Skvelé riešenie zákruty na Zochovej

[Nezorientovaným: mapa v Google] Neviem, čo mám na to povedať. Proste sa niekto nevedel pozerat na desiatky zranených ľudí, ktorí v dobrej viere a nemožnosti iného konania, prechádzali cez túto hodne frekventovanú štvorprúdovku na Staromestskej a stávali sa obeťami vodičských hajzlov, ktorí si tadiaľ dovolia prechádzať a nedávať pozor na pohybujúce obete.


Tak sa rozhodli, že táto štvorprúdovka, inak z oboch strán ešte lemovaná zastávkami MHD (autobusy tiež vyžadujú ďalšiu pozornosť) sa musí stať zónou bezpečia.
Pred dlhými rokmi bol vybudovaný podchod a tento rok sa má stať dôležitým opatrením akýsi PREDEL v strede zákruty, ktorá sa ráno a podvečer stáva slovenským Monacom.
Keď sa tam začala zbiehať technika a prešlo sa na jednopruhovú zápchovú dopravu, tak som premýšľal o výsledku. Vyšlo mi, že sa zruší dvojpruh – inak to ani byť nemôže.
Dnes je situácia asi takáto – *v strede cesty je vyvýšený ostrovček* – a opäť z obrubníkov, ktoré spoľahlivo ničia pneumatiky a nápravy – má šírku určite aspoň meter. Pravdepodobným cieľom je tam posadiť zábradlie, no dnes je to ešte stále miesto pre kaskadérov.
Najhoršie ale je, že *dvojprúdovka zostala.* A zúžila sa – bohužiaľ. Do tej miery, že súbežná jazda po tejto zákrute je pomerne riziková záležitosť.
Výsledkom „spracovania“ tohto úseku je podľa mňa citeľné zvýšenie nebezpečenstva kolízií. Pamätajme, že smerom od mesta sa do tejto zákruty zbiehajú dva pruhy z podchodu, jeden od Štefánikovej (pripojiť sa práve z tadiaľ je pomerne umenie – ak niekto odbočuje z podchodu doprava a vy chcete ísť doľava – krk si naotáčate a aj tak často neodhadnete), k tomu pripočítajte autobusy MHD, ktoré sa práve v zákrute zastavujú na zastávke. Je to pomerne zaujímavý prepletenec bez akéhokoľvek riadenia.
Autá idúce v pravom pruhu tesne za zastávkou obmedzujú tie z ľavého pruhu pričom je trošku obtiažne vpravo dávať pozor na autobusy, taxíky spoza nich a ešte pred sebou sa zaraďovať na odbočenie smerom k hotelu.
Pokiaľ išlo o zabránenie prechádzania, možno by bolo vhodnejšie na asfalt namaľovať odpudivé krvavé škvrny, skóre chodci vs. autá a pod.

Môže sa Vám ešte páčiť...

12 komentárov

  1. 21 píše:

    Presne v tom mieste som skoro zlisoval jednu prebehujúcu pani. Keď doznela ozvena škrípajúcich pneumatík a rozplynul sa sa dym od bŕzd, môj nárazník bol od jej kolien asi pol metra. Sťahoval som okienko, reku, opýtam sa, čím to, že sa cíti taká nesmrteľná. Ona ma však predbehla, vraj aby som sa neposral a že som kokot. Pani spokojne odkráčala a mne došli slová. Bojím sa, že nič iné ako trojmetrový predel omotaný ostnatým drôtom a napustený elektrinou neodradí chodcov od obľúbených adrenalínových športov.

  2. Yanui píše:

    Velmo stary problem: Rado Ondrejicek o tom pisal uz v roku 2000 na Inzine: http://www.inzine.sk/article.asp?art=3451 kde pise o.i.: „Ideálnym pozorovacím miestom je autobusová zastávka na Zochovej ulici v Bratislave (pri Starom Rozhlase) … Ubezpečujem vás, že krvavé škvrny, ktoré na tomto mieste takmer nestíhajú zaschnúť, nie sú pekným pohľadom ani pre moje cynizmom presiaknuté oči.“ Neraz som vecer, stojac na zastavke, tahal z vrecka gun, ze dotycnemu samovrahovi dam ranu z milosti. Najhorsie je, ze potom si to aj tak odserie prave vodic, ktory mal tu smolu… Veru, obycajny plotik alebo zabradlie nepomoze. 3 metre je minimum, ostnaty drot napusteny elektrinou nevyhnutnost. Len sa cudujem, preco prave tam nestoja policajti a nedchytavaju tych blaznov. Bez milosti by som im capal pokuty – aj chodcovia su predsa ucastnici cestnej premavky…

  3. 2ge píše:

    myslim, ze zabradlie je fajn, ale nemuseli ho spravit take siroke, cestne pruhy su naozaj velmi uzke.

  4. Piki píše:

    Prečo zabraňovať? Skoro každý máme občiansky a teda sa slobodne rozhodujeme, či skočíme pod kolesá, alebo pôjdeme podchodom. A odserú si to zase vodiči. Pomaly ale isto začína byď z ochrany slabších lov na predátorov. Policajtov na nich, chodec je rovnako účastník cestnej premávky a svojim konaním nielen obmedzuje ale aj ohrozuje ostatných účastníkov… Namiesto investície by bol príjem.

  5. dusoft píše:

    Kedze sa tu nikto nezastal chodcov (a sem patria nielen samovrahovia, ale aj dochodcovia, matky skocikmi a cyklisti atd.), urobim to ja.
    .
    Neschvalujem samovrahov prebiehajucich cez styri rychlopruhy (tym nezabrani ani 3 m. vysoky plot), podstatne je, ze na ukor aut musia chodci catso prekonovat stometrove vzdialenosti, len aby sa dostali na druhu stranu.
    .
    Doteraz bola takato situacia aj na Staromestskej: podchod vs. obchadzka 200-300 metrov (opat po schodoch a do kopca). Dnes je situacia trosku lepsia: podchod ostal (odpudzujuci ako vzdy), pribudol „bezbarierovy“ najazd na premostenie. O bezbarierovosti sa da diskutovat, aj jemny sklon uz sposobuje urcitym skupina osob problemy – ano, napr. vozickarom.
    .
    Zakoncit to mozeme asi tak: komousi nieco dosrali a samosprava nebola za 16 rokov schopna urobit zmenu k lepsiemu – napr. kompletne zakrytie tejto Staromestskej diery.
    .
    BTW: Co ma znamenat to nechutne gycove modre svetlo pod premostenim?

  6. rony píše:

    [5] ja som to nebol!

  7. emmacore píše:

    Navrhujem tam dat semafor, aby chodci mohli prechadzat cez cestu a trvalo obmedzit rychlost na 40 km/h, lebo chodci aj tak budu prebiehat na cervenu. Zapchy sice budu az do Petrzalky, ale chodci budu stastni. Mozno sa trosku pridusia vyfukovymi plynmi, ale nebudu musiet chodit podchodom. Alebo aplikujeme teoriu prirodzeneho vyberu a la Darwinova cena a nechame hlupakov, nech prebiehaju :-) V kazdom pripade sucasne riesenie vnimam ako horsie v porovnani s predoslym stavom.

  8. dusoft píše:

    emmacore: Sucasne riesenie s bezbarierovym nadchodom alebo stredovym ostrovcekom s buducim plotom?
    .
    Zrazenych kamikadze tam bolo uz dost.

  9. rony píše:

    [8] no ja to vnimam aj z tej strany, ze sa zuzila cesta. ma mensi manevrovaci priestor. Auto nie je vlak a pri jazde nesleduje jednu stopu.
    Problem Zochovej je priznacny – podchod je presne v mieste, kadial po vozovke prechadzaju chodci. Nechcem problem nafukovat – su to vynimky a prave kvoli nim sa robi takato narocna stavba so zasahom pre omnoho vacsiu cast traficcu.
    Lacnejsie by naozaj bolo, aby tam tyzden stali policajti a pokutovali.

  10. dusoft píše:

    suhlasim.

  11. Yanui píše:

    [5] Ano, dochodcovia a mamicky s kocikmi su dobry priklad. Vtip je prave v tom, ze za poslednych 10 rokov som nevidel ani jednu mamicku s kocikom, ktora by krizovala 4 jazdne pruhy, ale videl som hrbu dochodcov od 60 rokov az po hnede uhlie, ako sa pokusaju o samoupirstvo. :-)
    Su to prave tie skupiny, ktorym podchod objektivne sposobuje problem, a pritom je ich spravanie diametralne odlisne. Ktovie preco? :-)
    Mozno by sme mali uzavriet sirsie centrum mesta a urobit z neho pesiu zonu… :-D

  12. emmacore píše:

    [8] Urobit bezbarierovy nadchod (BTW, chodi niekto v zime po nadchodoch, kde nie su schody – len sikme plochy? V niektorych topankach fasa zabava – tak si predstavjem surfovanie), zrusit podchod a zrusit ten priblbly ostrovcek sa mi javi ako najlepsi napad. Vcera som tadial isiel z Petrzalky, vedla mna Ikarus… Neprijemny pocit.