tým zošedivenie a tým pokles mojej atraktivity u vybraných bloggeriek.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. dusoft píše:

    niekto zo slovenska zalozil svojho casu sluzbu na platby z mobilu: http://www.paypay.com

  2. Bolek píše:

    a ty si sa dal na pisanie sci-fi? Take podmienky akoby si ani v bankovom sektore neposobil;-)
    Hlavne ma pobavil 3.bod… za všetky operácie neplatím… heej Rony budicek, ved sme na Slovensku

  3. rony píše:

    [1] taka sluzba musi v prvom rade mat za sebou stabilny, doveryhodny subjekt. nech mi vsetci nadsenci prepacia ale ci uz za tym stoji akciovka alebo srocka, to na naozajstnej dovere nic neriesi.
    [2] nie je to az take zle, len isty cas to chce na stravenie, banky nie su z tych subjektov, ktore iniciativne idu do neprebadanych vod.
    dajme tomu pred 6 rokmi som hovoril o veciach, ktore su uz dnes v bankovom sektore absolutna samozrejmost (napr. pristup k ibankingu z lubovolneho prehliadaca) (no dobre, sam konkretne viem o ibankingu, ktory ledva funguje v IE ale tam na slovensky pisane emaily neodpovedaju). a podobne dnes uz nehovorim o tom, ze ibanking by mal byt napr. pristupny z PDA (rozumej XHTML+CSS layout) a uz take existuje. A preto sa sustredujem na dalsie veci, ktore by to mohlo vediet.
    Ja neopisujem skutocnost. Trh dovolil, aby si platil za kazdu debilinu. Napriklad ja platim nehorazne prachy za vnutrobankovy prevod kazdy mesiac. To ma doziera do nepricetna pretoze uz samotne peniaze, ktore prenasam z jednej kopky na inu v sebe maju kvantum zisku.

  4. dusoft píše:

    [3] mas pravdu, nedovera sa zvysuje, ak to je offshore spolocnost, aj ked kvoli danovym dovodom to chapem.