Opera Mini – testovanie webu pre mobilné zariadenie

Pre Windows Mobile si vystačíte s pár jednoduchými trikmi pre otestovanie stránky v mobilnom zariadení s WM:
# Prečo vôbec písať media handheld pre Vaše sajty? – to nie je otázka, to je už nutnosť!
# Námet na webovú aplikáciu na uľahčenie testovania webu s media handheld – nájde sa niekto schopnejší na naprogramovanie takejto užitočnej veci?
# štýlopisy na PocketIE – zopár poznámok
V skratke rýchly test: vymeňte v kóde media handeld a media screen medzi sebou a otvorte stránku v bežnom prehliadači. Zmeňte šírku okna na úzky pruh (niečo okolo 240px) a máte približný náhľad na to, čo sa zobrazí v mobilnom zariadení. Samozrejme to je primitívny test s predpokladom, že všetky zložité konštrukcie sú už preč (to je na dlhšie ale nie je to nič ťažké).
Pre prehliadač NetFront je tu emulátor.
Nakoniec je nutné si stránku pozrieť aj v Opera Mini. To je taký javový prehliadač pre mobilné telefóny. Nechcem byť veľmi zlý a nebudem to komentovať, koniec koncov, každý si nájde to svoje. Tak alebo onak je Opera Mini ĎALŠÍ prehliadač a správa sa svojsky. Preto pozrieť a doladiť je nutné. Spravodaj sa mi napríklad zobrazil čitateľne ale niektoré CSS konštrukcie si Opera mini vyložila po svojom. Opera nie je Opera Mini a na to myslite :-) Nemusíte si nič inštalovať: Opera Mini emulátor postačí. Bohužiaľ stránky Opera prekonfigurujú zopár klávesových skratiek, dávajte si pozor!

Môže sa Vám ešte páčiť...

13 komentárov

  1. Peavy píše:

    „Prečo vôbec písať media handheld pre Vaše sajty? – to nie je otázka, to je už nutnosť!“ – ryba smrdi od hlavy. Otvor si svoj web v Opere a stlac SHIFT + F11, co je v podstate Small Screen emulator…To je tak, ked zaciatocnik chce davat rozumy…

  2. rony píše:

    [1] to ale nema vobec nic spolocne s media handheld clovece! A kedze Operu nepouzivam, nechcem tvrdit ci to ma vobec nieco spolocne s Opera Mini :-) Vaz svoje slova, predtym, nez sa ich zbavis :-)

  3. rony píše:

    [1] pre istotu som si to overil: Opera Mini a tvoj megageek Shift F11 nie su jedno a to iste. Oznac sam seba ako potrebujes :-)

  4. Peavy píše:

    Lenze Opera mini nepouziva media handheld, ale klasicky screen. V tom je velky rozdiel.

  5. rony píše:

    [4] ani Shift F11, no rozdiely v zobrazeni medzi Mini a F11 su. Skor narazam na to, ako smahom oznacis mna ako zaciatocnika a pritom ide iba o jeden zaprdeny prehliadac a jeho bezvyznamnu funkciu. Dovolim si tvrdit, ze Opera Mini bude mat mozno viac instalacii ako „velka“ Opera aj ked pochybujem silne o tom, ze radikalne pohne s WM systemom a tam zostane PocketIE, ktore rozumne pracuje s media handheld a neignoruje ho ako Opera Mini.

  6. Peavy píše:

    Zbytocne sa pajedis na slovo zaciatocnik. To bolo zatial iba podpichnutie, viem ako militantne dokazes na taketo narazky zutocit a mne sa to paci :)
    Neviem ci je Opera zaprdeny prehliadac, posledna verzia presla ACID testom, aj ked z toho sa webdesigner nenaje, uzivatel duplom. No stabilita, funkcie a rychlost su nieco, po com Firefox (IE ani nespominam) moze len snivat, no nie je mojim cielom niekoho presviedcat o opaku.
    Cele je to o tom, ze davas rady ako optimalizovat weby pre PocketIE, OperaMini a pritom mozno polovica mobilnych uzivatelov na internete zobrazuje weby na zariadeniach ako S60series, SE Pxx, Nokia 93xx, atd,atd ktore pouzivaju Symbian, predinstalovanu Operu a jej small rendering technologiu (nehovorim uz o PocketPC a Smartphone, kde je uz Opera tiez k dispozicii a PocketIE popri nej vyzera dost tragikomicky).

  7. rony píše:

    mne sa iba zda, ze media handheld je nevyuzita sanca, ktoru Opera ignoruje.

  8. Piki píše:

    Pravidelne, čo znamená skoro denne používam MDA compact (Pocet PC 2003 for…) na čítanie internetu a prácu s poštou na gmaile. Skúšal som aj Operu pre Pocet PC a neúspešne. Práve preto, že absurdne ignoruje media handheld. To je fatal error pre tento prehliadač. Pocket IE je neskutočne osekaný o funkcie, ale zobrazuje najlepšie. V prípade PDA je to 99% úspechu prehliadača práve kvalita zobrazenia.
    ad[1] Spravodaj je jeden z mála webou, ktorý je priateľský k PDA. Media handheld znamená, že autor stránky urobí pre pohodlie návštevníka maximum.
    #
    Keď už sme pri tých alternatívanch. Včera som skúšal Mimino. Ani som to nenainštaloval, pretože to chcelo, aby som mal k dispozícii 8 MB voľného priestoru v RAM. (inštalácia na kartu skončila chybou) Ďalší absurdistan.

  9. Peavy píše:

    „mne sa iba zda, ze media handheld je nevyuzita sanca, ktoru Opera ignoruje“ – 1. SSR je nedstavba nad media handheld 2. Umoznuje zobrazit weby v citatelnej podpore uzivatelom, kde webdesigner je lajno a ignoruje media handheld. Opera neeignoruje mobilnych uzivatelov, Opera je ta firma, ktora robi asi najvacsiu podporu pre mobilne zariadenia a prehliadanie webu – mozno trochu po svojom. Prirovnam to k Microsoftu. Ti tiez prichodom IE 3.0 urobili vela veci po svojom a viac ako nestandardne, ale casom sa stal z toho standard a dnes tu citam ze PocketIE je dokonca „chrumkavy“, to znamena, mimoriadne pouzitelny :)

  10. rony píše:

    [9] hm…
    tak znovu: pIE pouziva media handheld, ked je k dispozicii. Opera Mini nikoliv ;-)
    Fakt, ze sa snazi so strankou nieco urobit je chvalyhodny ale je to tu mimo kontext.
    Chrumkavy… Ked ti pamatovo narocna aplikacia v mobilnom zariadeni znemoznuje ho pouzivat, tak ti mozu byt lepsi/horsi kriteria podla Peavyho naozaj k nicomu ;-)
    Koniec diskusie, nikam nevedie, len k prestrelke Peavy na strane dobra a tento clanok na strane zla.

  11. Peavy píše:

    v poslednom prispevku som pisal o klasickej Opere (for mobiles) a jej SSR technologii, nie java verzii. To je podstatny rozdiel. Cele nedorozumenie spociva v tom, ze si mylis dva prehladace – Opera for Mobiles a Opera Mini. Opera for Mobiles pouziva media handheld a zarovne ten isty prehliadac pomocou SSR technologie upravuje weby, ktore media handheld neobsahuju omnoho lepsim sposobom ako to robi PocketIE, mozno Netfront s RepidRendering sa vyrovna Opere for Mobiles zobrazenim, ale nie rychlostou.

  12. :.:: píše:

    aky browser by si nam odporucil ked je opera zaprdena – snad nie to modre Ecko od MS co sa silou mocou snazi predstierat ze je prehliadacom…

  13. rony píše:

    [12] Vidim, ze si rozhladeny, takze skus sam najst pre seba to najlepsie. Vdaka za slovo „zaprdena“, to som pri pisani hladal :-)