HTC Athena bude novým mobilným božstvom

Mobilné zariadenia neustále hľadajú *svätý grál* a snáď nikto sa neodváži nijaký existujúci stroj prehlásiť za jednoznačného kráľa.
V roku 2006 sa vážne začína vypĺňať medzera medzi prepchatou kategóriou *bývalých telefónov* (a dnes už výhradne ide o zmenšené PDA so zabudovaným GSM), *bývalými PDA* (dnes skôr komunikačné zariadenia často nazývané telefóny) a *menšími notebookmi.* Vznikli UMPC, ktoré môžu po prekonaní existujúcich problémov zahnať problém nutnosti špeciálneho OS (momentálne Windows Mobile) použitím dospelého Windows.
*HTC Athena* však konzervatívne a pragmaticky čerpá z vlastností Windows Mobile a tak sa nemusíme obávať *slabých vlastností veľkých Windows* v mobilnom zariadení (lepkavý štart, poddimenzovaný výkon v ohľade k PC, krátka výdrž batérie).


Prichádza so *vzhľadom pripomínajúcim UMPC* avšak v ďaleko menšom prevedení. Obrazovka má klasický rozmer *3.5″* (veď hovorím, že ide o bežné PDA) v rozlíšení 640×480 (dnes už očakávané VGA rozlíšenie), ktoré je menšie ako u UMPC (kde je to omnoho príjemnejšie na 800×600). Niektoré správy však tvrdia, že obrazovka má neuveriteľných *5″* (UMPC majú 8″).
Súčasťou prístroja je však klávesnica, ktorá nie je pevne pripojená žiadnym vychytralým spôsobom ale je proste oddeliteľná. Zároveň si prístroj možno poskladať do podoby „mikronotebooku“ pomocou ochranného obalu.
Vzhľad Atheny je hranatejší (a subjektívne viac príťažlivý) a zarazí absencia klasickej zostavy tlačítok („joystick“ a okolo neho štvorica hardwarových klávesov).
Čo zarazí je využitie už pomaly obstarožného veterána *Samsung 400MHz* v pozícií procesora. Predstavte si, že tento chip je súčasťou aj niekoľko rokov starých PDA a vytrvale je práve on srdcom nových mašiniek. Pýtate sa prečo? Asi nič lepšie nie je! Pokiaľ by ste o niečom vedeli, možno to má problém so spotrebou.
Niektoré správy však hovoria o procesore *Intel XScale 624 MHz,* čo by mohlo zvýšiť atraktivitu prístroja.
Dnešný preferovaný stroj *Acer n311* môže mať po nástupe HTC Athena slušného konkurenta, ktorý ponúka všetko, čo n311 v inom prevedení.
Čo má však Athena naviac:
* zabudované *GPS:* jasne deklasuje Acer a z Atheny máte navigáciu do auta,
* fotoaparát s *3 megapixelmi:* nečakane dobrá správa, ktorá Vám umožní zahodiť starý digitálny kompakt – fotiť sa dá aj v zabalenom stave (v púzdre je otvor),
* *výstup VGA, S-video:* nečakané a pravdepodobne použiteľné.
Takže pokiaľ sa niektoré sporné údaje upresnia, môžeme sledovať čo vlastne v roku 2007 naberie dych skôr.
Môžu to byť UMPC. Ak by napríklad *Asus R2H* (môj momentálny favorit pre minipočítač do obývačky) klesol cenovo dajme tomu o tretinu, tak nebude o čom premýšľať (výdrž batérií nemusí trápiť pokiaľ máte vedľa sedačky nabíjaciu kolísku). Môžu to byť zariadenia ako je Athena s veľkou obrazovkou (tu by sa už hodili displeje so šírkou tak 800 pixelov).
Vcelku chýba na trhu niečo, čo by nás mohlo zbaviť pomerne nepríjemných vlastností notebookov (ja viem, prečo ich máte radi, tak mi to sem nepíšte) a to niečo je komponent zaraditeľný do obývačky. Niečo čo si *ležiac na sedačke chytíte do ruky* a operatívne prezriete čo vás zaujíma na internete alebo tým ovládate iné zariadenia v byte.
Pre takto koncipované zariadenie je použitie *Windows Mobile limitované výberom softwaru.* A opačne – veľké Windows sa omnoho ťažšie prispôsobia potrebám operatívneho zariadenia. Naproti tomu mapový software je skôr doménou Windows Mobile a treba sa rozhodnúť, či mať jedno zariadenie na všetko – čiže z obývačky zoberiete svoje zariadenie a pichnete ho na cesty do auta alebo budete mať jednoúčelové mapové zariadenie v aute.
Viac informácii o HTC Athena:
* „wm: HTC Athena: Živé fotografie! VGA, UMTS … opravdu to není nástupce?“:http://windowsmobile.unas.cz/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=85
* „gizmodo: HTC Athena UMPC-ish Smartphone“:http://www.gizmodo.com/gadgets/cellphones/htc-athena-umpcish-smartphone-221986.php
* „slashgear: HTC Athena fotografie“:http://www.slashgear.com/htc-athena-decent-photos-emerge-203035.php/1/
* „pdaclub.pl: HTC Athena na Mobile-Review „:http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=12307
Tak si vyberte, čo je pravda :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

19 komentárov

  1. mekelle píše:

    vyzera to fajne, mat jedno univerzalne zariadenie pre domov i pohyb, to je presne to, co ocakavam. ale aby to bolo idealne PDA, k tomu tomu zariadeniu par drobnosti chyba:))) viac u mna z letneho upalu – http://www.ine.sk/2006/09/18/idealne-pda/

  2. keff píše:

    Pekne zarizeni, jetse nejakeho rdp klienta na ovladani vsech pc v dome z kresla na zahrade :)
    Ale co to CPU? Vzdyt na letosek se intel chlubil az 1GHz mobilnimi procesory a to v nekolika verzich… :/

  3. rony píše:

    [2] kazde pocketpc malo terminal services klienta, to nestaci?

  4. orc píše:

    „fotoaparát s 3 megapixelmi: nečakane dobrá správa, ktorá Vám umožní zahodiť starý digitálny kompakt“
    toto je velmi (ale naozaj velmi) odvazne tvrdenie, ziadnych 3mpix dobre ukrytych za plexisklovou optikou a fix_focus-om nespravi ani z 1/10 taku sluzbu, a o fotografiach ani nehovoriac, ako najobycajnejsi kompakt (napriklad Ackova rada od canonu). osobne nechapem, ulitba ktoremu z bohov hluposti a vysledok akej marketingovej magie je pchanie tejto pa_funkcionality do vsemoznych zariadeni. uz to vidim, ako bude uzivatel v dobe, ked ma v kazdom novsom telefone plexisklovu pinhole kameru tahat so sebou este vo vacku hentu tehlu len kvoli tomu, aby s nou nespravil o nic lepsie fotografie ;)

  5. rony píše:

    [4] je to odvazne tvrdenie a stojim si za nim. Povedzme to takto: spotrebitelske neumelecke fotenie, proste nieco take ako behas po obchode a fotis si tovar. Na to ti bude tvoje PDA s 3mpx fotakom stacit. Takze sa nehrajme na frajerov, co ovladaju kvality roznej fototechniky a rozoznaju rozdiel v optike takeho a hentakeho pristroja.
    Iste, pre dany ucel foto v PDA postaci a vacsina ludi si urcite na fotohratky kupi nieco, cim sa vo svojej fotosvorke nezhodi.
    Mozes byt akokolvek COOL fotograf a ohrnovat nos nad nedokonalymi fotoprilepkami v mobiloch a PDAckach a jedinou odpovedou na to ti bude toto: PROSTE TO TAM IDE DAT.
    Uz som zazil ako nad lacnymi digitalnymi zrkadlovkami ohrnuju nos vsetci ti amaterski fotografi, ktori fotia vsetko od kamenov po uschnute listy. Zazil som uz fotografov, ktori fotia iba na papier a az teraz premyslaju ako si kupia digitalnu zrkadlovku a premyslaju a dokola uvazuju a spekuluju. Pritom svet digitalnej fotografie uteka a uteka.
    Proste zahod predsudky a predstav si, ze fotak v PDAcku proste nie je ten prestizny pristroj profesionalnych fotoamaterov ale len vec, ktora napr. odfoti tvoje auto, rozky v obchode alebo kolegu ako prichadza do prace.
    Ber to menej vazne.

  6. emmacore píše:

    Nechcel by si namiesto Aceru radsej Fujitsu-Siemens? Napr. Pocket Loox C550? Cena je podobna, tiez je to VGA, ale ma to rychlejsi procesor (a aj to lepsie vyzera)? Verzia s GPS je len o trochu drahsia.
    C550 som kupil priatelke pod stromcek, zatial mozem len chvalit. Aj ked nemozem objektivne porovnavat, kedze moje posledne PDA bolo Casio Cassiopeia E-105 s Windows CE 2.11, ak sa nemylim. Super stroj, 32 MB RAM, farebny displej asi 240 x 320 a vtedy stal cca. 40 tisic Sk vratane DPH :-) Cassiopeia mi spolahlivo sluzila niekolko rokov.

  7. orc píše:

    [5]rony, ale ved prave ze to neberiem vazne a uz vobec sa nehram na nejakeho fajnsmekra. len som podotkol, ze na bezne ofotenie tovaru na predajni mi netreba nosit vo vacku plnefunkcnu pc tehlu, ale staci mi na to aj bezny akciovy telefon … a ze kvoli tomu nemusim zahadzovat kompakt, lebo to je rovnaky primer, ako keby si povedal, ze vdaka vynalezu zpecnostnych zapaliek (safety matches) mozeme vyhodit z kuchyne sporak alebo trubu, ved ohen predsa uz dnes vykuzlime z malej krabicky a olepeneho drievka … no ale skus na tom uvarit polievku :) mimochodom, podla statistik je vraj aj pri mobiloch periodicita pouzivania vstavaneho fotoaparatu predmetom marketingovych „Mobile Urban Legends“ – bezny uzivatel clovek milion nim zhusta foti tak mesiac po zakupeni, potom zisti, ze ho opat sprosto oklamali a vykasle sa na to :]
    ale k teme – cim je mi to spominane zariadenie ozaj sympaticke, je ta ~plna klavesnica, to je slabe miesto vsetkych prenosnych zariadeni, viem si zvyknut na obrazovku velkosti krabky od cigariet, viem ozeliet stereo zvuk s woofer-om, na hlodavca ani nespomeniem, ale co mi naozaj pije krv je dobkanie textu cez 9+3 cudlikov alebo machanie carovnou palickou :)

  8. rony píše:

    [6] zda sa mi drahy. na obrazkoch sa mi zda horsi vzhlad ako stare napolitankove Siemens telefony. Nikdy som nazivo FS PocketLoox nevidel.
    Holt tie stare stroje si pouzival roky rokuce. Ja som mal organizer Sharp 8500. Na dnesne pomery to vedelo velke prd. Napriek tomu som s nim stravil celu vojensku sluzbu.
    [7] ale ved mas pravdu. Len neber tie fotaky v mobiloch a takychto zariadeniach ako FOTOAPARATY. Nepovazuj STARY KOMPAKT za model zo zaciatku roku 2006 ale naozaj hodne stary fotak. Trebars trojmegac z roku 2002 alebo este starsi. To su fotaky, ktore uz nikto z vas vlastne ani nema alebo sa ironicky nad nimi pousmeje.
    zvysok tvojho textu su uz blaboly, s ktorymi suhlasim aj vratane urban legiend o fotakoch v mobiloch. Mas pravdu – aj ja dnes fotim mobilom raz za pol roka. Lenze… napr. ked som neocakavane bol v predajni nabytku, tak som mal k dispozicii iba mobil. A aby som na nieco nezabudol, tak som si to cvakol nim. A par metrov odo mna bol chlapik s IPAQ PDAckom a robil presne to iste co ja.
    Rozumies mi?
    Neupinaj sa na TEHLU ale na fakt, ze fotis tym, co mas poruke a nepremyslas nad tym, ci doma – 10 – 20 – 100 km daleko mas naozaj lepsi fotak.
    K zaveru: zrejme nie si pravidelny pouzivatel PDA a pod. zariadeni. Ja naozaj nemacham palickou ale povazujem touchscreen za parameter, ktory u mna rozhoduje pri vybere. Ak ho nema mobil, tak pre mna zostava mobilom bez ohladu ci ma WM alebo nie :-)
    Nepochopil si, ze PDA nie je na pisanie romanov, ci na siahodlhe vypisovanie si na internete. Ver mi, ze na nudzove nacitanie webky a nudzove okomentovanie prispevku na Spravodaji staci. Dokonca na to staci aj moj posrany mobil bez touchscreenu.
    Takze mi tu nehovor samozrejmosti, ktore su vsetkym jasne a neupinaj sa na jednu vetu z 30tich, ktore v clanku najdes a donutis ma tym vysypat dalsich 80 viet, aby sme zistili, ze vyslovujes postoje, ktore s tebou zdielam ale akosi su uplne MIMO toho, o com pisem. :-)
    Takze pomalsie citaj teraz: clanok nebol o tom aky postoj mame k zabudovanym fotacikom v mobilnych zariadeniach. Pre mna za mna si puristi mozu ich kludne prelepovat izolepou ale nech mi uz daju pokoj tym opakovanim hlupych poznamok „ale to nie su vobec dobre fotaky v tych mobiloch a PDAckach, maju blbu optiku a nevyrovnaju sa normalnym fotakom a naviac kto bude nosit na fotenie nejaku PDA tehlu“.
    Nie je to totiz nic, na co by som uz pri vnimani informacie „zabudovany fotoaparat“ neprisiel :-) a pevne verim, ze na to prisiel kazdy inteligentny citatel Spravodaja :)
    Nech sa prihlasi ten, kto musel precitat az tento komentar, aby mu to docvaklo ;-)

  9. bsa píše:

    myslím, že athena síce bude mať niečo božské ale bude to cena. Za tie peniaze budem uvažovať či si to kúpim (a nielen ja). Ďalšie „božské“ veci budú asi váha a rozmery. Wizard je tak na hranici veľkosti, ktorú som ochotný akceptovať (skôr za) a athena s 3.5″ nebude menšia, keď vidím tú kapacitu batérie vidím to tak na 150g alebo viac. Ak k tomu pridáme klávesnicu a ten disk laicky to odhadujem na 180g, čo sa mi zdá moc na vec, ktorá má ísť relatívne často do saka.
    Čím ďalej tým viac sa dostávam do situácie, že by som prijal ultra portable notebook/tablet s váhou okolo 1kg ale solídnym displejom a k tomu rozumný telefón s windows mobile a GPS. Ale to sú moje súkromné preferencie…

  10. emmacore píše:

    [9] Smerujem k niecomu podobnemu. Moje notebook ma 1,6 kg (a je odporne tazky; dalsi bude max. 1,3 kg) a tento rok konecne kupim mobil s WM.
    Ked som este sedel na zadku a fungoval na desktopoch, viac mi vyhovovalo PDA. Ked sa clovek viac presuva a potrebuje so sebou nosit vsetky dokumenty, zda sa mi kombinacia maleho notasu so smartphonom idealna.

  11. rony píše:

    [11] vzhladom k uhlopriecke pochopitelne nepojde o mobil do vrecka. to by mi nevadilo. chyba mi webovy prehliadac, icq klient, ktory polozim na stol. nemusim sa s nim vlacit kade sa da :-) ci to bude prave Athena, to neviem – nema okienka a napriek celkovej spokojnosti s pocketIE, to nie je presne to, na co som zvyknuty (Gecko)

  12. bsa píše:

    uvedom si, že v tomto prípade váha*cena = malý predaj, za cenu, ktorá bude nedotovaná sú dnes ultralight notebooky, resp. v tej cenovej hladine už bude dosť ľudí poškuľovať po kombinácii telefón/ultralight. Nehovorím, že je to zlé zariadenie, teší ma, že niekto také uviedol, dúfam že sa ich čoskoro vynorí viac a za lepšie ceny. Dnes je však athena pre ľudí, ktorí hľadajú relatívne skladný mobil s väčším rozlíšením ako QVGA defacto nepoužiteľná.

  13. rony píše:

    to je jasne – Athena nie je mobil ale ani notebook, nech je ako chce velky :-)
    ked to porovnam s UMPC, tak hned viem co ma ktore dobre a zle.
    ja hladam zariadenie, ktore mi nebude robit mobil, pripadne nahradi pouzivanie PC na web/mail/icq a tym padom nahradi zcasti aj PDA.
    je mi jasne, ze TAKETO zariadenie dnes malokto chce pretoze neveri tomu, ze by sa to dalo pouzivat :-)

  14. bsa píše:

    otázka potom znie, akú váhu si ochotný akceptovať? A rovnako aj cenu, ak je to ako s athenou, t.j. okolo 400g a cena okolo 30tSKK tak by sa hádam niečo našlo :)

  15. rony píše:

    no Athena by mala stat vraj 1500$ co je naozaj dost :)
    potom su tu uz iba veci ako Nokia 880 ci ako sa to teraz oznacuje – ten linuxovy maly.
    UMPC? No su tu tie Samsung Q1, ASUS R2H a potom ten Sony ale ten je hodne vysoko cenovo.
    Nepocitam este nejake VAIO vselijake ale to uz su vacsinou uz celkom velke masinky.
    Naozaj nemam velky prehlad. Jaj este nejaky Fujitsu Siemens nejaky notebook s 12″ obrazovkou ale to je tiez uz v principe moc velke.
    U vsetkych masiniek je vzdy nejake minus. Ak uz nic ine, tak cena.

  16. bsa píše:

    tak tak 1500USD
    tým pádom ideš do slabšieho vaia kde sa ceny pohybujú rovnako a máš normálny stroj :)

  17. rony píše:

    Ano, problem Vaio je v tom, ze je to diskova skladacia masina.
    Povedal by som to grafom… X je nemotornost sposobena velkostou:
    Mobil | PDA | Athena | UMPC | subnotebook | notebook | rusky mobil
    Nepoznam sortiment VAIO kompletne ale tie slabsie VAIO iba ryzuju z nazvu ale inak su to velkostne bezne notebooky?
    Keby Athena propagovali takto:
    fasakuulvecickadoauta, faakt kuul dobre, na muziku, mapy, kuul, frci to aj s klepakom v kufri.
    urobila by sa nejaka pekna nadstavba nad WM5, ktora by prekryla jeho today obrazovku a lahko by sa spustala muzika a pod. tak supr supr.
    technicky by to bolo lahko pripojitelne k externemu disku na multimedia
    tak na sialencoch co chcu mat vyberatelnu masinu v aute na pristrojovke by si sa uzivil aj ty, ktory by si to chcel mat v obyvacke na internetenie :-)
    vzhladom na to, ze to stoji viac ako UMPC, tak neviem ci to ma cenu kupovat ak by to bolo na trhu.
    Pokial by som mal na vyber
    dnesne UMPC s dnesnymi chybami, za cenu 500-800 dolarov a Athena za tych 1500 tak ani moc nehladim na to, co Athena vie a aka je skvela.

  18. bsa píše:

    no tie malé vaia, myslím že TX rada majú ľahko nad kilo. Ale ty máš iné priority, ja to beriem viac zo svojej strany. Ja by som mail nemohol písať na 640×480 :) a najmä ja keď píšem mail tak mám ďalších 10 okien, pretože tvorím skôr kompiláty :))
    To je však na osobnú debatu nie na takéto vypisovanie…