Problém šírka a výška pokračuje

Pokračujem k príspevku spred pár dní o šírke a výške. Tak dnes mi došiel mail, že mnou vyrobený banner 600 krát 160 (šírka krát výška) vo formáte PNG a veľkosti 25 kilobajtov nevyhovuje týmto podmienkam:


rozmery: 160 krát 600 pix
veľkosť: do 25 kB
format: image / flash
Tak som zvedavý, ČÍM vybočuje zo zadania :-)
Takže: v predošlom zadaní v minulom týždni som bol mylne informovaný a pôvodné zadanie skutočne znelo na šírka krát výška. Zmiatol som obchoďáka nečakanou otázkou? Som v pomykove :-)
Prerobil som banner na výšku a odoslal.
*Poučenie?* Pri vypracúvaní podkladov s rozmermi a technickými podmienkami tieto údaje prechádzajú od grafika cez ďalšie dodrbávacie stupne ako sú obchodné oddelenia. Tie to odovzdávajú ďalším dodrbávacím oddeleniam klienta a takto prerozprávané technické podmienky sa opäť dostávajú grafikovi do ruky. Robte špecifikácie AKO PRE DEBILOV. Nespoliehajte sa na akúkoľvek mieru skúseností v branži. Vaše zadania prejdú zaručene minimálne jednými rukami, ktoré nerozpoznajú 2D od 3D.
Výsledkom skúseností je snaha dodrbávacích oddelení krížom prepájať grafikov s obchodnými oddeleniami protistrany pričom si technicky nerozumejú ani v spojkách vo vete :-)
*Čo môžem poradiť?* Grafik, ktorý tvorí technické podmienky pre svojich obchoďákov ich neposkytuje v dodrbávateľnom tvare. Napr. ich umiestni na webovú stránku alebo SÁM vytvorí PDF dokument. Zakáže ho akokoľvek modifikovať, skracovať alebo dopĺňať.
*Mám aj iné skúsenosti:* pošlete originál banneru a „náhľad“ v „otvoriteľnej“ forme (word, pdf). Čo myslíte v koľkých prípadoch sa na niektorom dodrbávacom oddelení stane, že odstránia originál ako „neznámy hmyz“ a ich grafickému oddeleniu sa dostane k „zapracovaniu“ púhy náhľad? Myslíte si, že pomôže podrobný popis a varovania, že ide o náhľad?
Pošlete podrobný popis v maili a priložíte originály. Lenže potom sa ešte dodrbávacie oddelenia zobudia a konečne pripomínaju schválený konečný originál. Takže im ešte pošlete upravený originál. Zabudnete na popisy. Koľko prípadov zo sto bude takých, že to dodrbávacie oddelenie pošle preposlaním mailu len s upraveným originálom bez popisu? Najmä ak je popis v „grafičtine“ a tým pádom tiež „zbytočný nezrozumiteľný šum“?
Dostávate materiály od grafikov z agentúr, ktoré šrotia na Mackoch? To Vás z času na čas prekvapia prílohami zabalenými čojaviem v hqx, napríklad taký jpeg sa balí naozaj účinne. Fakt, že na PC sa to rozbaľuje naozaj divne asi nepoprie len tak hocikto. Vtedy sa mi s úsmevom čítajú také tie story, že majiteľ macka má vedľa klávesnice pohár vína. Jo naozaj mi často pripadajú ako silne opojení :-)
Ach jaj ;-)
Pred pár dňami som čítal vynikajúci článok o reklame, kde je popisovaný stav, kedy v reklamkách sa frčí na „počty“ pracovníkov a nie na ich odbornú vyspelosť. Myslite na to pri budúcej spolupráci hoc aj s RENOMOVANÝMI reklamkami!
Citát zo spomínaného článku:

A tak i když v seznamu členů české Asociace komunikačních agentur najdete jenom elementární údaje, jeden fakt téměř u nikoho nechybí: počet zaměstnanců. Ty desítky let totiž platilo: čím větší, tím lepší. Měli tedy snad podle vás začít s redukcí počtu lidí a soustředit se na zvyšování kvality? Jste upadli, ne? Důsledkem je, že v Čechách platy v reklamní branži zamrzly na úrovni let 1997-98. Přesto, že jsou zde agentury přes patnáct let, věkový průměr je v nich pod třicítkou (nic proti věku – ale kolik lidí s VŠ a alespoň pěti lety praxe – v těch týmech spravujících přinejmenším desítky milionů klientských rozpočtů – asi najdete)? Nástupní plat 15 tisíc dneska není výjimkou. Obecná preference je – více špatně placených juniorů je lepších, než jeden drahý senior. Tak jo. Pak se člověk nemůže divit, když jeden z největších zadavatelů v ČR celkem vážně navrhne agentuře, že ‚za její expertízu‘ je ochoten jí platit hodinovou sazbu cca 300 Kč/h. Už jste někdy na hodinu měli doma instalatéra, neřku-li opraváře praček?

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. milan píše:

    baner 600×160 vybocuje zo zadania tym, ze zadanie je na 160×600. ze ty nikdy nevies ci oni myslia sirkaXvyska alebo vyskaXsirka, je naozaj podnet na takuto rozpravu ;)

  2. emmacore píše:

    Medzi rokmi 1996 a 2002 som pracoval v reklame. Aj teraz obcas pomaham agenturam s nejakymi vecami. Po par tyzdnoch mi vysvetlili, ze rozmery sa pisu sirka x vyska. Bez akychkolvek problemov to dodrziavali vsetky oddelenia – od client service, cez kreativne, medialne, DTP, az po produkciu. Takisto dodavatelia rozumeli – ci media, alebo tlaciarne. Klientom sa to pisalo blbuvzdorne, napr. v mediaplane bol stlpec Format (moznosti vyska alebo sirka), aj Rozmery (v mm). Fungovalo to.
    Ono ked robis s ludmi, najlepsie je vsetko pisat, pisat to blbuvzdorne a pri kazdej pochybnosti sa pytat. Pretoze, co sa moze pokazit, to sa pokazi. Ale casom ich vycvicis.

  3. rony píše:

    [1] milan a precital si si PREDOSLY prispevok?
    ja som sa JASNE pytal, ci ide o sirka x vyska alebo o vyska x sirka. Bol som ubezpeceny o tom, ze ide o vyska x sirka. Chces ma skusat zhovadovat este niecim inym?

  4. rony píše:

    [2] presne to som urobil – nie je tam udaj o poradi tak sa pre istotu opytas :-)
    blbovzdornost… :)

  5. Tibor píše:

    format: image / flash
    bola tretia podmienka, alebo je to tam omylom? PNG totiž nie je flash…

  6. rony píše:

    PNG je image. Ibazeby existoval nejaky format „image“ okrem tych, ktore poznam ja koknretne ako formaty „jpeg, tiff, bmp, pcx, gif…“ :-)
    je jasne, ze blbovzdornejsie by bolo vymenovanie podporovanych typov image formatov, to uz ale priemerne schopny pouzivatel webu snad odhali, ze napr. s BMP sa moc nevyhra na webe :-)

  7. milan píše:

    [3] pytal si sa zbytocne nespravnej osoby. poziadavka od ludi, co sa rozumeju znela jasne, to ze si sa ale spytal na to niekoho, kto to len odhadol, lebo niekde pocul, ze banery su tie vodorovne pruzky na webe, je hold smola.

  8. rony píše:

    [7] hej moja :-) pretoze som robil aj zvisly aj vodorovny :-) ale v skutocnosti som najprv robil zvisly az po „upresneni“ som sa zameral na vodorovny :-)