Niečo viac o chystanom redesigne www.sme.sk

Na mediálne.sk nájdete aj obrázok.


Zo screenshotu je vidno, že v prvom rade išlo o čistenie, upratovanie a vyhadzovanie. Titulka sa prečistila od nánosov prílepkov, ktoré sa v priebehu rokov na web tohto typu nabaľujú a veľmi ťažko sa ich zbavuje inak ako radikálnym rezom.
Známejšia bude iba horná „záložková“ javascriptová lišta (ide sa jej pekne zbaviť – pre mňa je skôr otravná ako užitočná).
Mení sa logo a to dosť radikálne. V screenshote je použitá oranžová čím sa pôvodný „studený“ web mení na „teplejší“.
Úchylná záľuba SMEONLINE v mikroskopickom písme zostáva (perlička: v screenshote si všimnite „výzvu na dodržiavanie štandardov“ – akých preboha? korporátnych? ak majú na mysli W3C, tak – zapíname mód osveta – to sú doporučenia – vypnúť osvetu).
Prechod z terajšieho rozloženia stránky na tento pripravovaný už možno označiť aj ako nástup grafického designu na titulku SME.sk :-)
Posledným pohľadom už iba zistíte, že LAYOUT sa prakticky nezmenil a všetko je tam, kde je aj teraz. Najradikálnejší je pravý stĺpec s kalerábmi na ďalšie služby SMEonline (lepšie a konceptnejšie ako doteraz).
Problematickejšie už bude iba to, že pravdepodobne bude nutné rolovanie stránky doprava, čo je dosť odvážny krok vyplývajúci z invalidných meraní štatistík (merajú rozlíšenie desktopu) ale to už čitatelia Spravodaja vedia, kde je problém :-)
Prosím láskavého náhodného čitateľa a nepravidelného špióna zotierajúceho túto oponentúru o dohľadanie mojich predošlých publikovaných názorov na odstránenie chýbajúceho kontextu.
Suma somárum: zmeny sú naozaj k lepšiemu a nehľadajte v tom invektívu alebo ironizovanie.

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. Tomáš B. píše:

    Blbé je len to, že tento obrázok je niekoľko týždňov starý a polovica Tvojich pripomienok vzhľadom na momentálny stav (už existuje aj HTML verzia) irelevantná, ale inak fajn :)

  2. rony píše:

    ano, vychádzam iba z toho, čo vidím nie z toho, čo je teraz a ešte k tomu v HTML verzií :-)
    Predpokladám, že záľuba v písme Trebuchet na rozmere 10px patrí do tej druhej vytrvalej polovice. Tomu písmu totiž nepomôže ani 12px.
    Ale ako hovorí bežný používateľ, Rony je jediný slepúch na Slovensku :-)

  3. dusoft píše:

    Zacina to dychat ;-) Celkom striedmy moderny design. Som za.

  4. emmacore píše:

    Fajn, paci sa mi. V porovnani napr. s pravda.sk je nove sme.sk krasa nevidana.

  5. emmacore píše:

    Joj a este musim spomenut priklad user-unfriendly dizajnu Station. Ten je fakt priserny. Ked sa vlastne rozhliadneme po slovenskych portaloch, Sme nemalo tazku ulohu, ked chcelo mat lepsi dizajn :-)

  6. FrozenDog píše:

    Pekne, nepaci sa mi iba ten vertikalny farebny prechod oranzova->biela v bloku teraz.sme.sk. Ten je fakt blee.

  7. Citát:
    „perlička: v screenshote si všimnite „výzvu na dodržiavanie štandardov“ – akých preboha? korporátnych? ak majú na mysli W3C, tak – zapíname mód osveta – to sú doporučenia – vypnúť osvetu“
    Myslím že nie je potrebné byť prehnane pedantný – všetci vieme že dané špecifikácie sa nazývajú „W3C Recommendation“, ale v bežnom vyjadrovaní je pevne zaužívaný výraz „štandardy“… Aj najväčší z najväčších ten váraz bez problémov používa:
    http://www.zeldman.com/dwws/
    ;-)

  8. rony píše:

    [7] ale ano, len v menej odbornej verejnosti, kam pocitam aj webdesignerske firmy, sa to chape v inom vyzname a potom su len zbytocne spory o to, co to vobec je a ako sa to ma dodrzovat. Standard je nieco nespochybnitelne a o doporuceniach mozes pochybovat :-) (to uz trosku zlahcujem) :)
    Standard je bezvyhradna dohoda. Doporucenie je snaha o dohodu.
    Vidno je to napriklad na sporoch ci je validnost dolezita alebo nie. Podla mna dolezita nie je. Ale nie v pripade, ak nakoniec jej absencia je pricinou dolezitejsich problemov :-)

  9. dusoft píše:

    Odporucanie, nie doporucenie. (Funkcie, nie funkcionalita – ano, viem)