Tak je ten Windows Mobile nakoniec lepší

[glosa z piatka] Človek by neveril, čo sa po dlhé mesiace napočúval rečí o tom, aký je Symbian skvelý OS pre múdre telefóny. Už je to dlho čo som prešiel zvažovaním výberu mobilného zariadenia a na výber bol PalmOS a PocketPC (úzko blízky predchodca WM). Vybral som si pragmaticky WM. Videl som v ňom potenciál rastu.
Nesklamal som sa a aj neskôr pre smartphone som jednoznačne bral iba a výhradne WM.
Nedal som na masovú propagáciu pochybných zariadení rôznych výrobcov (Nokia, Siemens) a vyzdvihovanie toho čudesa volaného Symbian. Nemám chuť vsúvať sa komukoľvek do osobných preferencií – koniec koncov, je to len a len subjektívny pocit ak si myslím, že NIEČO je najlepšie. Pre mňa určite.
Lenže on ten Symbian naozaj NEMÁ budúcnosť. Windows Mobile je však systém, ktorý prevalcoval trh s mobilnými zariadeniami. Dnes desiatky ľudí, čo majú k PDA rezervovaný postoj, kupujú mašinky s týmto systémom. S menším displejom a s funkciou telefónu. A už im vôbec nevadí, že ide o ten istý operačný systém, ktorý poháňa moje PDA :-) Stačilo do toho pribastliť telefón a už im nič na PDA nevadí ;-)
To WM zotrel rozdiely medzi PDAčkami a mobilmi. To WM má ovládanie, ku ktorému netreba vysokú školu (pozor, ja ju mám absolvovanú). To WM je rock&roll.
Iste aj tu existuje vývoj a zariadenia sa zlepšujú. Osobný pocit, ktorý mám ja je v tom, že je tomu naozaj tak. Scéna Symbianu, PalmOS umiera a žije z minulosti.
Ešte stále (tj. nevymenil som ho po pár mesiacoch) mám MPx220 a jedno PDA. Je môj subjektívny pocit, že TAKTO je to lepšie. PDA si prešlo rôznym potrebami a vždy sa mu nájde účel. Telefón sa tak nemusí na strop možností snažiť plniť aj veci, ktoré sa mu vnucujú násilne. Napriek tomu i keby som z celého MPx220 využíval iba jeho geniálne hľadanie v kontaktoch, tak by bola misia splnená. Lenže ja dnes mobil používam napr. na také to „vycestované“ spojenie na IM či web. Posledný týždeň som na ňom dokonca publikoval Spravodaj.
Nemôžem inak: Spravodaj odhadol potenciál WM veľmi skoro a netrávil zbytočný čas skúmaním obskúrnych a úpadkových technológií ;-)
Písané voľne na námet zo zahraničných webových stránok.

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. orol píše:

    hmmm – zaujimavé konštatovanie… počul som ale že WM s PC komunikuje korektne only prostredníctvom aplikácií od M$ (!?) čo ak používam alternatívnych poštových klientov, prehliadače a plánovače?
    Moloch typu M$ Outlook naozaj NEMUSIM !

  2. rony píše:

    [1] ano ale vobec mi to nevadi.

  3. Jaro píše:

    Vidíš, ja by som si napríklad nikdy nekúpil telefón s WM :). Symbian podľa mňa nemá v súčasnosti konkurenciu čo sa týka použiteľnosti a to je to, o čo nám všetkým užívateľom tých malých vecičiek ide. S PalmOS nemám žiadne skúsenosti, takže ho nehodnotím.
    Za jednu z veľkých výhod Symbianu považujem jeho developerskú základňu, ktorá sa s uzavretým WM nedá porovnať. Kompatibilita s PC je veľkým mínusom pre WM.
    Povráva sa, že vývoj Symbianu ako ho poznáme dnes by sa mal pomaly zastaviť okolo rokov 2008 až 2010 a mal by nastať prechod na Linux. Ako to presne prebehne to neviem.
    Takisto treba jasne oddeliť PDA zariadenia od smartphonov. Nokia (majoritný vývojár Symbianu) pred rokom úplne zrušila platformu S90, pretože s PDA zariadeniami jednoducho na trhu neuspela. Ďalej túto platformu nevyvíja a myslím, že sa k nej ani nemieni vracať.
    Myslím, že WM je jednička čo sa týka PDA, ale v oblasti smartphonov kraľuje Symbian.

  4. rony píše:

    uzavrety otvoreny. mas pristup k zdrojakom symbianu? mimochodom vies, ze vyvojove prostredie pre WM je uplne zadarmo? vies, ze symbian je postaveny na MS DOS?
    nesuhlasim s tym ze PDA a smartphony sa maju jasne oddelit. Su to mobilne zariadenia.
    Symbian kraluje v poctoch zariadeni?

  5. Peavy píše:

    No vo windows ce / mobile som uz celkom stary pes, nakolko prve „cecko“ som jazdil uz v nejakom ’99 roku, volalo sa to Philips Nino 300 (http://goinside.com/98/8/nino.html) na dve tuzkove baterie s vydrzou asi 4 hodiny, pomedzi to bolo asi dalsich 8 modelov od HP a HTC, skoncil som pri MDA Vario. Ale nakolko som dva roky pouzival intenzivne SE P800 a aj napriek zopar nedostatkom musim uznat, ze platforma Symbian UIQ sice nema vykonostne a skalou aplikacii ci vyvojovym prostredim, komunitou na CE/WM, ale z hladiska uzivatela je to cool platforma pre telefon s PDA. Ale ty si asi myslel S60,….S80 ze? :)

  6. rony píše:

    [5] ano sracky 60, sracky 80. Priznam farbu, ze UIQ mi extremne nesadol. Povazoval som ten telefon za nepriatela ovladania – mal som dostatocne dlho v rukach jeden z Peckovej rady, nespomeniem si aky. Proti tomu WM Smartphone je genius intuitivnosti.

  7. bolek píše:

    ja som sice tiez WM pozitivny, ale nemam pocit, ze by symbian umieral. Prave naopak. Ak si dnes desiatky ľudí kupujú mašinky s WM, tak so symbianom si ich kupuju stovky az tisice;-) Tie mlokie jednoducho urobia predajne cisla

  8. rony píše:

    [7] ano, kupuju si mobil. cirou nahodou so Symbianom60 az 80 :-) Zeby sli primarne po tom, ze to ma operacny system…