Hackujeme v TV PROGRAMe – prakticky I.

Na tento seriál som sa mimoriadne tešil pretože po niekoľkých rokoch používania tohto programu až mnou skúšaná verzia umožnila niečo naviac a nad rámec bežného chápania používania softwaru. Seriál, na ktorý čakáš začína!
Po nainštalovaní beta verzie TV programu nazriem do adresára, kam sa usídlil. Zaujme ma priečinok "language" a už viem, že prípadná lokalizácia je len otázkou času. Preložiť stringy v XML súbore je predsa malina. Ale to nie je to, čo by ma nadchlo.
Prechádzam popri priečinku "pictures" a takisto nemám dnes chuť premaľovať si obrázky na vzhľadnejšiu vkusom šmrcnutú alternatívu.
Priečinok "script" však obsahuje kopec zázrakov.
TV Program je od svojich počiatkov IBA zabudovaným webovým prehliadačom. To vie snáď každý, kto sa vyzná. Od tej doby neustále premýšľam nad úpravami v zobrazení, správaní či dokonca funkcií sa mi zachcelo.
Dnes to už možné je.


V tomto priečinku je niekoľko súborov a veľa z nich okamžite hlási, čo sú zač.

programdef.css

Definícia vzhľadu stránky so zobrazeným obsahom. Trošku nepríjemné je, že programy sa na obrazovku skladajú za pomoci tabuliek (s tým sa dá niečo robiť) ale úpravy v CSS súbore do značnej miery prispôsobia vzhľad „stránky“. Ja som ako prvý pokus zvolil oddelenie jednotlivých programov bodkovanou čiarou:
.zaznam_tabulka{ border-top: 1px dotted black; color: [nadpis_color];font-size: [nadpis_size]px;}
Všimol som si, že v CSS súbore sú značky. Tam si TV program vkladá konkrétne hodnoty. Je to svojim spôsobom dobrá správa aj keď s tým môžete urobiť iba to, že značky nahradíte konkrétnymi hodnotami.
CSS súbor onedlho opúšťam, predsa len nič svetoborné a nové. Skôr očakávané a je to milá povinnosť mať CSS pod rukami.

zaznamtv.htm

Je hlavnou súčasťou zázraku. V tomto súbore je šablóna zobrazenia jedného vysielaného programu. Čiže stará sa o zobrazenie času, názvu, popisu, ikoniek, obrázku. Má v sebe aj aktívne prvky – odkazy na zobrazenie detailov programu a mnoho ďalších vecí.
Rozloženie je realizované množstvom vnorených tabuliek ale nevidím problém posnažiť sa ich trochu eliminovať. Podľa mňa by to zjednodušilo zobrazovanie ale ani tomu som sa príliš nevenoval.
Aj v tomto súbore je použitý systém značiek vo formáte [%nazov%] a z názvu sa dá zistiť o čo asi ide.
Ako prvú začiatočnícku úpravu som urobil odstránenie siahodlhých popisov programov. Proste som chcel mať kompaktnejšie zobrazenie programu (čím viac bez rolovania).
Našiel som v kóde značku [%POPIS%], pochopil som okolie a vymazaniu celého kontextu už nič nebránilo:
[%HODNOCENI%][%POPIS%]
[%SHOWVIEW%]
<br><center>
[%IMG%]
</center>

Takže to šlo preč.
Prečo by som však nešiel ďalej? Prišiel som o popisky ale nechcel som ich mať nedostupné. Napadli ma cotojátka, ale tie sa ukázali ako nefunkčné pretože sú vkladanou knižnicou. Tak som si spravil vlastné vyskakovacie okienka s popismi a využil pri tom dokonca značku [%ID%] pre odlíšenie selektorov pre javascriptové aktivačné odkazy.
Po skúšaní som poupravoval kód a vyskakovacie okienka boli hotové:
<td class="zaznam_nadpis" height="1" style="padding-left:2px">
<a href="[%URL_DETAIL%]" onMouseover="w[%ID%].style.display='block'" onMouseout="w[%ID%].style.display='none'">
[%NAZEV%]
</a>
<div id="w[%ID%]" class="tipa" style="display:none">
[%POPIS%]<br>[%HODNOCENI%]<br>[%TYP%] [%STDZ%]<!--[%SHOWVIEW%] -->[%IMG%]
</div>
</td>

Znalci tušia, čo som spravil. Značky z kódu o kus nižšie zmizli ale obavili sa v boxe (class tipa je v CSSku). Normálne sú skryté. Keď však prejdete myšou ponad nadpis, tak sa aktivuje onMouseover a prepne sa pomocou javascriptu CSS vlastnosť display. Po opustení nadpisu myšou sa zasa okienko s popisom skryje.
Kód pre triedu tipa pridávam na koniec programdef.css
.tipa {
position:absolute;
padding: 4px;
border:1px solid black;
border-left: 1px solid #CCCCCC;
border-top: 1px solid #CCCCCC;
font:normal 11px sans-serif;
z-index:100;
background-color: #BBBB00;
}

Po týchto úpravách som bol spokojný. Mám TV program kompaktný a prehľadný. Trochu som sa pohral v CSS a vzhľad sa subjektívne zlepšil. Zmeny v CSS sú triviality, nechávam ich na vás.

Prvá etapa úprav skončila

Hneď na to som začal myslieť na vyššiu školu hackovania. Čo tak do kódu vkladať volanie vlastných akcií? Šlo by to? Preboha. Áno. Ide to!


Už mi neujde žiadny diel reality show Mojsejovci Nora (SuperTELO!) a Braňo na TV Markíza, Trosečník Marek Vašut z TV Prima a ostatné relácie na ktoré ma ZADARMO upozorňujete cez SMS.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. Tibor píše:

    Pekné, pekné, len tak ďalej…
    Už som tem soft mal kedysi nainštalovaný ale nesprával sa podľa mojich predstáv, teraz ma to celkom láka. Škoda že nemožno takto upraviť i online verziu, tam sa dá hrať iba s vlastnými štýlmi.
    btw. čo takto pár obrázkov?
    P.S. čo Ti to spravili tie cotojátka?

  2. rony píše:

    Ježiš obrázky… no dobre, doplním do nasledujúcich dielov (už sú všetky napísané).
    cotojatka? no linkuje sa tam externý js, čo je problém, nie je to kam vložiť v tých šablónach (nezareagovalo to). cotojatka sú vzhľadom iné ako som chcel, takže načo dávať ťažký kód keď moje úpravy chceli DVA príkazy javascriptu.

  3. tester píše:

    program som mal nainštalovaný, ale od istého času (neviem presne datovať, či som niečo nainštaloval, alebo pod….) sa deje toto: údaje sťahuje každý deň po zapnutí, zdá sa, že všetko funguje, ale po kliknutí na ikonku programu v system tray sa zobrazí príázne okno – teda horná lišta s názvom programu, bočná lišta s možnosťou výberu skupiny TV staníc a prázdna plocha.
    netuším, kde sa stala chyba. Písal som aj machrom do podpory a samozrejme sa neozvali….

  4. Tibor píše:

    [2] Obrázky – ber ako názor čitateľa, ty si tvorcom obsahu takže je to Tvoja vec či ich tam dáš alebo nedáš. Ale spomínať kvôli tomu Ježiša nemusíš…
    cotojátka – myslel som iné: „Napadli ma cotojátka“ znamená niečo iné ako „napadli mi cotojátka“
    Sorry ak rýpem…

  5. rony píše:

    [3] s tym ti neporadim, ktora verzia?, ja by som vymazal vsetky data, co stiahol a zacal „odznova“ pripadne vyskusal ine konto – on sa dost vzpiera ak mas to iste konto na dvoch pocitacoch a podobne.
    [4] jasne, dam ich, bude to jasnejsie.
    jasne, mas pravdu, pisem priamo z hlavy, obcas pouzijem nespravne slova. znenie po sebe nikdy nekontrolujem. takze tam je vina.

  6. jf píše:

    [3] Hele to znám. Prázdná plocha, a taky jsem pozoroval, že program stahuje poněkud divná data. Místo 1.11., 2.11., 3.11. stahoval 11.1., 11.2., 11.3. Zajímavé je, že 31.10. stáhnul v pořádku. Byla to poslední stabilní verze. Smazal jsem data, jak jednotlivě, tak i celou složku, ale program si trval na svém. Ronovy články mě nasměrovaly k betaverzi a ta funguje dobře, už jsem si i upravil vzhled alá Rony, jenom nepoužívám Outlook, škoda.

  7. rony píše:

    [6] principialne si upozornenia mozes ukladat niekam von a ako si to spracujes je uz potom tvoja vec