Novinári: tlačovky sú nuda

[sobotník] Pri rozhovoroch s novinármi po čase narazíte na ich vyjadrenia: firmy nám neustále posielajú pozvánky na tlačové konferencie. To je strašná nuda, nič sa nedozvieme a ani tie občerstvenia a darčeky neupútajú.


Pohľad z druhej strany však môže byť takýto:
Mladá novinárka (hovorí sa im stále elévi?) rozpošle hromadný mejl náhodne nájdeným firmám a hrdo oznámi, že pracuje na materiáli na tú a tú tému a posiela otázky na ktoré očakáva odpoveď do dvoch hodín aby stihla redakčnú poradu pred uzávierkou.
Ostrieľaný novinár posiela mail do firmy a žiada odpovede na otázky priamo od najvyššieho. Ten mu ich musí obratom poslať ešte ten istý deň.
Akoby sa vytratila exkluzivita: oba prípady už nevlastnia moment „nahovárania sa“ v štýle „chcel by som robiť interview, bude mať pán šéf čas? prišiel by som na určené miesto podľa jeho potrieb“.
A to obaja novinári ani nespomenú, že bude občerstvenie a aj nejaký ten darček ;-)
Takže páni novinári: tlačovky sú aj na to, že vidíte do ksichtu tým, o ktorých zvyčajne píšete bez „zbytočného“ overovania priamo u zdroja. Nie zdroj nie je email ;-)
Prosím, len to neberte smrteľne vážne čierno-bielo.

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. emmacore píše:

    Podla mojich skusenosti su novinari brutalne „zaneprazdneni“, casto jesitni a obcas aj namysleni. Na tlacovky chodia, len ked ich niekto presvedci (ono firmy casto robia zbytocne tlacovky, takze je to aj ich chyba, ze im novinari nechcu chodit). Ked pisu clanok, ani sa velmi neobtazuju so zhananim informacii a potom napisu kraviny. Pokial sa dobre nepoznaju s marketermi alebo agenturami, ozvu sa, len ked ide naozaj o nieco velke.
    Vysledkom takejto prace je napr., ze v tyzdenniku so slusnou citanostou uverejnia prehlad konkurencnych produktov a pri jednom im ujde doba zaruky – namiesto 33 rokov napise novinarka 10 rokov. A razom je z najlepsieho produktu najhorsi. V dalsom cisle, samozrejme, uverejni ospravedlenie. Ale chyba sa neodstane.
    Holt, sme na malom trhu. Media maju malo penazi, novinari su zle plateni a preto vacsinou neprofesionalni. Cest vynimkam.

  2. Tomáš U. píše:

    Len upresním, že ľajdákov nájdete aj medzi obuvníkmi, aj medzi webovými dizajnérmi, aj medzi upratovačkami. O to viac sa cení riadna poctivá robota.
    (Je klasickým spôsob akým sa do jedného vreca hádžu všetci novinári. No ak by neboli aj tí dobrí, prečo kupujete noviny? Prečo si nepriznať, že veľa z nich vám skôr pomáha a nie škodí?)

  3. rony píše:

    [2] Prosím, len to neberte smrteľne vážne čierno-bielo.
    (doraz na posledne dvojslovo)

  4. emmacore píše:

    Na Slovensku je aj zopar dobrych novinarov, o tom som presvedceny. Ale celkovo to je bieda. Napr. Trend povazujem za jedno z najlepsich slovenskych medii. Ale taky Economist je uplne ina liga. Keby som porovnal slovenske lifestylove casopisy s anglickymi, americkymi, nemeckymi… musel by som horko zaplakat (obcas ich citam, priatelka kupuje asi vsetky – su toho kila). Aj v porovnani s Ceskom su ovela horsie. A len zopakujem, myslim si, ze to je sposobene velkostou slovenskeho trhu.
    Dobra otazka je, preco kupujem noviny. Pravidelne kupujem Tyzden, nepravidelne Sme a Trend. To je vsetko, co potrebujem zo slovenskych medii. A nemyslim si, ze sa to zmeni. TV nesledujem. Vsetko dolezite zo Slovenska najdem na internete ;-)

  5. d.m.i.b.a píše:

    [2] Aj ked sa vravi, ze postrelena hus zagagala, musim povedat, ze Tomas patri k tej poctivejsej skupine novinarov. A obcas co to zoberie viac vazne, nez to v skutocnosti mierene je [3]. K tomu kupovaniu novin, poviem iba tolko, Tomas ja noviny uz cca 10 rokov nekupujem, televizne spravodajstvo od poslednych volieb nesledujem a zije sa mi celkom prijemne. Tlak mi klesol, nervozita opadla. Lenze, keby toto pochopili aj ini ludia, zurnalisti skrachuju.
    Pridam sa k emmacore[4], vsetko co potrebujem najdem na nete a selektivne – hladam pozitiva, negativa preskakujem.

  6. rony píše:

    [5] kontext je taky, ze to, co je v prispevku som pouzil priamo v inom kontexte pri pokece s Tomasom U., takze to treba povazovat ako odpoved v kontexte s nasim icq rozhovorom. Ja som si chcel svoju myslienku iba uschovat :-) viem, ze nema cenu ;-)
    [5] ja som nejake to pozitivum v dnesnych (alebo vcera? netusim) nasiel – akysi vyskum tvrdi, ze Slovaci by viac doverovala pravicovejsej vlade ako lavicovej. Tak snad to s nami tu je aj celkom dobre potom. Nerad by som ale aby sa tym ludia ukoliskovali ;-) Tieto volby budu mozno prve take pohodove, preco si to pokazit krvavym prekvapenim :-)