Píšeme svoje prvé komplexné CSS

Štyri časti nášho CSS.


1. štýlovanie základných HTML tagov – sekcia nezávislá na projekte
Každý prehliadač má prednastavený vzhľad pre tagy značkovacieho jazyka HTML. Môžu byť mierne odlišné prehliadač od prehliadača. Preto si zoženieme zoznam značiek a pre každý svoj projekt si spravíme rovnaký segment v CSS s vašimi vlastnými hodnotami. Tým pádom vychádzame u každého projektu z rovnakých podmienok.
2. layout – sekcia určujúca rozloženie prvkov stránky
Vytvoríme si (alebo vygenerujeme) layout a značky, ktoré sú v dokumente súčasťou layoutu (sú jeho základné kamene) oštýlujeme v tejto sekcií. Dobre je si zvyknúť významovo rovnaké časti layoutu nazývať rovnako (väčšinou layout staviame za pomoci DIV s parametrom ID).
3. vzhľad – sekcia závislá na layoute
Do tejto sekcie definujeme všetky prvky, ktoré určujú vzhľad a domaľúvajú stránku v zvolenom layoute. Je to teda akési vizuálne pokračovanie suchej kostry layoutu. Práve tu pridelíme pravému stĺpcu farbu pozadia, veľkosti písma a pod.
4. obsah – sekcia určujúca vzhľad textu
Nemenej dôležité. Tu si definujeme ako má vyzerať nadpis prvej úrovne v tej, ktorej sekcií layoutu. Najdôležitejšej sekcií – pre samotný obsah – venujeme obvzlášť veľkú pozornosť.
No a teraz máme CSS pre media screen. Zostane nám dorobiť media print a media handheld. Pokiaľ píšeme CSS solídne, tak ich úpravy nebudú nič náročné – napr. layout zrušíme v príslušnej sekcií a pod.
Uvedomujem si istú schématickú abstrakciu rozdielnu ako je reálny výsledok. Určite však vo svojom CSS niečo z toho vidíte.

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. Jamesek píše:

    Já používám trošku jiné rozdělení, ale myšlenka je podobná. První css je jen spojovací (v něm jsou odkazy na další styly, dobré pro výměny souborů, redesigny, a tak různě, nezasahuju do html), druhé je kostra layoutu – rozvržení stránky, kde co kam patří spolu s hlavními rozměry (margin, padding). Třetí je typografie (různé nastavení prvků css, okraje, chování), čtvrté obsahuje barvičky (všechny informace color, borders color, background a vazby na background images) – to už jen tak pro legraci. ;)

  2. Pjotr píše:

    Ja to mám dosť podobne.
    Najprv si to navrhnem na výkres (všetko grafické). Potom pokračujem približným logickým rozčlenením – ktorá časť sa bude ako volať a čo všetko tam chcem mať. Potom príde na rad CSS a dolaďovanie logiky layoutu. No a nakoniec drobnosti v CSS.

  3. sloper píše:

    Co je to CSS? Nieco som zmeskal? :-)))

  4. Tibor píše:

    Používam trošku iné rozdelenie:
    /*tag:*/ – globálne vlastnosti pre tagy
    /*class:*/ – globálne triedy
    /*layout:*/ – layout webu, vrátane nadpisov ktoré majú špecifické postavenie, táto časť je ďalej rozčlenená na header, (topmenu) main, menu a footer
    /*page-specific:*/ – obsah v maine závislý od stránky (trebárs fotogaléria, stránka kontakty, …)
    Každý má svoje zažité rozloženie, každé má svoje výhody i nevýhody, záleží od webu… Raz som skúšal rôzne farebné schémy na jednej stránke a kvôli tomu som si pospájal všetky prvky s rovnakými farbami (cez background alebo color) a farbu definoval na jednom mieste… Bolo to rýchlejšie ako na x miestach meniť farby…

  5. rony píše:

    [4] ano, napr. ak chces zmenit modru na zelenu
    tak v jednom CSS mozes ten isty prvok spominat viacejkrat:
    h1, #box, .zvyraznenie { modra }
    h1 { velkost pisma }
    #box { poloha, velkost }

  6. Tibor píše:

    [5] Presne, otázka znie – kde je hranica? Na čo všetko to použiť? Kedy dávať vlastnosti podľa prvkov a kedy prvky podľa vlastností:
    prvok{jeho vlastnosti;} vs. prvky{vlastnost;}

  7. Michal Hantl píše:

    Já to píšu podle posloupnosti elementů na stránce, myslím, že tak je to nejjednodušší.
    Pak podle jednotlivých kontejnerů layoutu, jako je sdebar, hlavička, patička rozdělím viditelnýma poznámkama.

  8. dgx píše:

    Rony, myslíš, že když píšeš článek pro HTML a CSS kodéry, je nutné v každém odstavci znovu a znovu vysvětlovat, co ty zkratky znamenají?
    Nebylo by i jedno vysvětlení zbytečné?

  9. rony píše:

    [8] tie skratky vysvetluje automat – plugin. chapem jeho nedostatky ale nie som ochotny venovat cas skumanim ako ho vylepsit. mas spravnu pripomienku. avsak nepisem zrejme vyhradne pre koderov.