Pekné

To jsou paradoxy.
Celý rok nepáchneš k lekárovi, chorý nie si, pracuješ, nie si poberateľ žiadneho sociálneho ani zdravotného, proste neožobračuješ štát a z platu ti idú odvody na akési (zdravotné) poistné.
Potom dostaneš do rúk papier, že zúčtovanie a tam je nedoplatok. Pochopí to vôbec niekto? Ja by som nedoplatok pochopil ak by som bol osemkrát chorý a naozaj využíval ten sociálny a poistný a zdravotnícky systém. Lenže nepoužívam :)
Alebo je to tak, že tí zdraví, výkonní majú proste tú smolu, že musia byť „solidárni“ voči neschopným a lenivým? A práve preto majú z vypočítaných dávok, ktoré na výplate nevidia inak ako v minúsovom každomesačnom čísle, ešte dokonca aj nedoplatok? :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. dmiba píše:

    nedoplatok = kedze platis spatne dozadu a ten co ti robil priznanie k zdravotnemu poisteniu bol LAMA, a necital legendu, tak mu lietal jeden mesiac :)
    Ja som nad tym fucklim tlacivom tiez sedel z nasim uctovnikom cca dve hodky.

  2. Piki píše:

    Zdravotné poistenie je postavené na princípe solidarity. (To je jeho základný princíp) Ver mi, je to tak dobre. Paradoxom totiž je, že dokiaľ ho nevyužívaš, tak ti to vadí, ale v momente, keď sa to začne sypať (nešťasie chodí rado v dave), tak je človek rád, že to má solidárne predplatené… Môžeme diskutovať o miere solidarity a miere sporivej časti, ale tá solidárna časť musí zostať relatívne výzmaná.

  3. rony píše:

    [2] to mi vobec nevadi, vadi mi, ze mam nedoplatok. a v kontexte s inymi druhmi poistenia, napr. havarijne na auto – ked rok nevyuzijem havarijne – nemam ziadnu udalost, tak dostanem bonus a splatka sa mi znizi. Tu je to doslova naopak.
    Pravdu ma dmiba – doslo k chybe pri vypocte vysky splatky.
    To je ale nepripustna chyba – rok zijes v domneni, ze to, co si dostal v cistej vyplate je tvoje a narabas s tym, a potom dodatocne ti vyrubia, ze cast z tych penazi nie je tvoje a zoberu ti ich.

  4. emmacore píše:

    3: Mam nedoplatok niekolko desiatok tisic a nie je to chyba :-( Len mi moja uctovnicka, ked som rusil minuly rok zivnost a zakladal s. r. o., nepovedala, ze sa bude robit zuctovanie. Tak som zivnost neotimalizoval.
    Kamarat si v decembri dal velku odmenu, aby znizil zisk firmy. Lenze podla zuctovania sa mu to rozpocitalo do celeho roka a mal by tiez vela doplacat. Tak do papiera napisal hluposti. T. z. podal ho nacas, nacas aj zaplati a ked mu na to pridu, doplati zbytok + malu pokutu (pokuty su pri tejto veci udajne nizke a casom nerastu).
    Myslienka rocneho zuctovania je logicka, stve ma vsak, ako je to vsetko komplikovane vymyslene. Zdrav. poist. ma rovnaky chrakter ako dan z prijmu. Kua, nech to vsetko zlucia do jednej davky, aby sme si to vsetci vedeli sami vypocitat.

  5. rony píše:

    [4] a to je moj pripad len take placanie do vody. Tvoj nedoplatok by ma uz naozaj rozhodil :-) ale svojim sposobom si za to mozes sam, pretoze si sa tomu nevenoval. To ti nemam za zle, je to len poukazanie na zlozitost systemu.
    Ked sa pozeram na moju vyplatnu pasku tak to mozem cumiet do jedalneho listku v Pekingu a budem z toho rovnaky pako :)
    Ako hovoris, je politicky neunosne nazvat vsetko ako „dan“, aj ked sa to tak prejavuje. To je asi jedina brzda, preco sa to tak nerobi.
    A preto je tu stav, ze nad tvojim prijmom stoji v kruhu 10 supov a sklbu :-)

  6. emmacore píše:

    [4] Trosku off topic, zaujimavy clanok o nemeckej DPH. Nieco podobne caka aj nas: http://www.sulik.sk/index.php?section=aktuality&article=znizena-sadzba-dph952

  7. rony píše:

    [6] ano dnes som to cital :-) ale tak povediac, asi neskoro a pre tych, ktorych by sme chceli aby to trklo, to bude aj tak cinstina ;-)