Hackeri odpojili NBÚ od internetu a čo viac…

Možno si poviete, že detinská hra a o nič nejde.
Včera polícia v súvislosti s vyšetrovaním škandálu okolo zabezpečenia NBÚ zhabala prekvapivo server Onyx na ktorom beží komunitný web Hysteria.sk a Kyberia.sk.
Poviete si, že tam asi hľadali hniezda podozrivých.
Dnes o štvrtej nastúpila zrejme odveta a veľmi zábavnou formou upozornila priamo NBÚ o postoji voči spôsobu, akým sa včera udialo zabavenie internetového servera. Ako to urobili? Ja mám svoju predstavu *ako* a historky o samovypnutí sa NBÚ si môžeme nechať do humoristických relácií na Markíze :-) Samozrejme oni ich potom určite vypli. Potom.
V čom bude precedens?
Kto z Vás sa teraz odváži *prevádzkovať TU akýkoľvek hostingový server?* Alebo máte chuť neustále prezerať (a inak ako osobne) obsah a sledovať svojich klientov? A budete mať vôbec klientov? :-) Chce sa Vám trpieť vedomím, že kedykoľvek do serverovne nabehne polícia a proste vytrhne z racku server bez ohľadu na to, či súvisí alebo nesúvisí s ich vyšetrovaním? A ešte publikovať reči o tom, že tam budú aktívne hľadať známky ďalšej trestnej činnosti? Znamená to, že si proste vytiahli zo serverovne známy server známej komunity a „niečo tam už nájdu“? *Kto robí z koho debila?*
Precedens je v tom, že stabilnejšie bude železo uložené v inej krajine. Čo potom urobí polícia? Pôjde do Ruska s gunmi trhať kompík z rúk sibírskych providerov?
Vyšetrovateľom išlo o znemožnenie činnosti alebo sprístupnenie informácií? Pokiaľ o prvé, zabavenie je logické. Pokiaľ druhé, malo zrejme nasledovať žiadosť o sprístupnenie dát.
Pre IT komunitu na Slovensku je toto *neprimeraný úder.* A tisne sa mi do úst slovo demokracia. Slovenský podpriemer.
ps: podľa silne neoverených rečí na IRC sa server vrátil k majiteľom. len o tom samotní majitelia netušia ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Jozef Izso píše:

    Vyjadrenia toho týpka z NBÚ boli geniálne :-)))
    Počas aktualizácie webového serveru ho takto celý odstaviť. Sakra dobrá technika.

  2. rony píše:

    ale on mal dokonca pravdu, ze fyzicky si dnes na servre nbu nikto nesiahol. ono sa da pripravit server o konektivitu aj banalnejsim ukonom :-)

  3. 2ge píše:

    http://www.hysteria.sk – viacej info tam

  4. webster píše:

    heh to jak keby som spravil shellhosting dajaky mily clovek by cez shellko daco spravil a mne zhabu server….. mno aby som jednu vec povedal : pisal som email na nbu ze co su take lamy a preco si nevedia poriadne zabezpecit server. a preco ich „specialisti“ nevedeli z posrateho servera skopcit udaje a oni taky ze pravda je ze si museli zavolat pomoc z univerzity ale ak mam zaujem ako bezpecnostny technik o pracu sa mam hlasit ich plat pre technika co ma byt v pohotovosti 24 hodin denne…… 15 000 no kto yb za taky plat robil